Votulastkrant logo

Tussenschools tuinieren op de Hopakker

Verscholen tussen de Hopakker en de gracht aan de Gruttersdijk ligt een openbaar stukje groen. Het is een smal, deels schuin aflopend plantsoen, begroeid met bomen, struiken en gras. Er loopt een tegelpaadje door en er staan drie banken. Het wordt regelmatig bezocht door buurtbewoners en voorbijgangers die er neerstrijken op een bankje, en door vissers die er aan de kade vissen in de Oosterstroom.John Jansen, de directeur van de om de hoek gelegen openbare basisschool ‘De Koekoek’ heeft vorig jaar het plan opgevat om het plantsoen actiever in gebruik te gaan nemen. “Er is behoefte aan leuke, ontspannende activiteiten tijdens de tussenschoolse opvang voor onze leerlingen. Er wordt al gesport in het Griftpark en gevoetbald in het ‘Tijgerbosje’ (voetbalveld in Griftpark; red.) en er zijn creatieve activiteiten binnen de school. Wij (school en TSO Ludens Kinderopvang) zijn steeds op zoek naar een uitbreiding van onze activiteiten en toen viel ons oog op het parkje aan de Hopakker,” aldus John.

Groener, mooier en meer vogels
John vond het belangrijk om omwonenden actief te betrekken bij zijn plannen en draagvlak te creëren voor zijn ideeën. Na overleg met Wijk- en Groenbeheer van de Gemeente organiseerde John in maart 2014 een bijeenkomst voor buurtbewoners om oriënterend in gesprek te gaan over het parkje. Belangrijke uitkomsten waren: ‘Het parkje aantrekkelijker maken en bij voorkeur nog groener, de vogels behouden en liefst meer vogels trekken, het moet een plek zijn waar rust en ontspanning heerst.’ In april dit jaar zijn de mogelijkheden voor het herinrichten van het parkje opnieuw besproken. Daaruit ontstond het idee dat kinderen er op gezette tijden zouden tuinieren. Dit sprak de buurt wel aan.

Plantenbakken
Aan het begin van het nieuwe schooljaar werden er in het parkje drie plantenbakken van elk één vierkante meter geplaatst. In de komende maanden zullen de bakken door kinderen van verschillende groepen worden ingezaaid. Ad, een medewerker van de Tussenschoolse Opvang met ‘groene vingers’ zal dit project begeleiden. John: “Kinderen die geïnteresseerd zijn in bloemen, groenten of kruiden kunnen deelnemen aan het project. Ook denken we aan het planten van bomen of struiken die bepaalde vogels of insecten trekken.”

Ontkiemende zaadjes
“Het is jammer dat we niet al voor de zomer konden starten met het project,” zegt Noelle Mulder, coördinator van de Tussenschoolse Opvang van de Koekoek. Ad: “Gelukkig zijn er planten die beter in het najaar kunnen worden gezaaid. Er zijn namelijk zaden die pas ‘wakker’ worden als ze een dosis kou hebben gehad.”

Bezoekers van het parkje, buurtbewoners en voorbijgangers zullen hopelijk nog voordat de winter zich aankondigt getuige zijn van ontkiemende zaadjes. En bovenal kinderen zien genieten van het resultaat van hun ijverige werk of zien relaxen met een boek op een van de bankjes. SM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 5, September

Zelfbouwers in Lauwerecht
lees artikel

Wijkagent Petra van Kleef
lees artikel

Tussenschools tuinieren op de Hopakker
lees artikel

De flats aan de Van Lieflandlaan
lees artikel

Eén loket voor verbetering van de wijk
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

Creatief met muur en verf
lees artikel

De Weerdsluis
lees artikel