Votulastkrant logo

Wanneer wordt het Zwartewater weer groen?

Een omgeploegd gazon, de bomen weg, en de bodem van het grachtje in zicht. Het parkje bij het Zwartewater lag er dit voorjaar maar troosteloos bij. Wat zijn de plannen met dit stukje groen achter de molen bij de Gruttersdijk?
Modderpoel Zwartewater (Foto: Michiel van Dongen)
Modderpoel Zwartewater (Foto: Michiel van Dongen)

De bomen moesten worden gekapt om werkruimte te maken om de beschoeiing en het schutje te vervangen. In oktober 2013 schreven we al over de werkzaamheden bij het Zwartewater. Afgelopen winter en voorjaar werd het geduld van de omwonenden op de proef gesteld: na de kap van de bomen bleef het parkje braak liggen en lagen de werkzaamheden zelfs enkele weken stil.

gemeentelijk monument
"Het schutje, dat de waterstand regelt, moest vervangen worden, maar we kregen het kanaal niet droog," verklaart projectmanager Chris Jentink de stilgelegde werkzaamheden. "Dat kwam doordat de
damwand niet waterdicht is." Inmiddels is het probleem getackeld en kan er verder gewerkt worden. En het wordt mooi, zegt Jentink: "Dit hoekje valt onder de gemeentelijke monumenten, dus het is belangrijk dat het karakter behouden blijft. Daarom komt er houten beschoeiing langs de stalen damwand die er nu staat."

aantrekkelijk parkje
Dat het hoekje weer mooi moet worden, zijn de omwonenden van het Zwartewater met Jentink eens. "Dat ruige, dat dit parkje vroeger had, was zo leuk," vindt Jan Hendrik Borst. Hij pakt er een foto bij uit het tijdschrift 030, een sfeervolle nachtfoto van het parkje. Misschien was het er toch iets te duister, want wildplassers, hangjeugd en drugsgebruikers maakten dat sommigen het parkje liever meden. De renovatie van de beschoeiing is een mooi moment om deze problemen aan te pakken. Jentink: "Laten we er een aantrekkelijk parkje van maken, waar iedereen op zondagmiddag lekker kan gaan zitten."

geen hondenpoep
De Gemeente heeft bij de herinrichting gevraagd om ideeën uit de buurt, en kan erop rekenen dat die ook zeker zullen komen. "Wilde bloemen, speeltoestellen van levende wilgentenen en ruimte voor bijen, vlinders en vogels," fantaseert buurvrouw Rachèl Gerrits, "we willen er een echt buurtparkje van maken. Een leuke plek met een fijn ruig karakter." En vooral: geen hondenpoep, pleit zelfverklaard 'Chef Hondenpoep' Jan Hendrik. Maar dat kon nog wel eens lastig worden. Gemeentelijk beleid heeft dit hoekje aangewezen voor een hondentoilet, weet Jentink. Het laatste woord zal hier nog niet over gezegd zijn.

even geduld a.u.b.
Voordat het parkje aangelegd wordt, zullen we nog even geduld moeten hebben. Vanwege de milde winter staan de bomen al vroeg in blad en dat is geen goed moment om ze te verplanten. "Voor de bomen is het beter om tot het najaar te wachten," aldus Jentink. Dat geeft de gemeente ook mooi de tijd om wensen van bewoners mee te nemen in het uiteindelijke ontwerp. Maar het blijft niet de hele zomer een kale boel: er wordt alvast gras ingezaaid.

Ook meedenken met de buurtbewoners over de inrichting van het parkje?
Mail: onsgrutterspark@gmail.com MM

Reacties

hoi votulastkrant lezers en bezorgs
Tom van de votulastkrant bezorgs vogelbuurt is een actie gestart eerlijk kinderpardon en groep Alle kinderen die buiten kinderpardon komt op vrijdag 23 mei 2014 na stadhuis voor protest wilt u mee info tomfannynanlohy@gmail.com
door tom op woensdag 21 mei 2014 om 17:46

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 3, mei juni

Wanneer wordt het Zwartewater weer groen?
lees artikel

Sppelplekcheck pocketparkjes
lees artikel

O'Leary's: Utrechts oudste Ierse pub
lees artikel

Decodel aan het Koekoeksplein
lees artikel

BuurTalentdag: kennismaken en verbinden
lees artikel

Goed nieuws voor overstekende fietsers Draaiweg-Lauwerecht
lees artikel

Reizend servies
lees artikel

Een klein dierenparadijsje aan de Nieuwe Keizersgracht
lees artikel

Ladder mei juni
lees artikel