Votulastkrant logo

Rubriek: Over de grens

Zijdebalenterrein

Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.

Wie, nu het ijsseizoen weer is begonnen, in de rij staat bij Il Mulino en omkijkt over de Vecht, zal zich verbazen over de verandering sinds het vorige ijsje: alle loodsen, huizen en de bouwmarkt zijn verdwenen. Ze zijn met de grond gelijk gemaakt om het terrein bouwklaar te maken voor de eerste fase van een groot bouwproject dat al veel vertraging opliep. Vanaf maart gaat er begonnen worden met de bouw van de huizen op het Zijdebalenterrein. Na vier bouwfases zullen er uiteindelijk ongeveer 500 huizen zijn gebouwd.



ZIJDEFABRIEK EN BUITENPLAATS ZIJDEBALEN
De geschiedenis van het terrein gaat al ver terug. Zijdebalen ontleent zijn naam aan de zijdefabriek die er in de zeventiende eeuw stond. De eigenaar, zijdehandelaar Jacob van Mollem, liet er een buitenplaats bij bouwen met een prachtige tuin aan de Vecht, die zijn zoon David van Mollem uitbreidde tot één van de rijkste tuinen van Nederland. Met lanen, beelden, vazen, hagen en een doolhof. In 1816 werd de zijdefabriek gesloten en de buitenplaats gesloopt. De grond werd gebruikt door tuinders en later door houthandel Jongeneel en meel- en broodfabriek De Korenschoof. Deze fabriek werd in 1978 gesloopt. In 1949 werd bakkerij Lubro gebouwd. Onderdeel van deze fabriek is de grote fabriekshal met zijn kenmerkende boogconstructie die nog steeds het terrein siert. Na de sluiting van deze fabriek in 2004 wordt er lang gewerkt aan een nieuw plan van het Zijdebalenterrein.

KYTOPIA
Tijdelijk wordt het een plek voor creatievelingen: Kyteman creëert er Kytopia, een grote oefenstudio en het Zijdebalen Theater als evenementenlocatie. Maar op het braakliggende terrein voor de boogconstructiehal tiert het onkruid welig. Na vaststelling van het bestemmingsplan in 2010 lijkt er een einde te komen aan het verwilderde stukje Utrecht. Maar de crisis drukt de plannen en de gevreesde bouwput blijft uit. Totdat vorig jaar een nieuwe projectontwikkelaar de Zijdebalenplannen onder zijn hoede neemt. De plannen worden concreet!

GRACHTENPANDEN
In maart 2015 start de bouw, de woningen van de eerste fase worden medio 2016 opgeleverd. In de plannen voor de nieuwe wijk komen de historische waterlopen weer terug. De boogconstructiehal en de witte tuinmanswoning (een gemeentelijk monument uit de tijd van de buitenplaats) blijven ook bestaan. Ze worden opgenomen tussen de nieuwe 'grachtenpanden': herenhuizen en appartementen. Een stukje braakliggend fantasieterrein verdwijnt van de horizon van Votulast.

Bekijk ook het artikel in De Utrechtse Internet Courant (DUIC) over de achtergronden en herbestemming van de Lubro-fabriek op Zijdebalen: http://bit.ly/1ba2Lcn. GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 2, maart

Nieuw! Buurtteam Noordoost
lees artikel

Gastouders in de Torteltuin
lees artikel

Oscarnominatie voor buurtgenoten
lees artikel

Zijdebalenterrein
lees artikel

Andere tijden in de Pieter Nieuwlandstraat
lees artikel

Brieven worden boek
lees artikel

"Schoonheid biedt troost"
lees artikel

Het badhuis aan het Willem Van Noortplein
lees artikel