Van tunnel naar toekomst
Een bewoner wil net de deur uitgaan als ik aanbel bij Lister Hostel Wittevrouwen aan de Wittevrouwensingel 88. lk vertel dat ik voor locatiehoofd Ronald kom. De man verandert zijn plan en neemt me mee naar binnen. Woonbegeleider Aram komt met uitgestrekte hand naar me toe. Hij neemt me mee naar de keuken om me van drinken te voorzien. Het ruikt er heerlijk gekruid. "Een bewoner heeft net gekookt," en hij laat me de grote bakken shoarma zien. We lopen door naar Ronald die net uit teamoverleg komt. Er heerst een fijne, vrolijke sfeer.
"In 2001 heeft de gemeente Project BinnenPlaats opgezet, dat erop gericht was alle (verslaafde) daklozen die in De Tunnel (de expeditiestraat) onder Hoog Catherijne verbleven een menswaardiger bestaan te geven in hostels. Daarna heeft Lister hier zijn intrek genomen," steekt Ronald van wal.
Een eigen huis
In dit hostel wonen zevenentwintig mannen en vrouwen, bijna allen met een traumatisch verleden en/of een psychiatrische stoornis. Vaak om het leven aan te kunnen, zijn ze aan de drugs geraakt. Ze mogen hier gebruiken.
"Vooral in het begin was dit omstreden," vertelt Ronald. "Maar door een veilige basis te bieden, de bewoners a[s mensen en niet als junks te zien, drie keer per dag een maaltijd te serveren, 24/7 begeleiding te geven en een therapeut en financieel beheerder te koppelen aan elke bewoner, bieden wij ze de mogelijkheid om de drugs een minder prominente plek in het leven in te laten nemen. Je ziet dat ze weer contact opnemen met familie, weer toekomen aan persoonlijke hygiëne en als het echt beter gaat, doorstromen naar een eigen huisje met begeleiding."
Locatiehoofd Ronald Kemp. Foto: Karin Vlugter
Iets terug doen
Ronald is trots op hoe het gaat, maar geeft ook aan dat het hard werken is om het zo te houden. "lk heb dagelijks contact met buren en we reageren direct op klachten. Om wat terug te doen voor de wijk en tegelijkertijd de bewoners weer te laten wennen aan werk en routine, prikken ze twee keer per week vuil in de buurt."
Familie
Hind, 26 jaar, is een van de woonbegeleiders. "Het werk is heel divers omdat de mensen zo verschillend zijn:' Onveilig voelt Hind zich nooit. "Je bent sowieso altijd met zijn tweeen en het voelt hier echt als farnilie." Haar ouders vonden het eerst maar niks dat ze hier ging werken. "Maar nu zijn ze trots op me. Sams vraag ik me af waarorn niet meer mensen dit werk doen, want het is echt heel leuk!"
www.lister.nl LL
Reacties
Leuk en positief artikel! Overigens zal Lister (toen nog de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht) er vanaf het begin in, heel erg dapper. Project BinnenPlaats zorgde ervoor dat de hostels er kwamen, maar deed geen beheer en leverde evenmin zorg. Hartelijke groet vanuit Wittevrouwen
door Annet van den Akker op maandag 27 mei 2019 om 12:46
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2019 no. 3, Mei
De soap rond onze molen draait door
• lees artikel
Streetstyle Votulast
• lees artikel
Van tunnel naar toekomst
• lees artikel
Bij ons in de...
• lees artikel
Eerste hulp aan hond of kat
• lees artikel
Wijkwater
• lees artikel
Verbetering plein draaiweg
• lees artikel
Koffie met...
• lees artikel