Votulastkrant logo

Votulast gaat groen

Van poepveldje naar parkje

Dit jaar besteedt de Votulastkrant in een 6-delige rubriek aandacht aan duurzame initiatieven in de wijk. In dit nummer: poepveldje wordt parkje aan de Talmalaan.

Hij staat nu op zijn voetstuk in een écht park. Het beeld van Pieter Jelles Troelstra kan tevreden zijn. Groen was het altijd al langs de Talmalaan, maar alleen hondenliefhebbers wandelden over veruit het grootste hondentoilet van Noordoost. Met dank aan de gemeente kunnen de bewoners rond de Talmalaan nu genieten van een parkje met wandelpaadjes, sierbeplanting, een voetbalkooi en fraaie bankjes. Wie goed rondkijkt ziet echter dat hij nog maar even moet wachten met het uitrollen van zijn picknickkleedje. Werkelijk overal ligt nog poep. Troelstra wijst naar een drol in het gras, en tussen de struikjes is het nog erger: de sierplanten worden goed bemest. Het is duidelijk dat men nog moet wennen aan het feit dat honden hier niet meer overal mogen poepen. Is dit wel duidelijk genoeg aangegeven?
Poepen? Niet hier!
Poepen? Niet hier!Hoe zorg je er eigenlijk voor dat de hondenbezitter zich bewust wordt van het feit dat de bestemming van de groenstrook is veranderd? "Ik laat mijn honden hier al tien jaar uit, vertelt een vijftiger. Zijn grote bruine hond poept ondertussen langs het pad. "Hondenpoepveldjes? Ik laat mijn honden gewoon in de bosjes kakken, daar heeft toch niemand last van? Al dat gezeik."
Bij het nakijken op de gemeentesite, valt op dat de groenstrook nog steeds op de kaart als hondentoilet gemarkeerd is. "Dit gaan we uiteraard aanpassen," zegt Ger Rijnders van Toezicht en handhaving snel. "Maar ik denk dat het voor de hondenbezitter wel duidelijk is dat de bestemming veranderd is hoor. Alleen op de hondenpoepveldjes mogen de honden nu nog los. Daarbuiten moeten ze aangelijnd blijven, net als in de rest van de stad. Maar sommigen hebben gewoon maling aan regels. Of het is de macht der gewoonte. Kijk, je kan er natuurlijk niks aan doen als je hond opeens moet poepen. Maar je bent wel verplicht om dit op te ruimen. Doe je dat niet, dan krijg je een bon van 120 euro." Dat is flink, maar wel terecht. Hondenpoep met een stokje onder je schoen uitpeuteren is bepaald geen pretje. Hoe denkt de gemeente ervoor te zorgen dat het gras straks min of meer poepvrij is? Rijnders: "We gaan uiteraard ons best doen, dat spreekt voor zich. Maar bedenk wel dat ik hier in Noordoost al meer dan vijfentwintig overlastlocaties heb, en niet onbeperkt mankracht. Maar als een paar hondenbezitters eenmaal een bekeuring hebben gehad, gaat het nieuws hopelijk snel het veld rond. Zo werkt dat meestal wel. Omdat het eerst een hondentoilet was, is het wel zo netjes om mensen eerst twee weken alleen te waarschuwen. Maar daarna zal er een periode echt bekeurd gaan worden. Na zo'n gerichte actie neemt de poepoverlast vaak al beduidend af. Daarna zullen er zeker steekproefsgewijs nog meer bekeuringacties volgen." FK

Lees meer over: Talmalaan Natuur in Votulast Staatsliedenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 4, juni

Wat doen die buizen hier?
lees artikel

Voetbal
lees artikel

Al 46 jaar stomen onder de molen
lees artikel

Wonen in een kerk
lees artikel

Scheiden, hoe doe je dat?
lees artikel

Van poepveldje naar parkje
lees artikel

Philomeen
lees artikel

Torenkamertje voor Torteltuin
lees artikel

Votulastladder
lees artikel