Votulastkrant logo

Zeelandschap aan de Willem Arntszkade?

In het plantsoen langs de Willem Arntszkade vonden in de afgelopen twintig jaar zeven ‘verweesde beelden’ een plek. Het gaat om beelden die hun oorspronkelijke plek in de stad hebben verloren. Deze zomer kwam de beeldenroute in het nieuws omdat initiatiefnemer Charles Chamboné zijn oog liet vallen op het kunstwerk ‘Zeelandschap’.

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman

Het kunstwerk, dat nu op het Smakkelaarsveld staat, zou misschien wel passen in het laatste stukje van de beeldenroute langs de Willem Arntszkade: van de bibliotheek naar de Kardinaal de Jongweg. Half augustus schreef Chamboné een open brief naar de gemeente en informeerde ook de media. “De volgende dag had ik meteen DUIC (De Utrechtse Internet Courant, red.) aan de lijn, en GroenLinks heeft het onderwerp ingebracht tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad.”

Verweesde stenen
Chamboné is blij met de media-aandacht, want er zijn meer onderdelen van de route die in ontwikkeling zijn. Het nieuwste beeld ‘Boom met schapen’ is inmiddels een half jaar geleden geplaatst, maar de gemeente geeft nog steeds geen datum voor de officiële onthulling. “Ik
had dat graag willen combineren met de presentatie van de nieuwste plannen,” vertelt Chamboné. Dat nieuwste project gaat om brokstukken van de Domtoren. “De mooie stukken verdwijnen naar tuinen van dure villa’s aan de Vecht,” voorspelt hij. “Maar ik wil dat er ook nog wat moois te zien is voor de bewoners van Utrecht.

Piepschuim en satéprikkers
Hij benaderde verschillende Utrechtse kunstenaars met de vraag of ze een ontwerp wilden maken. Samen zijn ze naar de opslag gegaan om de brokstukken te bekijken. “Het is leuk om de eerste versies van de ontwerpen te zien, de kunstenaars maken de brokstukken in het klein van piepschuim en gaan dan aan de slag met die stukken en satéprikkers en zo.” De volgende stap is de
buurtbewoners uitnodigen voor een presentatie van drie ontwerpen. Om het gekozen ontwerp te realiseren moet dan financiering geregeld worden. “Dat is nu de volgorde: eerst een plan, dan de bewoners informeren en dan met een uitgewerkt plan, waar de bewoners achter staan, naar de gemeente gaan."

Andere kant
Met het plan voor het Zeelandschap gaat Chamboné waarschijnlijk niet naar de bewoners. In oktober was er een werkbezoek van de gemeente om te kijken of de locatie geschikt is. Officieel moet het advies nog uitgebracht worden, maar Chamboné heeft al begrepen dat het negatief zal zijn. Meestal neemt het college zo’n advies over, “en dat respecteer ik.”
Dat laatste stukje blijft dus nog even leeg, maar Chamboné kijkt ook de andere kant op: bij de gemeente ligt een aanvraag om het schakelstation op de hoek van het Zwarte Water en de Draaiweg te laten beschilderen. Zijn uiteindelijk ideaal is een complete beeldenroute: vanaf de Jan van Lingtuin en eindigend bij de Kardinaal de Jongweg. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 6, December

Nieuwe koper voor de kerk
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Al 40 jaar Averechts en 100 keer DJ Jacob
lees artikel

Zeelandschap aan de Willem Arntszkade?
lees artikel

Van filmhelden tot buurtbarista's
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel