Votulastkrant logo

Van vermiste katten tot flauwe grappen

Met je buren een Whatsapp-groep beginnen voor de veiligheid in de buurt, je hoort het steeds vaker. Maar is het wel zo’n goed idee? Een stukje over gemak en ongemak van de straatappgroep.

“Straatgenootjes, superfijn zo’n straatapp. Zullen we proberen dat wanneer het op één op één contact neerkomt, we in een persoonlijke app verder appen?”

Deze melding van een buurvrouw verscheen toen de straatappgroep van de Kievitdwarsstraat een jaar actief was. In diezelfde maand klaagden andere straatgenoten erover dat het in de appgroep alleen nog maar over katten ging en werd het tijd voor een tweede appgroep: ‘Poezenenzo’. Hiermee kunnen katteneigenaren hun zoekgeraakte katten weer proberen terug te vinden, maar er worden ook andere ervaringen gedeeld. En als er kittens zijn, hebben straatgenoten misschien wel interesse. Sindsdien komen er steeds meer (tijdelijke) appgroepen in de straat bij, zoals over het opfrissen van de plantenbakken of over het aanleggen van sedumdaken.

Gezeur
In tegenstelling tot facebookgroepen is zo’n straatappgroep veel directer, je kunt je reflecties meteen delen en de appjes worden ook veel bekeken. Behalve over destijds teveel appjes over katten, zijn er andere minpunten in de appgroep van de straat. Zo is de straat verdeeld over gezeur: waar de één vindt dat je je niet mag bemoeien met geluidsoverlast en de tijdsduur van feestjes, vindt een ander dat juist heel handig. Zo wordt de burenappgroep soms eerder een last dan een lust.

Mannen- en vrouwenappgroep
Sommigen kiezen er zelfs voor om de mannen en de vrouwen te scheiden: de Van Swindenstraat heeft een heuse mannenappgroep (Buurman en Buurman) en een aparte vrouwen-appgroep. Die zijn er overigens het eerst mee begonnen: in 2013 ter voorbereiding van een nieuwjaarsborrel. Bij de mannen komen vooral veel flauwe grappen voorbij, ze nodigen elkaar uit voor een pubquiz of moedigen elkaar aan om café De Donder weer te bezoeken, nadat die door corona uiteraard enkele maanden gesloten was.

Ook voor goede doeleinden
Kortom: de straatappgroep blijkt er niet alleen voor de veiligheid te zijn. Zo is bewoner Roeland in de Grietstraat in maart gestart met de inzamelingsactie ‘Vogelenbuurt voor Voedselbank’: dit initiatief staat elke twee weken in diverse straat-appgroepen. Er zijn in Utrecht zo’n 1500-2000 mensen afhankelijk van de Voedselbank: door het sluiten van de restaurants is daar veel minder voorraad. Nu zijn er, dankzij de meldingen, tussen de 10 en 15 mensen die elke twee weken een tas met voedsel komen brengen. RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 5, September

Een fietsbrug over de Weerdsluis?
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Het badhuis wordt weer van de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Een mini-bos in tuin en buurt
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Van vermiste katten tot flauwe grappen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel