Votulastkrant logo

Artikelen door Harm-Jan Buunk

Wijkverhalen
WijkverhalenKapsalon Wonny Hairstyling aan de Pieter Nieuwlandstraat zit in een snel veranderende omgeving. De stoep staat vol met containers en bouwmaterialen omdat de Albert Heijn aan het verbouwen is, waarmee aan Bastiaanse Menshop een einde gekomen is. Naast de kapsalon zit sinds kort een (web-)winkel waar wielrenkleding verkocht wordt. En even verderop kan een een Griekse maaltijd genuttigd worden in een nieuw afhaalrestaurant, de derde binnen een jaar of twee.
Votulastkrant no. 1, januari - februari 2011
lees artikel reageer

Webwinkel voor wielrenkleding
Webwinkel voor wielrenkledingAan het begin van de Pieter Nieuwlandstraat gaat achter de etalage met de afbeelding van een schorpioen en twee paspoppen met een wielertruitje aan, een winkel schuil. Een webwinkel. Via de website www.actualbikewear.nl verkoopt Moniek van der Velden fietskleding en wat accessoires zoals helmen en bidons.
Votulastkrant no. 2, maart 2011
lees artikel 2 reacties

Topper uit Tuinwijk
Topper uit TuinwijkOp 9 juni gaat Rolf Bakker uit Tuinwijk de Alpe d'Huez beklimmen, samen met nog vierduizend fietsers. Het doel is om miljoenen bij elkaar te krijgen voor kankeronderzoek. Wat is de motivatie van Rolf om dit te doen, hoe is zijn voorbereiding, hoe gaat het met de sponsoring en waar komt het geld terecht?
Votulastkrant no. 2, maart 2011
lees artikel reageer

Verhalen van de straat
Verhalen van de straatDe redacteuren van de Votulastkrant gaan verhaal halen in hun
eigen straat. Deze keer: De Van Humboldtstraat.
Votulastkrant no. 3, april 2011
lees artikel reageer

Wijkgroenplan voor Noord-Oost
Lopend of fietsend door de wijken van Votulast valt op dat op diverse plekken mooie groene stukken voorkomen. Er is natuurlijk het Griftpark, de grote blikvanger op groengebied, maar ook in de wijken is groen aanwezig. Wanneer Martine van Rijn, adviseur stedelijke ontwikkeling van de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Utrecht er een kaart bij pakt, zie je dat die groene stukken netjes door de gemeente vastgelegd zijn.Votulastkrant no. 4, juni 2011
lees artikel reageer

Vrijwilliger in de wijk
Vrijwilliger in de wijkVeel activiteiten in de wijk worden gedaan door vrijwilligers. Wie zijn dat en waarom doen ze dit werk? Deze keer: De vrijwilligers van de programmaraad van Buurtcentrum de Leeuw.
Votulastkrant no. 4, juni 2011
lees artikel reageer

Votulast gaat groen
Votulast gaat groenDit jaar besteedt de Votulastkrant in een 6-delige rubriek aandacht aan duurzame initiatieven in de wijk. In dit nummer: de deelauto.
Votulastkrant 2012 no. 1, januari 2012
lees artikel reageer

Foto Romp gaat verhuizen
Sinds enkele maanden hangen in de vitrine van Foto Romp 'Te huur'- posters. In eerste instantie denk je: gaat zeker dicht wegens het digitale tijdperk. Mensen printen thuis hun foto's. Niets is minder waar, aldus Joris Romp. "We gaan naar winkelcentrum De Gaard verhuizen. We hebben daar vorig jaar Videoland overgenomen en De Gaard biedt ons meer mogelijkheden."
Romp verhuist
Romp verhuist


Votulastkrant 2012 no.2, maart 2012
lees artikel 2 reacties

Wijkverhalen
WijkverhalenIn de Koekoekstraat zit de enige 'bruine kroeg' van de Vogelenbuurt. Café Fokus, met een 'k', zit daar al 40 jaar. Bea Brakkee is bijna 30 jaar eigenaar van het café. "Ik ben bij de vorige eigenaar begonnen, als werknemer, en heb het café op een gegeven moment van hem overgenomen. Hij heeft de naam Fokus bedacht. Fokus in de zin van: een plaats waar mensen samenkomen."
Votulastkrant 2012 no. 3, Mei 2012
lees artikel één reactie

Wonen in een kerk
De kerken in Nederland lopen leeg. De krimp van de geloofsgemeenschap leidt ertoe dat er nieuwe bestemmingen gezocht moeten worden voor deze vaak prachtige gebouwen, of dat ze afgebroken worden. De Sint Josephkerk in Amsterdam wordt tegenwoordig gebruikt als klimhal en dichter bij huis staat de Sint Martinuskerk aan de Oudegracht. Hier zijn aan het eind van de jaren tachtig appartementen in gebouwd. Nog dichterbij staat in Lauwerecht sinds enige tijd een 'Te koop'- bord bij de Sint Jacobuskerk aan de Bemuurde Weerd Oostzijde.
Votulastkrant 2012 no. 4, juni
lees artikel reageer

Wereldberoemd in eigen buurt: James Votulast Orchestra
James Votulast Orchestra
James Votulast Orchestra


De Achterhoek heeft Normaal, het Brabants volkslied is gemaakt door Guus Meeuwis, Zeeland heeft Bløf en Votulast heeft het James Votulast Orchestra. De band is twee jaar geleden opgericht na een oproep in, hoe kan het ook anders, de Votulastkrant.
Votulastkrant 2012 no. 5, september oktober 2012
lees artikel reageer

Samen in de buurtcoöperatie
Bedenk een duurzaam, vernieuwend idee dat de lokale samenleving versterkt of verbetert. Dat was de opdracht van de wedstrijd 'Het Samenspel', die de Rabobank dit jaar organiseerde voor deelnemers uit Utrecht en omgeving ter ere van haar 100-jarige bestaan.
Votulastkrant 2012 no. 6, december 2012
lees artikel één reactie

Afval-overlast in Votulast
Afval-overlast in VotulastU heeft het misschien zelf ook al eens meegemaakt: eindelijk eens die zakken met plastic afval wegbrengen naar het inzamelpunt. Blijkt, daar aangekomen, dat er letterlijk geen enkele ruimte meer is voor nog een plastic bakje of zakje erbij. Tja, wat doe je dan?
Votulastkrant 2013 no. 2, maart 2013
lees artikel 2 reacties

Wijkverhalen
WijkverhalenEigenlijk is de aanleiding voor dit artikel een auto. Een grote Amerikaanse truck, zwart geschilderd, met groot oranje zwaailicht. Vaak geparkeerd in de buurt van café Averechts. De eigenaar daarvan zou erg handig zijn en maakt van alles. Genoeg stof voor een artikel in deze krant.
Paul Elich bij zijn vervaarlijke truck
Paul Elich bij zijn vervaarlijke truck


Votulastkrant 2013 no. 3, mei
lees artikel reageer

Blik in de Wijk
Blik in de WijkSoms zie je ze ineens staan of rijden in onze wijk. Zo'n auto waar je toch even je hoofd voor omdraait en denkt: ??Votulastkrant 2013 no. 4, juli, augustus & september
lees artikel reageer

Wijkverhalen
WijkverhalenAls geboren Amsterdammer woont en werkt Rene Veenis sinds 1995 aan de Gruttersdijk. Naar grote tevredenheid. "Ik vind Amsterdam te groot, Nijkerk waar ik ook gewoond heb is te klein, Utrecht is precies goed." Hier, tegenover het parkje achter de molen, runt hij al bijna twintig jaar zijn eenmanszaak: een allround klussenbedrijf.
Rene in de Mercedes
Rene in de Mercedes


Votulastkrant 2013 no. 6, december januari
lees artikel reageer

Wijkverhalen
WijkverhalenAan de Lauwerecht op de hoek van de Draaiweg zit in een voormalige houtzagerij een zeefdrukkerij. In dezelfde straat zit ook nog een herenkapsalon en een smid. Als ambacht past de zeefdrukkerij daar prima tussen, wat Rinus Siteur en Sjaak Schuur van drukkerij Spant een mooie gedachte vinden.
Votulastkrant 2014 no. 1, februari en maart
lees artikel reageer

Stieltjesstraat en Dopplerhof opgeleukt met vogels
Jennie Duif en Karin de Kok zijn buurvrouwen van elkaar. Ze wonen in de Stieltjesstraat, een straat die samen met de Dopplerhof een vrij nieuwe buurt vormt tussen de Vogelenbuurt en het Griftpark. Het is een gemêleerde wijk met woningen en appartementen van woningcorporatie Bo-Ex. Jennie en Karin wonen er met plezier maar misten wat aan de buurt.

Dopplerhof, nu nog kaal...
Dopplerhof, nu nog kaal...


Votulastkrant 2014 no. 2, maart 2014
lees artikel reageer

Rara wat gebeurt daar...?
Rara wat gebeurt daar...?Bij de molen haal je gehakt en bij de fietsenmaker plakken ze je band. Maar er zijn ook plekken in de wijk waarvan je écht niet weet wat daar gebeurt , en waar je minder snel naar binnen stapt. De Votulastkrant gaat je in deze nieuwe rubriek voor. Dit keer: Decodel aan het Koekoeksplein.
Votulastkrant 2014 no. 3, mei juni
lees artikel reageer

Waakzaamheid in Votulast
Votulast staat gelukkig niet bekend als een buurt waar de criminaliteit welig tiert. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat maar onveilig kunnen we onze buurt niet noemen. Toch ontving de redactie onlangs een mail waarin één van onze lezers zich afvraagt voor welke zaken hij de wijkagent kan inschakelen. Of bij wie hij moet zijn als er een vermoeden is van bijvoorbeeld het dealen van drugs in de buurt, zoals het geval was bij deze bewoner. Een terechte vraag zo bleek, want ook de redactie van onze krant wist daarop het antwoord niet.
Votulastkrant 2014 no. 5, september
lees artikel reageer

Koekoekstraat fietstraat
In 2011 werd er in deze krant al aandacht besteed aan de, op bewonersinitiatief ingediende, plannen om van de Koekoekstraat een fietsstraat te maken. Helaas voor de bewoners was er vier jaar geleden onvoldoende draagvlak in de politiek voor een straat waar 'de auto te gast' is. Die tijden zijn veranderd. Overal in de stad wordt meer aandacht geschonken aan de fiets en voetganger in het verkeer en het verminderen van het autoverkeer in het centrum. Ook de Koekoekstraat is hierin meegenomen en onlangs heeft de gemeente twee plannen gepresenteerd.Votulastkrant 2015 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Amanda zet de bloemetjes buiten
Amanda zet de bloemetjes buitenLang zat hier een raadselachtig restaurant dat nooit open was. Nu staat het op de hoek van de Adelaarstraat en de Gruttersdijk, schuin tegenover de molen, vol met kleurrijke bloemen en planten. Hier is half april Amanda haar bloemenwinkel begonnen. En zij is gelukkig wel vaak open.
Votulastkrant 2015 no. 4, Juni
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Dit jaar gaan we in onze Votulast-tijdmachine zes keer terug naar een herkenbaar punt in de buurt en laten we je zien wat er is veranderd. Deze keer: de Weerdsluis.
Votulastkrant 2015 no. 5, September
lees artikel reageer

Waar is de kap van de molen gebleven?
Waar is de kap van de molen gebleven?Met plastic zeil afgeschermd voor de elementen wordt er op een parkeerterrein in Lauwerecht hard aan de restauratie van de molenkap gewerkt. De kap is in augustus 2015 verwijderd en naar verwachting zal de restauratie zo’n 6 tot 8 maanden in beslag nemen. De verwachting is dat de kap voor de zomervakantie terug wordt geplaatst.
Votulastkrant 2016 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Te gast in Votulast
Utrecht trekt toeristen uit de hele wereld. Ook in Votulast strijken ze neer. Onze wijk telt verschillende Bed & Breakfasts; van luxe appartementen tot kamers drie hoog achter. Deze keer: een Airbnb aan de Willem van Noortstraat.
Votulastkrant 2016 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Te gast in Votulast
Utrecht trekt toeristen uit de hele wereld. Ook in Votulast strijken ze neer. Onze wijk telt verschillende Bed & Breakfasts; van luxe appartementen tot kamers drie hoog achter. Dit keer: ‘La Loggia’ aan de Willem van Noortstraat.
Votulastkrant 2016 no. 4, Juli augustus september
lees artikel reageer

Van tent naar tapperij
Van tent naar tapperijHet was een vorm van thuiskomen voor Matthijs Bos toen hij in de gelegenheid werd gesteld café de Tent aan de Willem van Noortstraat over te nemen. “Ik ben geboren in de Koekoekstraat, vlakbij dus. Mijn ouders wonen er nog steeds.” Matthijs, of Thijs, is de eigenaar van tapperij Thijs.
Votulastkrant 2016 no. 6, December
lees artikel reageer

Marktplaats in de wijk
Marktplaats.nl, wie kent het niet? Sinds 1999 zijn er dagelijks 1.3 miljoen mensen actief op de grootste advertentiesite van Nederland. Er worden gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties per dag geplaatst. Ook onze mede-Votulastbewoners zijn actief op het platform. Wat verkopen zij zoal of waarnaar zijn zij op zoek? In deze serie zoeken we contact met verkopers van opmerkelijke goederen.
Votulastkrant 2016 no. 6, December
lees artikel reageer

Vrienden van de Joseph
Vrienden van de JosephAls je op een druilerige winterdag langs het schip van de St. Josephkerk aan de Grave van Solmsstraat loopt, valt op dat het een imposante kerk is zo midden in de wijk. Het is donker en helaas is er geen licht aan in de kerk om de schitterende glas-in-loodramen te bekijken. Zo groot de kerk aan de buitenkant is, zo intiem is deze grote ruimte aan de binnenkant gemaakt. Niet dat koude interieur wat veel kerken kenmerkt, maar een ruimte die geschilderd is in warme kleuren.
Votulastkrant 2017 no. 1, Januari
lees artikel één reactie

Fietsen voor fietsen
Fietsen voor fietsenZo fiets je in de mooie omgeving van Utrecht, zo in de minstens zo mooie omgeving van Kaapstad, Zuid-Afrika. Het overkomt Moniek van der Velden van ActualBikeWear aan de Pieter Nieuwlandstraat. Moniek verkoopt fietskleding aan dames en heren die er met de racefiets of mountainbike op uit trekken. Zeven jaar geleden deed ze dat vooral via internet, nu meer en meer aan klanten die in de winkel komen.
Votulastkrant 2017 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten