Votulastkrant logo

Veilig Vrolijk Votulast

Votulast is een fijne wijk om in te wonen. Maar soms zie je dingen die niet fijn zijn: talloze kleine metalen hulzen op straat, schimmige contacten vlak voor je deur. Nu is niet iedere verdachte situatie dat ook echt: de wachtende man op de hoek, kijkend op zijn telefoon, kan ook Pokémons aan het vangen zijn.

Toch komen drugshandel en gebruik op straat hier voor. We wonen in de eerste ring rond de binnenstad, waar de overlast veel groter is. Maar de rustige plekken daar vlak buiten nodigen uit tot onbespiede handel. Votulast heeft veel oplettende wijkbewoners, en dat kan handelaars en gebruikers afschrikken wanneer de politie daar actie op blijft ondernemen. Als inwoner heb je dus wel degelijk invloed op de veiligheid van de eigen wijk.



Lachgas
Hoe is het nu eigenlijk gesteld met drugs in Votulast? Wijkagent Ahmed Rahmouni: “De kleine flesjes zijn lachgaspatronen. Al enige tijd vindt door de hele stad veelvuldig gebruik van lachgas plaats. Je krijgt er een korte kick van enkele seconden van door het in te ademen met een ballonnetje. Mensen gooien de lege patronen op straat. Wettelijk valt lachgas niet onder drugs maar onder de Warenwet, en het gebruik is niet strafbaar. Maar het op straat gooien wel, en lawaaioverlast of rijdend in een auto gebruiken ook. Dat mag zeker worden gemeld.” Ahmed geeft ook nog een zakgeldtip: “Als je de aluminium hulzen verzamelt kan je er geld voor krijgen.” (18 cent per kilo, red.)

Softdrugs
Een jaar geleden hielden politie en Toezicht en Handhaving een succesvolle actie rond drugsoverlast in het Griftpark. Sindsdien lijkt het in dat opzicht rustig in het park, maar de politie hoort graag, eventueel anoniem, nieuwe signalen. Ahmed wil daar een kleine nuance bij aanbrengen: “Het gebruik van softdrugs in het park wordt wel getolereerd, op voorwaarde dat mensen zich verder rustig gedragen. Ook hier ligt de grens bij overlast voor andere recreanten.”

Handel
Zorgwekkender is de handel vanuit auto’s in harddrugs. Deze deals gaan zo snel dat het nauwelijks tot je doorgedrongen is als het al voorbij is. Heeft het dan nog zin om te melden? “Als je een verdachte situatie meldt, liefst met een kenteken, kan de politie gegevens verzamelen om uiteindelijk tot aanhouding over te kunnen gaan. Het publiek is heel belangrijk. Als er meer meldingen zijn komt er ook meer surveillance. En een kenteken kan leiden tot aanhouding elders in de stad.”

Melden
Opvallend is dat in Votulast tot vandaag geen wietplantages zijn aangetroffen. “Misschien is de sociale controle groter, misschien leent het soort bebouwing zich er niet voor,” aldus Ahmed. Hij noemt enkele signalen: veel mensen die een woning in- en uitgaan; afgeplakte ramen; gesleep met vuilniszakken. “Als er dergelijke meldingen komen van bewoners kunnen wij met woningbouw en energieleverancier vrij snel tot actie overgaan en de plantage oprollen."

Bij het tegengaan van drugsgebruik en -handel door de politie hebben bewoners dus een belangrijke rol. “Een bericht of melding kan worden achtergelaten op de website van de politie. Ook een telefonische melding kan altijd anoniem, en zelfs een papiertje achterlaten aan de balie van Paardenveld is een echte melding.” NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2018 no. 4, Juli

Veilig Vrolijk Votulast
lees artikel

Hello, goodbye!
lees artikel

Z(w)ingen bij Zumba!
lees artikel

De tuin van...boven
lees artikel

Griftpark: geen Vondelpark toestanden
lees artikel

Toen en nu
lees artikel

Uit je bubbel op de buurtcamping
lees artikel

Aan de keukentafel
lees artikel