Votulastkrant logo

VerpakkingsLOOS

In Votulast is een supermarkt nooit ver weg, maar je kunt er nu zelfs eentje bij jou in de straat bestellen. De SRV-wagen van vroeger, maar dan in een fris, verpakkingsloos jasje.

Hoe werkt dat eigenlijk? Zou ik LOOS ook bij mij in de straat kunnen laten komen? Op de site kan ik me aanmelden met mijn adres. LOOS rijdt inmiddels bijna door heel Utrecht (in de Binnenstad mogen ze niet komen), en bedient elke dag volgens schema een andere wijk. Je moet dus even zoeken in hun agenda op welke dag Noordoost op de planning staat. Ik neem aan dat er een combinatie van straten wordt gemaakt, en dat ik naar de Bucheliustraat verwezen wordt (inmiddels een vaste stek van LOOS in Noordoost, met een aantal trouwe klanten), maar als ik de planning krijg van de route die LOOS gaat rijden, zie ik tot mijn verrassing dat ze echt speciaal voor mij in mijn straat komen staan.

LOOS. Foto: Marcel Venderbosch
LOOS. Foto: Marcel VenderboschZelfgemaakte fietskar
Laurens (24) van de start-up LOOS (die uit vier mensen bestaat) ontwierp en bouwde zelf de winkelstellage - vol potten en bakken waar je zelf onder meer cornflakes, koffiebonen, noten, peulvruchten en gedroogd fruit uit kan tappen en scheppen - op het onderstel van een fietskar. “Kijk, hier heb ik oude Ikea boekenkasten van de kringloop verwerkt. Het is wel puzzelen om het niet te zwaar te maken allemaal.” Hij is vandaag op pad met collega Jiske (22). Prijzen ze - zoals aardbeienverkopers van vroeger - met luidsprekers hun waren aan? Dat mag niet met hun vergunning, maar ze mogen hun aanwezigheid wel kenbaar maken met een gezellige toeter. Als er geen klanten meer zijn, moeten ze weer verder: het is verboden om te blijven staan ‘venten’.

Regen en wind
Enigszins bezwaard loop ik op de afgesproken tijd naar de kar. Jiske heeft hem geparkeerd op een paar lege parkeerplaatsen en houdt het afdakje goed vast, want de wind trekt in vlagen aan de kar. Laurens: “Regen is prima, maar wind is gevaarlijk.” Veel was ik niet van plan te kopen, en ik had ook geen lege potten of bakjes om mee te nemen. Om met plastic diepvrieszakjes aan te komen bij een verpakkingsloze supermarkt die als doel heeft plastic waste te verminderen, lijkt me niet wenselijk…Gelukkig verkoopt LOOS ook stoffen zakjes en weckpotten waar ik hun populaire mangostukjes in kan scheppen. Hoe komen ze zelf trouwens aan hun producten? Jiske: “Uit héle grote zakken van de groothandel. Dus ja: wel uit verpakkingen, maar wel minder verpakkingsmateriaal dan als het verpakt zou zijn in kleine bakjes en pakjes.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 2, April

Vele handen maken Robuust Groen
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

De slimste mens in de wijk
lees artikel

Nieuwe plekken voor rekken en strekken
lees artikel

VerpakkingsLOOS
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel