Votulastkrant logo

Artikelen door Marjolein Leenknegt

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen
Binnenkort ziet iedereen ze vliegenEn als je ze niet ziet, dan hoor je ze wel. Scherpe gierende geluiden. Eind april arriveren de eerste gierzwaluwen weer in Nederland. Waarschijnlijk een tikkeltje vermoeid. Ze komen van hun winterverblijf in Afrika. Deze afstand leggen ze af zonder naar de grond te komen. Hier zoeken ze zo snel mogelijk een beschut plekje om te broeden, als het even kan onder een dakpan of in een gat in de muur. Maar dat blijkt met al die nieuwbouw tegenwoordig nog niet zo’n makkelijke klus. Het buurtproject ‘gierzwaluw & insecten’ biedt uitkomst.
Votulastkrant 2020 no. 2, Maart
lees artikel één reactie

Pleisterplaats
Wat zijn de gezellige hangplekken in onze wijk? Welke bekende en minder bekende pleinen, plaatsjes, bankjes en verzamelpunten zijn er eigenlijk, wie komen daar graag en wat is er te beleven? Dit keer: het jeu-de-boules-baantje in het Willem van Noortplantsoen.
Votulastkrant 2020 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Pleisterplaats
Wat zijn de gezellige hangplekken in onze wijk? Welke bekende en minder bekende pleinen, plaatsjes, bankjes en verzamelpunten zijn er eigenlijk, wie komen daar graag en wat is er te beleven? Dit keer: de buitenruimte van studentenflat ‘The HIVE’ bovenop de Parkbee parkeergarage aan de Willem Dreeslaan.
Votulastkrant 2020 no. 5, September
lees artikel reageer

Verzameld werk
Kopjes, vaasjes, beeldjes, speelgoedautootjes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het verzamelen. Ook in onze wijk wordt heel wat bij elkaar verzameld. Wij nemen dit jaar een kijkje bij deze verzamelaars.
Votulastkrant 2020 no. 6, November
lees artikel reageer

Weinig te besteden...en dan?
Weinig te besteden...en dan?Het begon met de ‘rijdende straattafel’: versierd met bloemetjes en vlaggetjes, voorzien van koffie, thee en de nodige informatiefoldertjes reden ze Utrecht rond. Met vragen als: Kun je goed rondkomen? Ken je iemand met financiële problemen? Ben je bekend met de regelingen die Utrecht biedt voor lage inkomens? Het doel: Utrechters uitnodigen om in gesprek te gaan over hun leefsituatie. Dan weer op de markt in Kanaleneiland, dan weer in het winkelcentrum van Overvecht. Tonio Bozelie uit Tuinwijk-West was bij dit project betrokken vanuit de Armoedecoalitie. Nu wil ze onderzoeken hoe het gesteld is met de bewoners bij haar in de buurt.
Votulastkrant 2021 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Estafette
Naar wie in de buurt ben jij nieuwsgierig? In deze reeks estafetteinterviews bevraagt de ene buurtbewoner de volgende. Deze keer: Laura (36) en Ditmar (37) en de studenten in onze wijk.
Votulastkrant 2021 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Van Koekoeksplein tot Kameleon-film
Van Koekoeksplein tot Kameleon-filmVroeger bracht de tweeling Imme en Sens (15) “heel veel” tijd door op het bekende pleintje in hun wijk de Vogelenbuurt. Het was in dezelfde tijd dat hun moeder ze inschreef bij castingbureaus. Ze gingen spelen in reclamespotjes en deden mee aan diverse producties. Toen kwam afgelopen zomer de oproep voor de nieuwe Kameleon-film, naar de gelijknamige jeugdboekenserie over de Friese tweelingbroers Sietse en Hielke. Met een hoofdrol tot gevolg.
Votulastkrant 2021 no. 3, Mei
lees artikel reageer

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaarHet idee ontstond eind vorig jaar in de vriendengroep van Ivo (50). Wat als we zelf in één jaar 52 kleine stapjes zetten richting een duurzame leefstijl? En dit elke week online delen met een filmpje zodat andere mensen ook mee kunnen doen? Vooraf werd ingezet op zo’n 5.000 deelnemers, bij de start waren dat er al 12.000. Welllicht draagt hun insteek voor de opdrachten hieraan bij: laagdrempelig, op vrijwillige basis en vooral gezellig om samen uit te voeren.
Votulastkrant 2021 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Buurtmoestuin Midland
Buurtmoestuin MidlandStel je een land voor dat is overgenomen door bloemen en planten. De mensen zijn heel klein en groen geworden. Ze wonen in bomen. Dit staat beschreven in een oud boekje genaamd ‘Midland’. Niet geheel toevallig ook de naam van de sinds februari opgerichte buurtmoestuin tussen de Troelstralaan en Nolenslaan in.
Votulastkrant 2021 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Vele handen maken Robuust Groen
Vele handen maken Robuust GroenWaar de storm een paar weken terug nog een stokje stak voor het bezoek, konden de initiatiefnemers van project ‘Robuust Groen’ nu op een zonnige vrijdagmiddag burgemeester Sharon Dijksma welkom heten aan de Talmalaan. Daar bevindt zich een stukje niemandsland in de wijk dat volgens Kerstin Steinhart, lid van buurtcomit  Stalau, alle potentie heeft om met meer groen dan alleen gras te worden heringericht. Het resultaat hiervan is zichtbaar op deze klusdag waar buurtbewoners samen met de Van der Hoeven Kliniek en de gemeente vijftien verschillende heesters waaronder de Weigelia in de grond poten.
Votulastkrant 2022 No. 2, April
lees artikel reageer

TBS on Tour
TBS on TourIn de lichte eetbar Noda boven in bibliotheek Neude klinkt op een doordeweekse avond relaxte muziek. De bar dient als ontvangstruimte en is al goed gevuld. Een aantal mensen springt er duidelijk uit. Ze dragen een knalgeel, groen, rood of roze pak. Zij zullen zo in de naastgelegen zaal hun opwachting maken in theatervoorstelling ‘TBS on Tour’. Een voorstelling die gespeeld wordt door 7 patiënten en 3 stafleden van de Van der Hoeven Kliniek samen met 7 buurtbewoners.
Votulastkrant 2022 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Struikelstenen doen stilstaan bij oorlogsslachtoffers
Struikelstenen doen stilstaan bij oorlogsslachtoffersDe Tuinwijk bestond vorig jaar 100 jaar. Het deed buurtbewoonster Doete Regts (58) zich afvragen wat zich hier tijdens de oorlog heeft afgespeeld. Woonden er Joodse mensen, waren er onderduikers, bestond er verzet? Ze stuitte hierbij al snel op de website van het Joods Monument, waarop je per straat in Nederland de laatste woonplek van Joodse mensen ziet die zijn omgekomen in concentratiekampen. In De Tuinwijk bleken zowel Joodse mensen alsook een verzetsstrijder te hebben gewoond. Voor Doete reden om gedenkinitiatief ‘Struikelstenen’ op te gaan pakken in de wijk.
Votulastkrant 2022 No. 5, Oktober
lees artikel reageer

Oud & Wijk
Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze keer: Tiny Marle van Tessel (88).
Votulastkrant 2022 No. 6, December
lees artikel reageer

Natuurlijk!
Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Deze keer spreken we met landschapsarcheoloog Eckhart Heunks (55) over zijn grote passie: vogels.
Votulastkrant 2023 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Dit vind ik
Wat vind jij leuk of juist niet leuk in onze buurt? Als jij het voor het zeggen had, hoe zou onze wijk er dan uit zien? In deze rubriek laten we kinderen aan het woord. Deze keer Felice (11) uit de J.D. van der Waalsstraat.
Votulastkrant 2023 No. 2, April
lees artikel reageer

Opgeraapt staat netjes
Opgeraapt staat netjesVijf jaar geleden stond Trudy (65) uit Wittevrouwen tijdens een vakantie tot aan haar knieën in de zee op Bali. Zwemmen bleek onmogelijk. Ze werd omringd door plastic. Het maakte haar treurig en boos. Terug in Nederland is ze begonnen met afval op te rapen. Samen met wijkgenoot Stans (69), voorheen woonachtig in de Vogelenbuurt, nodigt ze omwonenden van het Griftpark uit om elke tweede dinsdagmiddag van de maand samen in het park te wandelen en plastic (en ander zwerfafval) op te ruimen.
Votulastkrant 2023 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Dit vind ik
Wat vind jij leuk of juist niet leuk in onze buurt? Als jij het voor het zeggen had, hoe zou onze wijk er dan uitzien? In deze rubriek laten we kinderen aan het woord. Deze keer Bahar (12) en haar broertje Mehrab (8) uit de Maria van Reedestraat.
Votulastkrant 2023 No. 5, September
lees artikel reageer

Natuurlijk!
Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijkt steeds duidelijker. Hoe is dat in onze wijk? Dat gaan we dit jaar onderzoeken. Dit keer zijn we getipt door Margot Westermann uit de Vogelenbuurt, illustrator van het dit jaar uitgebrachte boek ‘De Bionische Vogel’. Schrijfster Annemarit van Broekhoven (46) legt hierin aan jong en oud uit van welke vogeltechnieken wij als mens iets kunnen leren.

Illustraties: Margot Westermann
Illustraties: Margot Westermann


Votulastkrant 2023 No. 6, December
lees artikel reageer

Ik vertrek....naar Italië!
Eind 2020 begint het te kriebelen bij Nienke (44) en Reijer (45). Sinds hun eerste ontmoeting in de keuken van Karel V, bestaat er altijd die ene gezamenlijke droom: mensen ontvangen in een eigen horecagelegenheid. De pandemie doet ze beseffen: Waarom wachten en niet zelf de regie in handen nemen? Dit leidt ertoe dat ze, samen met hun kinderen Timo (12), Samijn (9) en Duuk (4), eind vorig jaar de deur in Tuinwijk achter zich dichttrekken en zich vestigen in de Italiaanse streek Le Marche, waar hun net aangeschafte ‘agri-camping’ (‘kamperen bij de boer’) op hen wacht.Votulastkrant 2024 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Straatstijl
Romy (33) met Nala (5) en Aiden (1)
Maandag 19 februari, 11:30 uur
Stadsboerderij Griftsteede

“Nee hè, ben je toch in die modderplas gaan staan?!”, verzucht opa Richard richting zijn kleindochter. Toegegeven, de Donsje-schoentjes zien er nu iets meer bevuild uit, maar de hele familie heeft het duidelijk naar haar zin. “De combi van speeltuin en diertjes is erg leuk,” licht Romy in haar naturelle ton-sur-ton kledinglook toe. Zelf woont ze met haar man en kinderen in Bilthoven en rijdt hiervoor graag even op en neer, na eerst een theetje bij haar ouders aan het Oudkerkhof.

Foto: Leonie Kostman
Foto: Leonie Kostman


Votulastkrant 2024 No. 2, April
lees artikel reageer

Clubbin' de wijk
Het kan fijn zijn om bij een club te horen. Niet zo’n club waar je soms tegen wil en dank toe behoort; zoals de altijd-op-dieetclub, eeuwige vrijgezellenclub of club van jonge ouders die niet slapen, maar een groepje waar je zélf voor kiest. Welke clubs zijn er eigenlijk in Votulast? Misschien zit er wel een geschikte voor jou bij. Dit keer: de redactie van de Votulastkrant.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Votulastkrant 2024 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Liefde voor tuinen
Als kind kreeg buurtbewoonster Lea (35) van haar moeder in hun stadstuin in Den Bosch een vierkante meter grond. Daar mocht ze mee doen wat ze wilde. Al snel experimenteert ze met vaste beplanting, bouwt een vijvertje en plant onbewust een spreekwoordelijk zaadje. Ze merkt dat ze er blij van wordt; een repeterend werkje dat je hoofd rustig maakt. Zo’n twintig jaar later, tijdens één van hun zoveelste bezoekjes aan een tuinevenement, vraagt haar moeder: “Waarom niet eens van die tuinenhobby je werk maken?”

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Votulastkrant 2024 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten