Votulastkrant logo

Artikelen door Gert-Jan van Zetten

Niemand hoort op straat
De titel van dit artikel is ook het motto van Stichting de Tussenvoorziening. Deze organisatie biedt opvang aan dak- en thuislozen. Op 1 juni 2014 is de Tussenvoorziening begonnen met Nachtopvang Weerdsingel, een voorziening voor ongedocumenteerden; dit zijn mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven.
Votulastkrant 2015 no. 1, februari
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Dit jaar gaan we in onze Votulast-tijdmachine zes keer terug naar een herkenbaar punt in de buurt en laten we je zien wat er is veranderd. Deze keer: het badhuis / Badhu.
Votulastkrant 2015 no. 2, maart
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Dit jaar gaan we in onze Votulast-tijdmachine zes keer terug naar een herkenbaar punt in de buurt en laten we je zien wat er is veranderd. Deze keer: de gashouder / het Griftpark.
Votulastkrant 2015 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Dit jaar gaan we in onze Votulast-tijdmachine zes keer terug naar een herkenbaar punt in de buurt en laten we je zien wat er is veranderd. Deze keer: een scheepstimmerwerfje achter de molen aan de Gruttersdijk.
Votulastkrant 2015 no. 4, Juni
lees artikel reageer

Wijk als werkterrein
Dag in dag uit op straat in Votulast: dan leer je de buurt wel kennen. Wat maken ze mee, de mensen die werken op de straten in onze wijk?
Votulastkrant 2015 no. 5, September
lees artikel reageer

Over de grens
Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter de Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keer haar blik en zoekt de grens op.
Votulastkrant 2015 no. 6, December
lees artikel reageer

Over de drempel in Votulast
Bijna mijn hele, tot nu toe 46-jarige, leven woon ik in Votulast. Eerst in Tuinwijk en later in de Vogelenbuurt. En al 35 jaar verplaats ik mij in een rolstoel door de wijk. Hoe toegankelijk is Votulast eigenlijk? In dit artikel neem ik u mee op reis door onze wijk.
Votulastkrant 2016 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Studenten klussen in de wijk
Studenten klussen in de wijkGeen huur betalen voor het gebruik van de keuken, maar in plaats daarvan een bijdrage leveren door je in te zetten voor het buurtcentrum. Tot die afspraak kwam het studentendispuut van de Navigators Studentenvereniging Utrecht (N.S.U.) met sociaal makelaar Wies Kool van buurtcentrum de Leeuw. Toenmalig voorzitster van het dispuut kwam daar vorig jaar terecht op haar zoektocht naar een nieuwe locatie voor hun dispuut ‘Alchemist’.
Votulastkrant 2016 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Marktplaats in de wijk
Marktplaats.nl, wie kent het niet? Sinds 1999 zijn er dagelijks 1.3 miljoen mensen actief op de grootste advertentiesite van Nederland. Er worden gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties per dag geplaatst. Ook onze mede-Votulastbewoners zijn actief op het platform. Wat verkopen zij zoal of waarnaar zijn zij op zoek? In deze serie zoeken we contact met verkopers van opmerkelijke goederen.
Votulastkrant 2016 no. 4, Juli augustus september
lees artikel één reactie

Koekoekschool krijgt nieuw hart
Koekoekschool krijgt nieuw hartEr wordt hard gewerkt in OBS (Openbare Basisschool) De Koekoek aan het Koekoeksplein, maar niet door kinderen of leerkrachten. De school wordt momenteel namelijk ingrijpend verbouwd. Tot eind van dit kalenderjaar vinden de lessen en andere activiteiten plaats in een locatie aan de Weerdsingel W.Z.
Votulastkrant 2016 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Gert-Jan vertelt...
Hoe was het vroeger in de wijk? In deze rubriek laten we wijkbewoners over verschillende decennia vertellen. Deze keer: Gert-Jan vertelt over de jaren '80.
Votulastkrant 2016 no. 6, December
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Omdat er nog veel meer mooie oude foto’s zijn, is deze rubriek dit jaar weer terug. Iedere keer een foto van een herkenbaar punt in onze wijk, waarbij we laten zien wat er is veranderd.Deze keer: de Antonius Matthaeuslaan.
Votulastkrant 2017 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Omdat er nog veel meer mooie oude foto’s zijn, is deze rubriek dit jaar weer terug. Iedere keer een foto van een herkenbaar punt in onze wijk, waarbij we laten zien wat er is veranderd. Deze keer: de Koekoekstraat.
Votulastkrant 2017 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Omdat er nog veel meer mooie oude foto’s zijn, is deze rubriek dit jaar weer terug. Iedere keer een foto van een herkenbaar punt in onze wijk, waarbij we laten zien wat er is veranderd. Deze keer: de Troelstralaan.
Votulastkrant 2017 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Omdat er nog veel meer mooie oude foto’s zijn, is deze rubriek dit jaar weer terug. Iedere keer een foto van een herkenbaar punt in onze wijk, waarbij we laten zien wat er is veranderd. Deze keer: de Vaaltbrug.
Votulastkrant 2017 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Omdat er nog veel meer mooie oude foto’s zijn, is deze rubriek dit jaar weer terug. Iedere keer een foto van een herkenbaar punt in onze wijk, waarbij we laten zien wat er is veranderd. Deze keer: de Adriaen Beyerkade.
Votulastkrant 2017 no. 5, September
lees artikel reageer

Oud en Nu
Hoe zag Votulast er vroeger uit? Omdat er nog veel meer mooie oude foto’s zijn, is deze rubriek dit jaar weer terug. Iedere keer een foto van een herkenbaar punt in onze wijk, waarbij we laten zien wat er is veranderd. Deze keer: de Willem van Noortbrug.
Votulastkrant 2017 no. 6, December
lees artikel reageer

Toen en nu
Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk…Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: Het de Gruyterpand op Bemuurde Weerd Oostzijde 3.
Votulastkrant 2018 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Toen en nu
Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk… Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: het voormalig bejaardentehuis aan de Aalbersestraat.
Votulastkrant 2018 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Toen en nu
Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk… Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: Het Ketelhuis / De Voorziening aan Stieltjesstraat 76.
Votulastkrant 2018 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Toen en nu
Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk…Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: de Antonius Matthaeuslaan 1.
Votulastkrant 2018 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Toen en nu
Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk… Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: het pand aan de Nieuwe Koekoekstraat 85.
Votulastkrant 2018 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Toen en nu
Wat doen die letters op de gevel? Zat hier vroeger niet een winkel? Dat kantoorpand lijkt wel een fabriek! Wat een raar huis is dat eigenlijk…Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de vorige functie(s) van panden en huizen in Votulast. Dit keer: het pand aan de Wittevrouwensingel 99.
Votulastkrant 2018 no. 6, November
lees artikel reageer

Wijkwater
Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Als eerste duiken we in de Stadsbuitengracht.
Votulastkrant 2019 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Wijkwater
Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze keer dompelen we ons onder in De Vecht.
Votulastkrant 2019 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Wijkwater
Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Dit keer: het Zwarte Water.
Votulastkrant 2019 no. 3, Mei
lees artikel reageer

Wijkwater
Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze keer verdiepen we ons in de Oosterstroom langs de Gruttersdijk.
Votulastkrant 2019 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Wijkwater
Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie opzoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze keer verdiepen we ons in de vijver in het Griftpark.
Votulastkrant 2019 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Wijkwater
Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze zesde en tevens laatste keer nemen we een duik in de Biltsche Grift.
Votulastkrant 2019 no. 6, November
lees artikel reageer

Vroeger & vandaag
In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze eerste keer richten we ons op de melkhandel van Smorenburg.
Votulastkrant 2020 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Vroeger & vandaag
In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze keer richten we onze aandacht op de bakkerswinkel van Van Vuuren.
Votulastkrant 2020 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Vroeger & vandaag
In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroegerjaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze keer richten we onze blik op de brandstoffenhandel van G. Takken & Zonen.
Votulastkrant 2020 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Vroeger & vandaag
In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze keer richten we onze blik op de kantoorboekhandel Slot.
Votulastkrant 2020 no. 5, September
lees artikel reageer

Vroeger & vandaag
In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze laatste keer richten we onze blik op de bakkerij van de familie Heinen.
Votulastkrant 2020 no. 6, November
lees artikel reageer

Votulast in WO II
Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We beginnen met de mobilisatie en het begin van de bezetting.
Votulastkrant 2021 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Votulast in WO II
Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op het dagelijks leven in de oorlog.
Votulastkrant 2021 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Votulast in WO II
Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. Deze keer gaan we in op de vervolging en deportaties van Joodse wijkbewoners.
Votulastkrant 2021 no. 3, Mei
lees artikel één reactie

Votulast in WO II
Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op verzet tegen de bezetter.
Votulastkrant 2021 no. 4, Juli
lees artikel reageer

Votulast in WO II
Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op de bevrijding.
Votulastkrant 2021 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Votulast in WO II
Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op gebeurtenissen die na de bevrijding plaatsvonden.
Votulastkrant 2021 no. 6, November
lees artikel reageer

Wijk in de steigers
Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we opzoek naar die foto’s. Deze eerste keer een bijzondere foto van de voor ons zo bekende molen Rijn en Zon.
Votulastkrant 2022 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Wijk in de steigers
Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we opzoek naar die foto’s. Deze keer foto’s van het woningbouwproject Pieter Nieuwlandstraat / Van Swindenstraat.
Votulastkrant 2022 No. 4, Juli
lees artikel reageer

Oud & Wijk
Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze keer: Liselot van Zetten (78).

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Votulastkrant 2022 No. 4, Juli
lees artikel reageer

Wijk in de steigers
Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we op zoek naar die foto’s. Deze keer foto’s van een woningcomplex in de Jan van den Doemstraat.
Votulastkrant 2022 No. 5, Oktober
lees artikel reageer

Wijk in de steigers
Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we op zoek naar die foto’s. Deze laatste keer richten we ons vizier op de Talmalaan.
Votulastkrant 2022 No. 6, December
lees artikel reageer

Verdwenen gebouwen
Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze eerste keer richt ik mijn blik op de beenzwartfabriek Wed. P. Smits & Zoon in Lauwerecht.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Votulastkrant 2023 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Verdwenen gebouwen
Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer richt ik mijn aandacht op het eerste gebouw van de Dr. D. Bosschool aan de Maria van Reedestraat.
Votulastkrant 2023 No. 2, April
lees artikel reageer

Verdwenen gebouwen
Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer gaan we op zoek naar de verdwenen gebouwen op het Vaaltterrein.
Votulastkrant 2023 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Verdwenen gebouwen
Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer gaat mijn aandacht uit naar huis Welgelegen aan de Wittevrouwensingel.
Votulastkrant 2023 No. 4, Juni
lees artikel reageer

Verdwenen gebouwen
Votulast heeft een rijke en ook lange geschiedenis. Er is in alle tijd heel veel gebouwd, maar er zijn ook weer heel wat gebouwen gesloopt. Hier zijn verschillende redenen voor. Dit jaar gaan we op zoek naar die gebouwen en de achtergronden. Deze keer richt ik mijn blik op het pand van Zeeman in de Koekoekstraat.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Votulastkrant 2023 No. 5, September
lees artikel reageer

Verkeer verleden tijd
Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Deze eerste keer brengt ons een kleine eeuw terug naar een situatie op de Bemuurde Weerd O.Z.
Votulastkrant 2024 No. 1, Februari
lees artikel reageer

Verkeer verleden tijd
Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Deze keer richt ik mijn blik op een vrachtauto met aanhangwagen die in een nogal ongewone positie staat.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Votulastkrant 2024 No. 2, April
lees artikel reageer

Verkeer verleden tijd
Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Deze keer gaat mijn aandacht uit naar twee aanrijdingen, voor het ene incident ga ik meer dan honderd jaar terug in de tijd, de andere aanrijding was zo’n zeventig jaar geleden.
Votulastkrant 2024 No. 3, Mei
lees artikel reageer

Verkeer verleden tijd
Werken aan verkeerssituaties in de wijk is actueler dan ooit, de fietsroute om de Noord, herinrichting van de Weerdsingel O.Z., de verkeersroute door Votulast. Over verkeer en vervoer in het verleden is ook een en ander te vertellen. Dit doe ik aan de hand van historische foto’s. Deze keer richt ik me op het openbaar vervoer in de stad en in onze wijk.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


Votulastkrant 2024 No. 4, Juni
lees artikel reageer

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten