Votulastkrant logo

Tweetakt strijkt weer neer in de stad

Ik loop door de Grave van Solmsstraat op weg naar het kantoor van Tweetakt; de broedplaats van dit jaarlijkse kunstenfestival blijkt in onze wijk te zitten. Ik word ontvangen door Roos Wolthers, medewerker communicatie en marketing van Tweetakt, die me rondleidt door haar werkplaats waar zo’n twintig mensen hard aan het typen zijn. Het kantoor lijkt een soort museum, met overal posters en decorstukken van oude festivals. We nemen plaats in de lunchruimte, die vol staat met oude speelgoedpaarden.

Dit jaar is het alweer de twintigste keer dat Festival Tweetakt plaatsvindt op de Neude, Fort Ruigenhoek en verschillende theaters, waaronder Theater Kikker en de Stadsschouwburg. Van 16 juni t/m 2 juli wordt de stad overspoeld door theater, dans, muziek, beeldende kunst, interactieve installaties en games, en een beetje cabaret en stand-upcomedy.

Foto: Roos Wolthers
Foto: Roos Wolthers


bijzonder, en leuk voor iedereen
Hoe komt z’n festival tot stand? Hoe bedenken jullie welke voorstellingen er komen? Roos: “Onze directeur kent erg veel theatergroepen en makers en gaat ook vaak naar afstudeervoorstellingen. We geven veel ruimte aan jonge makers, dat vinden we belangrijk, ook om ze zo een opstapje te bieden naar andere podia. Soms zit er dan een pareltje tussen en denken we: die moet op het festival! Maar een mailtje van iemand kan ook heel tof zijn en ons op nieuwe ideeën brengen. Daarnaast werken we samen met allerlei verschillende partners die ons hints geven, zoals 3voor12 Utrecht voor de muziek. We zoeken vooral naar voorstellingen die toegankelijk zijn voor iedereen. Je hoeft geen theaterachtergrond te hebben om het te begrijpen. Het moet daarnaast op inhoudelijk en artistiek gebied interessant en vernieuwend zijn. Dat is eigenlijk altijd de combinatie waar we naar zoeken, dat het zowel bijzonder, als leuk voor iedereen is.”

queerness
Een rode draad dit jaar is jeugdtheater over de LHBTIQ+ gemeenschap. Waarom? “Ten eerste merkten we dat veel jeugdtheatermakers dit thema al zelf aankaarten op allerlei verschillende manieren. We vonden het interessant hoe ze met allerlei verschillende invalshoeken dit thema in hun voorstellingen weefden, die gaan over thema’s als stereotypering en (zelf)acceptatie.” Daarnaast merk je dat er de laatste tijd veel discussie en soms zelfs haat is als het gaat om het vertellen over queerness en inclusiviteit aan kinderen. Juist nu is het belangrijk om kinderen te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. En hoe mooi we dit verhaal op allerlei verschillende manieren inzichtelijk kunnen maken voor kinderen.

theaterfestival.info/tweetakt IOdC

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 3, Mei

TBS'ers branden koffie in de wijk
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Tweetakt strijkt weer neer in de stad
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Opgeraapt staat netjes
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Op de buurtkoffie bij gastvrouw Nelly
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel