Votulastkrant logo

Artikelen door Marjolein Leenknegt

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen
Binnenkort ziet iedereen ze vliegenEn als je ze niet ziet, dan hoor je ze wel. Scherpe gierende geluiden. Eind april arriveren de eerste gierzwaluwen weer in Nederland. Waarschijnlijk een tikkeltje vermoeid. Ze komen van hun winterverblijf in Afrika. Deze afstand leggen ze af zonder naar de grond te komen. Hier zoeken ze zo snel mogelijk een beschut plekje om te broeden, als het even kan onder een dakpan of in een gat in de muur. Maar dat blijkt met al die nieuwbouw tegenwoordig nog niet zo’n makkelijke klus. Het buurtproject ‘gierzwaluw & insecten’ biedt uitkomst.
Votulastkrant 2020 no. 2, Maart
lees artikel één reactie

Pleisterplaats
Wat zijn de gezellige hangplekken in onze wijk? Welke bekende en minder bekende pleinen, plaatsjes, bankjes en verzamelpunten zijn er eigenlijk, wie komen daar graag en wat is er te beleven? Dit keer: het jeu-de-boules-baantje in het Willem van Noortplantsoen.
Votulastkrant 2020 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Pleisterplaats
Wat zijn de gezellige hangplekken in onze wijk? Welke bekende en minder bekende pleinen, plaatsjes, bankjes en verzamelpunten zijn er eigenlijk, wie komen daar graag en wat is er te beleven? Dit keer: de buitenruimte van studentenflat ‘The HIVE’ bovenop de Parkbee parkeergarage aan de Willem Dreeslaan.
Votulastkrant 2020 no. 5, September
lees artikel reageer

Verzameld werk
Kopjes, vaasjes, beeldjes, speelgoedautootjes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het verzamelen. Ook in onze wijk wordt heel wat bij elkaar verzameld. Wij nemen dit jaar een kijkje bij deze verzamelaars.
Votulastkrant 2020 no. 6, November
lees artikel reageer

Weinig te besteden...en dan?
Weinig te besteden...en dan?Het begon met de ‘rijdende straattafel’: versierd met bloemetjes en vlaggetjes, voorzien van koffie, thee en de nodige informatiefoldertjes reden ze Utrecht rond. Met vragen als: Kun je goed rondkomen? Ken je iemand met financiële problemen? Ben je bekend met de regelingen die Utrecht biedt voor lage inkomens? Het doel: Utrechters uitnodigen om in gesprek te gaan over hun leefsituatie. Dan weer op de markt in Kanaleneiland, dan weer in het winkelcentrum van Overvecht. Tonio Bozelie uit Tuinwijk-West was bij dit project betrokken vanuit de Armoedecoalitie. Nu wil ze onderzoeken hoe het gesteld is met de bewoners bij haar in de buurt.
Votulastkrant 2021 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Estafette
Naar wie in de buurt ben jij nieuwsgierig? In deze reeks estafetteinterviews bevraagt de ene buurtbewoner de volgende. Deze keer: Laura (36) en Ditmar (37) en de studenten in onze wijk.
Votulastkrant 2021 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Van Koekoeksplein tot Kameleon-film
Van Koekoeksplein tot Kameleon-filmVroeger bracht de tweeling Imme en Sens (15) “heel veel” tijd door op het bekende pleintje in hun wijk de Vogelenbuurt. Het was in dezelfde tijd dat hun moeder ze inschreef bij castingbureaus. Ze gingen spelen in reclamespotjes en deden mee aan diverse producties. Toen kwam afgelopen zomer de oproep voor de nieuwe Kameleon-film, naar de gelijknamige jeugdboekenserie over de Friese tweelingbroers Sietse en Hielke. Met een hoofdrol tot gevolg.
Votulastkrant 2021 no. 3, Mei
lees artikel reageer

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaarHet idee ontstond eind vorig jaar in de vriendengroep van Ivo (50). Wat als we zelf in één jaar 52 kleine stapjes zetten richting een duurzame leefstijl? En dit elke week online delen met een filmpje zodat andere mensen ook mee kunnen doen? Vooraf werd ingezet op zo’n 5.000 deelnemers, bij de start waren dat er al 12.000. Welllicht draagt hun insteek voor de opdrachten hieraan bij: laagdrempelig, op vrijwillige basis en vooral gezellig om samen uit te voeren.
Votulastkrant 2021 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Buurtmoestuin Midland
Buurtmoestuin MidlandStel je een land voor dat is overgenomen door bloemen en planten. De mensen zijn heel klein en groen geworden. Ze wonen in bomen. Dit staat beschreven in een oud boekje genaamd ‘Midland’. Niet geheel toevallig ook de naam van de sinds februari opgerichte buurtmoestuin tussen de Troelstralaan en Nolenslaan in.
Votulastkrant 2021 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Vele handen maken Robuust Groen
Vele handen maken Robuust GroenWaar de storm een paar weken terug nog een stokje stak voor het bezoek, konden de initiatiefnemers van project ‘Robuust Groen’ nu op een zonnige vrijdagmiddag burgemeester Sharon Dijksma welkom heten aan de Talmalaan. Daar bevindt zich een stukje niemandsland in de wijk dat volgens Kerstin Steinhart, lid van buurtcomit  Stalau, alle potentie heeft om met meer groen dan alleen gras te worden heringericht. Het resultaat hiervan is zichtbaar op deze klusdag waar buurtbewoners samen met de Van der Hoeven Kliniek en de gemeente vijftien verschillende heesters waaronder de Weigelia in de grond poten.
Votulastkrant 2022 No. 2, April
lees artikel reageer

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten