Votulastkrant logo

Artikelen door Saskia Mol

Verhalen van de straat
Verhalen van de straatDeze keer: de Van Swindenstraat.



Votulastkrant no. 5, oktober 2011
lees artikel reageer

Wijkverhalen
WijkverhalenDe Van Swindenstraat. Een straat waar vooral veel jonge gezinnen wonen. Dat was vroeger waarschijnlijk ook al zo. Maar hoe is het om als kind daar te komen wonen, en daar te blijven wonen als je opgroeit, trouwt, zelf kinderen krijgt, en zelfs klein- en achterkleinkinderen krijgt? Mevrouw Peeters (85 jaar), die hier in 1937 als kind al kwam wonen, vertelt.

Mevrouw Peeters als meisje
Mevrouw Peeters als meisje


Votulastkrant no. 6, november-december 2011
lees artikel reageer

Solidariteit: broodnodig!
'Samen bereik je meer dan alleen' is een belangrijk motto van de Vereniging Solidair, vertelt André Jonkers, bestuurslid van deze vereniging gevestigd aan de Lauwerecht 55.
Votulastkrant 2012 no. 1, januari 2012
lees artikel reageer

School, stappen en...
School, stappen en...Justin Bieber, zoveel mogelijk Uggs verzamelen of halsbrekende skateboard-trucs perfectioneren? Wat houdt jongeren in Votulast eigenlijk van de straat? Of wat brengt ze misschien juist óp straat? Wat laat ze van de daken schreeuwen: "Dit is mijn ding!" Dit keer de twee broers Math en Jurr van Soest met allebei een passie voor muziek. Math (17) speelt leadgitaar in een rockband en Jurr (16) speelt klarinet in het Nederlands Jeugd Orkest. Math: "Mijn soort muziek is als abstracte kunst, waar Jurr zijn muziek foto-realistisch is. Bij mij gaat het om improviseren, vernieuwen en creëren. De techniek staat op het tweede plan."
Votulastkrant 2012 no.2, maart 2012
lees artikel reageer

De ogen en oren van de buurt
De ogen en oren van de buurtZiet u ook elke dag rond hetzelfde uur die mevrouw met haar hond langs uw huis lopen? Binnenkort zal het ritme eruit zijn. Expres. Dan start het project 'Waaks!'; een nieuw project om de veiligheid te vergroten. Tot de instanties die aan veiligheid werken behoren de gemeente, de politie, Cumulus Welzijn, het jongerenwerk, en de woningcorporaties. Zelfs particulieren helpen: ondernemers uit de wijk, en binnenkort dus ook de hondenbezitters.
Votulastkrant 2012 no. 3, Mei 2012
lees artikel reageer

Wijkverhalen
WijkverhalenAls ik bij Stomerij Dolman in de Adelaarstraat kom voor het interview, word ik achter de toonbank genodigd. Ik denk in een soort machinekamer te komen, maar sta ineens in de woonkamer! Vanuit hier bestiert mevrouw Dolman al 46 jaar haar winkel en haar gezin. Ze is destijds begonnen als filiaalhouder van de stomerij van haar schoonvader in de Hamburgerstraat.



Votulastkrant 2012 no. 4, juni
lees artikel reageer

School, stappen en...
School, stappen en...Probeer maar eens met een drukbezette 16-jarige een afspraak te maken! Ze is of aan het coachen, of zelf aan het trainen, of een wedstrijd aan het spelen. En anders zit ze op school of is ze aan het werk in het pannenkoekenhuis. Ze krijgt het allemaal bij elkaar gegoocheld. Een interview met Sjoukje Engelsman, korfbalster in hart en nieren.
Votulastkrant 2012 no. 5, september oktober 2012
lees artikel reageer

Zin in(n) een singlecafé?
Door een flinke hoosbui fiets ik op een vrijdagavond naar café Zin Inn op de Goeman Borgesiuslaan. Ik geef het entreegeld voor het 40+ Single Café aan de gastvrouw en stap het café in. Paarse spots, modern ingericht. Enigszins gespannen loop ik - drankje in de hand - naar twee mannen toe. We praten wat, licht verlegen met de situatie, maar we slaan ons er goed doorheen. Dan luidt er een belletje: het is tijd om te 'kaarten'. We gaan in groepjes van vijf aan de tafeltjes zitten.


Votulastkrant 2013 no. 1, februari - maart 2013
lees artikel reageer

Ontmoetingen in De Leeuw
Op een ijskoude winteravond ga ik op bezoek bij Gert-Jan van Zetten (43 jaar), om te praten over de lezingencyclus die hij organiseert. Het valt me op dat het tuinpad drempelvrij overgaat in het huis. In de kamer wacht van Zetten mij op in zijn rolstoel. Onze begroeting brengt me even in verlegenheid: hij heeft de kracht niet om zijn hand op te tillen. Ik leg dan maar even mijn hand op de zijne. Terwijl we kennismaken, hoor ik op de achtergrond het puffen van het beademingsapparaat. Het dicteert het tempo van zijn spreken: op elke inademing een korte zin. Van Zetten vertelt over zijn initiatief om de ontmoeting tussen mensen met en zonder handicap te bevorderen. Hij organiseert met een aantal vrienden een lezingencyclus met de naam 'De Leeuw belicht' in Buurtcentrum De Leeuw, in de Staatsliedenbuurt.


Votulastkrant 2013 no. 2, maart 2013
lees artikel reageer

Wijsheid en genezende krachten in het Griftpark
Wijsheid en genezende krachten in het GriftparkHet is een koude dag in maart en de wind giert ons om de oren. Maar de lieve linde, de wijze hazelaar, de taaie wilg en de krachtige eik brengen onze vingers en tenen weer tot leven. De natuurgids vertelt ons in het Griftpark hoe de hazelworm de hazelaar zijn wijsheid bracht en de bliksem en donder de eik zo krachtig maakten. En hoe de bomen in de oudheid werden gebruikt als geneesmiddel of hoe ze de mensen beschermden tegen geesten en tovenaars. Zo leren wij tijdens de wandeling 'Bomen en Mythologie' de mythen rond acht verschillende boomsoorten kennen.
Votulastkrant 2013 no. 3, mei
lees artikel reageer

Welzijnswerk op de schop; Cumulus stopt
Het welzijnswerk in Utrecht is volop in beweging. Ook in Votulast. De trend in de politiek om de boel flink op te schudden door een 'subsidie-uitvraag' te doen - een soort aanbestedingsronde - is ook in het welzijnswerk doorgedrongen. Of wij als gewone burgers daarvan zullen profiteren zal moeten blijken. Bij de welzijnsorganisaties zelf zijn er in ieder geval winnaars en verliezers.



Votulastkrant 2013 no. 4, juli, augustus & september
lees artikel één reactie

Wijkverhalen
WijkverhalenHoe staat het met de molen op de Adelaarstraat? Wanneer gaan de wieken weer draaien? Wat inspireert een molenaar tot dit vak? Dit jaar bestaat molen 'Rijn en Zon' 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan een interview met de molenaar: Jan Wilten.



Votulastkrant 2013 no. 5, oktober en november
lees artikel 2 reacties

Servaas naar Noorderlicht
Op een winderige herfstochtend bezoek ik de nieuwe vestiging van kapper Servaas. Het staat op de punt van het glasrijke nieuwe gebouw Noorderlicht, tussen de Oudenoord en de Gamma. Een charmant meisje, gekleed in het zwart, neemt mijn jas aan en brengt een kopje thee met zelfgebakken lekkers. Dan weet ik nog niet dat achter deze handelingen de filosofie van het bedrijf schuilgaat.
Servaas in Noorderlicht
Servaas in Noorderlicht


Votulastkrant 2013 no. 6, december januari
lees artikel reageer

Hoe kon dat nou?
Hoe kon dat nou?Het regent al dagen. Ze zitten op de bank rustig de krant te lezen als ze ineens een luid kraken horen. Beiden vliegen naar het raam en zien de kruin van een boom op het water landen, dwars over de singel. "Zie je dat Wil, de kademuur is ingestort! Onze auto staat daar. Als dat maar goed gaat." Dirk rent naar buiten, over de twee bruggen, naar zijn auto. Die is twintig centimeter
onder straatniveau gezakt. Wat nu?
Votulastkrant 2014 no. 1, februari en maart
lees artikel reageer

Wijkverhalen
WijkverhalenRachid El Morabet is een bevlogen en hardwerkende man. Niet alleen voor zijn bakkerij met lunchroom, maar ook daarbuiten. Ik interview hem op een vrijdagochtend tussen de bestellingen door. Als hij zijn personeel instrueert heb ik even tijd om de vitrine te bestuderen. Gevulde Marokkaanse pannenkoeken, croissants uit Frankrijk, Turkse lekkernijen en Hollandse gevulde koeken, zoete en hartige heerlijkheden uit de hele wereld.
Komt voor de bakker
Komt voor de bakker


Votulastkrant 2014 no. 2, maart 2014
lees artikel reageer

Goed nieuws voor overstekende fietsers Draaiweg-Lauwerecht
Wat ziet u van links aankomen? Niets, inderdaad. (foto: Michiel van Dongen)
Wat ziet u van links aankomen? Niets, inderdaad. (foto: Michiel van Dongen)


Steekt u wel eens over bij het kruispunt Lauwerecht met Draaiweg, komend vanuit het centrum? Nadat u bijvoorbeeld een ijsje gehaald heeft gehaald bij Il Mulino? U heeft rechts van u fietsenmaker Huijssen, links het bakstenen gebouw van zeefdrukkerij Spant, en tegenover u pizzeria Bella Italia. U wilt naar het noorden, en wat ziet u als u naar links kijkt, om te kijken of u de Draaiweg kunt oversteken? Niets, inderdaad.
Votulastkrant 2014 no. 3, mei juni
lees artikel reageer

Rara wat gebeurt daar...?
Rara wat gebeurt daar...?Bij de molen haal je gehakt en bij de fietsenmaker plakken ze je band. Maar er zijn ook plekken in de wijk waarvan je écht niet weet wat daar gebeurt, en waar je minder snel naar binnen stapt. De Votulastkrant gaat je in deze rubriek voor. Dit keer: De Koninkrijkszaal.
Votulastkrant 2014 no. 4, juli augustus september
lees artikel één reactie

Rio de Bio werft leden
Rio de Bio werft ledenAchter de biologische winkel 'Rio de Bio' op de Adelaarstraat ligt er tussen de huizen een klein groen paradijsje. Op een warme zomerdag interview ik in de schaduw van een boom Geert Helleman en Marjolein Raijmakers, medewerkers van de winkel. De aanleiding is de recente verandering in de organisatiestructuur.
Votulastkrant 2014 no. 5, september
lees artikel reageer

Dagdromen en Idealen
Dagdromen en IdealenOp een grauwe woensdagochtend in januari zitten 25 kleuters op de grond van een goed verwarmd en groot schildersatelier. Muisstil en met open mond luisteren ze naar Paul Balk, kunstschilder en artistiek leider van het project 'Staatslieden Art Community'. Dit project werkt aan kunst die door kunstenaars in samenwerking met buurtbewoners gemaakt wordt. Het thema van 2015 is 'Dagdromen en Idealen: Solidariteit'.
Votulastkrant 2015 no. 1, februari
lees artikel reageer

Tussenschools tuinieren op de Hopakker
Tussenschools tuinieren op de HopakkerVerscholen tussen de Hopakker en de gracht aan de Gruttersdijk ligt een openbaar stukje groen. Het is een smal, deels schuin aflopend plantsoen, begroeid met bomen, struiken en gras. Er loopt een tegelpaadje door en er staan drie banken. Het wordt regelmatig bezocht door buurtbewoners en voorbijgangers die er neerstrijken op een bankje, en door vissers die er aan de kade vissen in de Oosterstroom.
Votulastkrant 2015 no. 5, September
lees artikel reageer

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten