Votulastkrant logo

Welzijnswerk op de schop; Cumulus stopt

Het welzijnswerk in Utrecht is volop in beweging. Ook in Votulast. De trend in de politiek om de boel flink op te schudden door een 'subsidie-uitvraag' te doen - een soort aanbestedingsronde - is ook in het welzijnswerk doorgedrongen. Of wij als gewone burgers daarvan zullen profiteren zal moeten blijken. Bij de welzijnsorganisaties zelf zijn er in ieder geval winnaars en verliezers.


Het wijkwelzijnswerk in Utrecht is in handen van Doenja, Portes en Cumulus. In Votulast hebben we Cumulus, maar per 1 augustus gaat dat veranderen. Het voorschoolse- en peuterspeelzaalwerk gaat naar een stedelijke organisatie, waar Cumulusmedewerkers deel van uit zullen maken. Voor het maatschappelijk werk, de sociale raadslieden en de jeugdhulpverlening is niet Cumulus in de prijzen gevallen maar de organisatie Stade. Gelukkig neemt Stade alle medewerkers van Cumulus over.

sociaal makelaarschap
Een derde onderdeel van het welzijnswerk is het sociaal makelaarschap. Overheden trekken zich steeds meer terug, deels uit geldgebrek, deels in de hoop de gemeenschapszin te bevorderen. Ook in het welzijnswerk verwacht men meer initiatieven van burgers. Zo hoopt men meer gevoel van saamhorigheid te krijgen in de wijk, waardoor mensen meer voor elkaar gaan zorgen en minder afhankelijk zijn van instanties. Voorbeelden zijn het op pad gaan met ouderen en het samen zorgen voor 'groen'. De sociaal makelaar helpt dit soort initiatieven te organiseren en, in wijken met te weinig
samenhang, ook om deze te helpen bedenken. 'Aanjuichen en aanjagen', heet dat.

wijk & co
Het sociaal makelaarschap gaat per 1 augustus van Cumulus over op een nieuwe organisatie: Wijk & Co. Dit is een samenwerkingsverband van drie bestaande organisaties: Careyn, Al Amal en Zandbergen. De expertise van Al Amal ligt bij activiteiten voor mensen die moeilijk achter de voordeur
vandaan komen, zoals een deel van de allochtone vrouwen en de ouderen. De organisatie Zandbergen heeft veel ervaring met jeugdzorg en kinderwerk.

Jaap Hoogendam, directeur van Wijk & Co, verzekert mij dat de buurthuis-activiteiten na 1 augustus gewoon doorgaan. Via inspraakronden zal het beleid mettertijd aangepast worden. De voorzitter van de ondernemingsraad van Cumulus, Jos Kloppenborg, vertelt dat de overgang naar Wijk & Co helaas wel consequenties heeft voor de medewerkers van Cumulus: ontslag voor ruim één derde van de medewerkers, en slechtere arbeidsvoorwaarden voor de rest.

gebouwenbeheer
Per 1 augustus wordt het gebouwenbeheer van alle buurtcentra door de gemeente overgenomen. Dat klinkt best praktisch, maar blijkt ook een bezuinigingsslag te zijn: sommige beheerders zullen elders werk moeten zoeken. Ook de organisatie behoeft nog aandacht: in Buurthuis de Leeuw hoorde ik dat als je een ruimte wilt reserveren voor een activiteit het formulier zo mistig is dat er zowat een hulplijn voor nodig is.

en nu?
Het stof is nog niet neergedaald. Na alle (in) spanning van het afgelopen jaar vanwege de subsidieuitvraag, zullen de medewerkers moeten wennen aan het samenwerken in nieuwe verbanden. Een deel van de kennis en ervaring zal ook verloren gaan. Aan de andere kant: misschien leidt de verandering juist ook tot frisse ideeën. SM

Reacties

Op woensdag 26 juni stelt WIJK & CO zich voor start 19:30 uur bij Buurthuis de Leeuw.
door kerstin steinhart op zaterdag 22 juni 2013 om 21:56

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 4, juli, augustus & september

Welzijnswerk op de schop; Cumulus stopt
lees artikel

Kinderen in de Griftparkboom
lees artikel

De Staatslieden Art Community
lees artikel

Een goed gesprek en gezelligheid
lees artikel

Supermarkt uit nostalgie
lees artikel

Fijn plekje voor mens en pad
lees artikel

Stampen als beren, sluipen als muisjes
lees artikel

Four wheel Delftsblauw
lees artikel