Bankhangen voor gevorderden
Je zet een bankje neer op de stoep, nodigt je buren uit om iets te komen drinken, eten of doen en hebt een spontaan gesprek. Welkom bij het BankjesCollectief. Dit idee waaiert de hele wereld over, en is inmiddels ook in onze wijk neergestreken.
Poffertjes bakken, verse limonade maken, muziek maken of een krantje lezen: hobby’s die mensen in huis uitvoeren. Maar je kunt het ook buiten doen, samen met je buurtgenoten op een bankje op de stoep. Zodat je je buren leert kennen, plannen maakt voor de buurt en misschien wel nieuwe vrienden maakt.
Meer leven op de stoep
De initiatiefnemers Cathelijn en Jesse raakten geïnspireerd in Thailand waar ze zagen dat alle verschillende lagen van de samenleving met elkaar in contact kwamen op straat. Terug in Amsterdam wilden ze dit ook in Nederland; meer contact met de buren en meer leven op de stoep. Het aantal meters stoep is immers groot en het is ruimte die alle Nederlanders delen. Zo ontstond het idee voor het ‘BankjesCollectief’.
Bankje openen
Inmiddels is Roos Polman ook één van de mensen achter het BankjesCollectief. Als nieuwe Votulastbewoner opende zij vorig jaar juni een bankje in de Bucheliusstraat. Roos: “Vorig jaar hadden we een pingpongtafel buiten gezet en dit jaar hebben we poffertjes gebakken. Veel buren kwamen even langs, leuk om zo kennis te maken!”
Iets wat bij je past
“Het idee is dat je met je bankje iets doet dat past bij jou. Als je graag de krant leest, dan kun je een krantenbankje openen, als je graag jongleert, maak je een bankje waar mensen kunnen jongleren. Je meldt je bankje aan op onze website en zet erbij wanneer je bankje ‘geopend’ is. Zo kan iedereen zien wanneer ze welkom zijn bij je bankje. Het idee is dat je er zelf ook bent op dat tijdstip, zodat het echt tot ontmoeting leidt."
Internationale bankjes
Begin juli was er daarnaast een weekend ‘het grootste openluchtcafé ter wereld’ waarbij alle 1300 reeds geopende bankjes in inmiddels 17 landen meededen. Op 1 oktober volgt er nog zo’n wereldwijd openluchtcafé.
Gratis
Roos: “Het BankjesCollectief is niet commercieel. Dat betekent dat wat je serveert bij je bankje, gratis is. Je mag wel een donatiepot bij je bankje zetten zodat je de kosten voor je cake of limonade kunt dekken. Voor extra bankjesplezier heeft het BankjesCollectief ook nog ‘stoepvertier’. Dan sturen we bijvoorbeeld de Bakfietsband of de breimeisjes langs. Voor iedereen die een bankje aanmeldt is er een ‘stoeppakket’.”
Effect van bankjes
Ieder jaar doet het BankjesCollectief onderzoek naar het effect van hun bankjes. Daaruit blijkt o.a. dat 43 procent van de bankjesbezoekers zich meer thuis voelt in de buurt en dat 57 procent van de mensen samen met andere bankjesbezoekers een vervolgbuurtactiviteit plant.
Roos: “Voor ons blijkt hieruit dat het werkt: je kunt zo eenvoudig mensen met elkaar in contact brengen. Het creëert verbondenheid en een thuisgevoel. Daarmee maken we iedere stad of dorp mooier en brengen we kleur op die vele meters grijze stoep.”
www.bankjescollectief.nl GM
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2017 no. 5, September
Licht aan het einde van de tunnel
• lees artikel
Buurtbaasjes
• lees artikel
Een halve eeuw ervaring in de Teleshop
• lees artikel
Straatpraat
• lees artikel
Update verkeersonderzoek
• lees artikel
Oud en Nu
• lees artikel
Bankhangen voor gevorderden
• lees artikel
Check m'n plek
• lees artikel