Votulastkrant logo

Zelfbouwers in Lauwerecht

Een hek, puin, sloopmachines en een hoop modder. Dat is wat er nu te zien is in de Verenigingstraat, waar dit najaar oude woningen worden gesloopt. De plannen voor wat er daarna gebouwd gaat worden zijn al klaar. Dertien nieuwe bewoners van Lauwerecht zetten er hun eigen wijkje neer. Eind 2016 staat in de Verenigingstraat de droom-in-baksteen van deze zelfbouwers.

Eén van die zelfbouwers is Maaike Cornelisse: “We hadden vorig jaar ons huis al verkocht en waren sindsdien op zoek naar ons ideale huis. Toen mijn man, Mike, de aankondiging van dit nieuwbouwproject zag, hebben we meteen ingetekend. We kwamen op een wachtlijst, maar gelukkig kregen we na korte tijd te horen dat we mee mochten doen. Want wat is er nu leuker dan je eigen huis te kunnen vormgeven?”

Collectief bouwen
In 2013 besloot Woningbouwvereniging Mitros om de nieuwbouw in de Verenigingstraat in handen te geven van de toekomstige bewoners. Met subsidie van gemeente en provincie vormen zij een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), een vereniging met leden die samen optrekken om hun huizen te ontwerpen en te bouwen.

Hoe bouw je een huis?
“Alles was nieuw voor ons,” vertelt Maaike. “Tegelijkertijd merkten we dat het geweldig leuk is om samen met onze toekomstig buren te overleggen over de bouw van de woningen. Het passen en meten met ieders wensen, zorgt ervoor dat je elkaar al goed leert kennen nog voordat je elkaars buren bent. Toen we wisten welk deel van het terrein het onze werd, gingen we samen met de architect ontwerpen. Leuk, maar ook heel moeilijk: ik heb nooit eerder een huis gebouwd en ik ga het waarschijnlijk maar één keer doen ook. Het resultaat wordt heel mooi, mét vervulling van onze wens: een grote ruimte voor een meubelmakerij.”Architect wordt bewoner
De architect van het complex is Mark Koopman van Bureau KAW. Mark: “Het eerste waar we mee begonnen zijn, was het opstellen van alle woonwensen en toen volgde de definitieve verkaveling van het perceel. De eerste indeling was gedaan op ruime schaal, om aan de veilige kant te blijven en toen bleek bij de definitieve indeling dat de vereniging een smal kavel over had. Een gek smal kaveltje waar ik als architect wel raad mee wist. Ik kende inmiddels de groep mensen en vond het ook een leuke buurt. Ik dacht toen: ik meld me aan voor de wachtlijst, ik wil hier zelf wel wonen. En het lukte om het kaveltje te bemachtigen.”

Villa's in een rij
Mark merkte dat zijn toekomstige buren heel duidelijke wensen hadden: “Normaal gesproken hanteren we een basisontwerp en gaan we daarop variëren. In dit geval kon ik bij de wensen beginnen en ben ik van daaruit samenhang gaan zoeken voor het totaalontwerp. Die zit vooral in de keuze voor de bakstenen, met tinten die ook verder in de buurt al voorkomen. En verder zijn het allemaal heel diverse villa’s in een rij. Het wordt een heel geslaagd project, ik ga er niet voor niets zelf wonen.” NVDH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 5, September

Zelfbouwers in Lauwerecht
lees artikel

Wijkagent Petra van Kleef
lees artikel

Tussenschools tuinieren op de Hopakker
lees artikel

De flats aan de Van Lieflandlaan
lees artikel

Eén loket voor verbetering van de wijk
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

Creatief met muur en verf
lees artikel

De Weerdsluis
lees artikel