'Bakkie Prins doen' in Café Willem
Op de hoek Willem van Noortstraat en het Willem van Noortplein staat de deur sinds oktober jl. weer gastvrij open. Iedereen kan hier elke dag van 11 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds binnenlopen voor koffie, lunch, borrel of diner. Café Willem is een feit.
Lokale producten
Willem heeft bier uit Utrecht, kaas uit Oudwijk en vis uit de Noordzee. “Wij werken graag met lokale producten. Zelfs ons personeel komt grotendeels uit de wijk,” lacht Jasper. Willem wil met de seizoenen mee koken, zoals dat heet. Dat betekent paddenstoelen op de kaart in de herfst. De menukaart wordt door de koks met de eigenaars bedacht en uitgeprobeerd. Op het herfstmenu staan naast voorafjes en toetjes zeven hoofdgerechten, waaronder de runderburger ‘Ik wil ‘em..’
Huis aan huis geflyerd
Maar eerst een kopje koffie met Jasper, die samen met compagnon Gerbert-Jan het pand in mei 2017 in handen kreeg. Het pand had al een tijdje leeggestaan nadat restaurant Prins de deuren definitief had gesloten.
De jongens vroegen een Utrechts bedrijf, Crowdaboutnow, om te helpen met het vinden van een startkapitaal. In de buurt werden huis aan huis flyers verspreid met de vraag of mensen wilden investeren in Willem, tegen een aantrekkelijke rente en ‘rendement’: smakelijke voordeeltjes in het vooruitzicht. De actie slaagde en de verbouwing kon beginnen. In oktober kon Willem de opening vieren.
Prins-gasten
Het werd een goed bezocht feestje.Ook na de opening bleef het druk.Naast investeerders en nieuwe klanten kwamen ook Prins-gasten een kijkje nemen. Sommigen spraken de hoop uit dat het café weer wordt als vroeger, toen ‘bakkie Prins doen’ een begrip was in de buurt. Jasper ziet dat als stimulans. Willem wil graag een buurtzaak worden, waar mensen spontaan kunnen binnenvallen, en komen eten als ze eens geen zin of tijd hebben om te koken.
Buurtzaak
“Het centrum van Utrecht is toenemend druk en toeristisch. Je ziet dat mensen vaker in de eigen wijk blijven voor een drankje, of om uit eten te gaan. Er moeten bij ons altijd plaatsen vrij zijn. Je kan je hier dan ook pas vanaf zes personen vooraf reserveren. Ben je met minder mensen loop je gewoon binnen; mocht het druk zijn, word je teruggebeld zodra er een tafel vrijkomt.”
Huiskamer
Willem heeft ‘café’ voor zijn naam staan, maar dat dekt de lading niet helemaal. De café- en restaurantfunctie gaan de hele dag door samen op. “We moesten kiezen. We hebben nog nagedacht over termen als ‘buurtzaak’ en ‘eetbar’, maar het werd toch kort en krachtig ‘café
Willem’. En zoals op de website staat te lezen: ‘Eigenlijk je tweede woonkamer dus!’. De deur staat ook altijd open. “Als het echt koud wordt, doen we die misschien wel dicht,” zegt Jasper. Als het zo ver is zullen de buurtbewoners de weg wel hebben gevonden, en is Willem definitief onderdeel geworden van de wijk. NvD
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2017 no. 6, December
'Bakkie Prins doen' in Café Willem
• lees artikel
Buurtbaasjes
• lees artikel
Op zoek naar de huismus in Votulast
• lees artikel
Straatpraat
• lees artikel
Shoppen zonder geld
• lees artikel
Oud en Nu
• lees artikel
Vallen en doorrollen
• lees artikel
Check m'n plek
• lees artikel