Votulastkrant logo

Artikelen door Geke Meessen

Babyboom is basisschoolbusiness
Babyboom is basisschoolbusinessTelkens als je langs de Talmalaan rijdt, hangen er aan andere huizen versieringen. Ooievaars en Jip en Jannekes: jonge stellen hebben hun intrek genomen in de nieuwbouw en de babyboom is begonnen. Maar waar gaan de pasgeboren Talmalaantelgen over vier jaar naar school?
Votulastkrant 2013 no. 1, februari - maart 2013
lees artikel reageer

Votulast telt vogels
Jaarlijks organiseert de Vogelbescherming in januari de Tuinvogeltelling waaraan iedereen mee kan doen. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor onderzoek naar vogels. Deelnemers tellen een half uur lang alle vogels die ze in hun tuin zien en geven deze vervolgens digitaal door aan de Vogelbescherming die er overzichten van publiceert waarop je per postcodegebied kunt zien welke vogels hoe vaak geteld zijn. Ook voor Votulast zijn de resultaten terug te vinden. Als je die met de landelijke top 10 vergelijkt valt direct op dat de huismus, die landelijk bovenaan staat, in onze wijk veel lager staat. Floris Brekelmans, stadsecoloog, legt uit hoe dat komt.Votulastkrant 2013 no. 2, maart 2013
lees artikel reageer

Meer groen op straat
Een lange straat vol geparkeerde auto's, fietsen op de stoep en weinig beplanting: De Jacob van der Borchstraat. Een doorn in het oog van enkele bewoners. Zij sloegen de handen ineen: de Jacob van der Borchstraat gaat vergroenen.Votulastkrant 2013 no. 3, mei
lees artikel reageer

Een goed gesprek en gezelligheid
Een goed gesprek en gezelligheidIn een onopvallend pand, op de hoek van de Juliusstraat en de Kardinaal de Jongweg is sinds een jaar het activiteitencentrum Mihai Nesu gevestigd - een onderdeel van (thuis)zorgorganisatie Joost Zorgt. Binnen zitten de zorgvragers: meneer de Groot drinkt rustig zijn kopje koffie bij de krant, terwijl Fransje in een boek bladert.
Votulastkrant 2013 no. 4, juli, augustus & september
lees artikel reageer

Omrijden voor schonere lucht
In 2014 staan een aantal verkeersmaatregelen op de planning die ook gevolgen hebben voor Votulastbewoners. De plannen voor aanpassing van de kruispunten Adelaarstraat/ Bemuurde Weerd en Draaiweg/Lauwerecht zijn inmiddels door de gemeente gecommuniceerd. Om de verkeersveiligheid van deze onoverzichtelijke, drukke kruispunten te verbeteren zullen o.a. de opritten minder steil worden gemaakt en de wegprofielen verlegd en verbreed worden.
Votulastkrant 2014 no. 1, februari en maart
lees artikel één reactie

'Hallo' tegen inbraken
Tegen de landelijke trend in, neemt in Utrecht het aantal woninginbraken af. Volgens politiemannen Edwin en Remi komt dit onder meer door voorlichting van de politie zoals de clinic 'Waarnemen en observeren'. Op een koude maandagavond in februari vond er in wijkbureau Oost/ Noord-Oost zo'n clinic plaats.Votulastkrant 2014 no. 2, maart 2014
lees artikel reageer

Reizend servies
Enorme stapels borden, gebakschoteltjes, kopjes, suikerpotten, melkkannetjes en theepotten staan in de keukenkast opgesteld. De gouden randjes ervan stralen net zo hard als eigenaar Jacqueline Nijhove die er over vertelt. "Dit is een deel van het servies dat ik via mijn bedrijf 'Travelling Tableware' verhuur. Mensen kunnen bij mij een bijzonder servies huren, met een bloemetje, stippel, of een gouden randje. Voor een high tea of bruiloft bijvoorbeeld. Maar ik vind het ook leuk om mee te denken over andere sfeermakers. Bijvoorbeeld door kleine bosjes bloemen te leveren om de tafels vrolijk aan te kleden."
Jacqueline met haar 'signature tea cup'
Jacqueline met haar 'signature tea cup'


Votulastkrant 2014 no. 3, mei juni
lees artikel reageer

Tunnel slaat brug
Wie de Vecht volgt naar het noorden, buigt altijd even het hoofd wanneer hij onder het spoor doorfietst. Een onbehaaglijk gevoel vanwege het grauwe beton en bang voor duivenpoep. Maar buurtbewoners hopen dat dat spoedig zal veranderen. De spoorbrug, de Gasthuismolenbrug, staat in het middelpunt van de belangstelling en heeft in korte tijd twee prijzen gewonnen die moeten leiden tot een flinke opknapbeurt.
Votulastkrant 2014 no. 4, juli augustus september
lees artikel reageer

Speelplekcheck
SpeelplekcheckIs er in Votulast genoeg ruimte om buiten te spelen? De redactie van de Votulastkrant gaat met een speciale kinderjury op pad om te onderzoeken hoe het is gesteld met de speelplekken in de buurt, en zoekt vooral de minder bekende plekjes. Waar kun je lekker buitenspelen in de wijk?
Voetballen
Voetballen


Votulastkrant 2014 no. 5, september
lees artikel reageer

Wijkverhalen
WijkverhalenEen grauwe deur door aan de Gruttersdijk, de eerste gang rechts en dan twee trappen op: daar, verstopt aan je linkerhand, bevindt zich de wonderlijke wereld van Circus- Patz. Een ruimte geverfd in bonte kleuren, met eindeloos veel boeken, plastic dieren, wereldbollen, knikkers en schelpen. Een plek waar je fantasie met je aan de haal gaat en waar je je in een andere wereld waant. In deze ruimte worden dan ook vele verhalen geboren, geschreven door CircusPatz of door deelnemers aan workshops die in dit verhalenlaboratorium hun eigen verhalen maken.
Patz
Patz


Votulastkrant 2014 no.6, december
lees artikel reageer

Eten over? zet het in de kast!
Eten over? zet het in de kast!Iedereen kent het: je koopt een nieuw product dat je toch niet lekker vindt of in je kerstpakket zitten etenswaren die je niet eet. Vaak belandt dergelijk voedsel uiteindelijk verstoft in de afvalbak, terwijl iemand anders er misschien wel een heerlijk maal mee gekookt zou hebben. Om dat mogelijk te maken wordt er momenteel geklust in Buurtcentrum de Leeuw.
Votulastkrant 2015 no. 1, februari
lees artikel reageer

Over de grens
Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.
Votulastkrant 2015 no. 2, maart
lees artikel reageer

Over de grens
Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.
Votulastkrant 2015 no. 3, Mei
lees artikel reageer

25 jaar mirakeltjes in de Merelstraat
25 jaar mirakeltjes in de MerelstraatDe afgelopen jaren zagen ze de wijk veranderen, maar bleef hun werkplezier onverminderd groot. Fysiotherapeuten Wobbe Wolters, Babs Carton en Monique van Giezen vieren dit jaar een feestje. Hun praktijk op de Merelstraat bestaat 25 jaar. De praktijk valt niet zo op in het straatbeeld. "De komst van de winkels hier tegenover heeft de levendigheid vergroot," vertelt Monique. "Maar er zijn altijd mensen die hier al jaren boodschappen doen en onze praktijk nooit opgemerkt hebben."
Votulastkrant 2015 no. 4, Juni
lees artikel reageer

Wijkverhalen
Zodra de eerste noten klinken worden de aanwonenden van het Koekoeksplein uit hun huizen gelokt. Zes keer per zomer vindt er op dit plein een concert plaats waarbij je je eigen klapstoel meeneemt en wordt verrast door een intiem optreden. Wie zitten er achter deze klapstoelconcerten? Hoe is het begonnen en wat zijn de toekomstplannen?
Votulastkrant 2015 no. 5, September
lees artikel reageer

Het verhaal achter de muziek
Het verhaal achter de muziekTerwijl hij spreekt, spelen zijn vingers piano in de lucht. Zijn hoofd danst mee op zijn woorden en zijn enthousiasme vult de zaal. Zichtbaar geboeid beluisteren de deelnemers de muzikale verbanden die Leonard Leutscher ze laat horen. Een lesavond van het Luisterrijk voelt als een avond theater. Meegezogen in de passie en kennis van Leonard, reis je mee door de muziek.
Votulastkrant 2015 no. 6, December
lees artikel reageer

Muziek proeven aan de Bemuurde Weerd
Muziek proeven aan de Bemuurde WeerdEen dun laagje stof op de bar verraadt de recente verbouwing, personeel zoekt zijn weg achter de bar, er wordt nog gezocht naar de beste plek om de taart te bewaren, maar het is officieel geopend: Het Muzieklokaal aan de Bemuurde Weerd.
Votulastkrant 2016 no. 1, Januari
lees artikel reageer

De keukenprins van café Prins
De keukenprins van café PrinsBijna een jaar geleden wisselde wijkrestaurant Prins aan het Willem van Noortplein van eigenaar. Nadat Barry Prins en zijn vrouw Annet de zaak verkochten, werd in één lang weekend het volledige interieur gerestyled. De klassieke aankleding werd vervangen door een frisse kleur op de muur, de grote bar achterin maakte plaats voor een kleinere witte variant vooraan bij de deur. Vaste waarde in al deze veranderingen: Tjitze van Roeden, de kok. Hij kent de gasten, zwaait continu naar bekenden die boodschappen hebben gedaan bij overbuurman Albert Heijn en heeft de kinderen in de buurt van peuters tot pubers zien groeien.
Votulastkrant 2016 no. 2, Maart
lees artikel reageer

De tuin die de straat veroverde
De tuin die de straat veroverdeHet ontluikend groen lokt iedere lente weer mensen de serene Jan van Lingtuin in; een kleine groene oase ingeklemd tussen huizen, de Vecht en de Bemuurde Weerd. Hoe komt die prachtige tuin daar en wie houdt die tuin zo mooi?
Votulastkrant 2016 no. 3, Mei
lees artikel één reactie

Wijkverhalen
Jarenlang liep ze langs de lege etalages van de fietsenstalling op de kruising van de Melis Stokestraat en de Van der Mondestraat. Drie keer per week, als ze vanaf haar huis in de Floris Heermalestraat naar haar vriendin in de Troelstralaan wandelde, staarde de leegte achter de ramen haar aan. Droevig werd ze ervan. Na een aantal jaren trok Elke Bon de stoute schoenen aan. Ze mailde de gemeente met de vraag of zij de etalages van deze fietsenstalling mocht gaan vullen. Het mocht.
Votulastkrant 2016 no. 5, Oktober
lees artikel reageer

Wijkverhalen
Wie op woensdag- of donderdagavond wel eens in de Leeuw komt, heeft hem ongetwijfeld gezien: de man met de witte staart. Pieter Kragten is sinds januari gastheer in het buurtcentrum op deze avonden. Hij groet iedereen die binnenkomt, wijst ze de weg en maakt de koffie, thee of chocolademelk klaar. En als de nieuwe afzuiginstallatie van de keuken teveel geluid maakt waardoor het koor niet kan repeteren, dan loopt hij mee om het op te lossen.
Votulastkrant 2016 no. 6, December
lees artikel reageer

Do-re-mi-fonetisch zingen
Do-re-mi-fonetisch zingen“Te-be po-yem, Te-be bla-go-slo-vim, Te-bye bla-go-da-rim, Go-spo-di,i mo-lim Ti sha, Bo-zhe, Bo-zhe-nash.” Zo klinkt het tegenwoordig op vrijdagmiddag in Buurtcentrum De Leeuw als het nieuwe koor van dirigente Ines Leijen oefent. De stukken die gezongen worden, komen uit Oost-Europa en verder: de Balkan, Armenië, Georgië en Oekraïne.
Votulastkrant 2017 no. 1, Januari
lees artikel reageer

Op ontdekkingstocht door de wijk
Op ontdekkingstocht door de wijkOp een grijze zondagmiddag in februari waren we in het wild te spotten: redacteuren en bezorgers van de Votulastkrant. Op ontdekkingsreis door onze eigen wijk, als dank voor de inspanningen van 2016. Onder bezielende leiding van Bart Seidel, gids bij het Gilde Utrecht, ontdekten we de geschiedenis van de wijk.
Votulastkrant 2017 no. 2, Maart
lees artikel reageer

Bankhangen voor gevorderden
Bankhangen voor gevorderdenJe zet een bankje neer op de stoep, nodigt je buren uit om iets te komen drinken, eten of doen en hebt een spontaan gesprek. Welkom bij het BankjesCollectief. Dit idee waaiert de hele wereld over, en is inmiddels ook in onze wijk neergestreken.
Votulastkrant 2017 no. 5, September
lees artikel reageer

Zoeken in votulastkrant.nl

Kranten