Votulastkrant logo

Spirituele studenten

De geur van nog maar net aangestoken kaarsen verplaatst zich door de kapel. Als eerste zit ik op een stoel, kijk naar het boekje vol liederen dat me zachtjes in de hand is gedrukt. Ik blader de eerste bladzijden door en kom gelijk allerlei verschillende talen tegen; Latijn, Engels, Frans, Duits; ze lijken symbool te staan voor de openheid van Ki Tov.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Langzamerhand druppelen er meer mensen binnen. Het blijft doodstil in de kapel, totdat er steeds meer klanken van muziek beginnen, die lijken te weerkaatsen tegen de ramen met het donkerblauwe glas in lood. Het is waanzinnig mooi, bijna magisch. Als ik de zaal uitkom en met mijn dekentje nog in de hand me weer tussen de kletsende studenten begeef, hoor ik de klanken van de zang nog na in mijn oren. Er komt een aardige voormalig student op me aflopen, Joram Schlatmann, op wie ik mijn vragen afvuur.

wat is ki tov?
Allereerst: Wat is Ki Tov? “Ki Tov is een leefgemeenschap die verbonden is door de wil samen te leven in de geest van Christus, onder andere door middel van een dagelijks gebed,” vertelt Joram. Hierbij staan ze open voor bezoekers. Deze gebeden vinden iedere doordeweekse dag plaats, van 21:00 tot 21:30 uur op de Graaf van Solmsstraat 4, in een voormalig klooster. De leefgemeenschap heeft een aparte studentenafdeling; hier ben ik vooral erg nieuwsgierig naar, aangezien ik zelf een toekomstige student ben.

het studentenleven
Ik vraag Joram hoe zijn leven als student hier was, een tijdje geleden is hij namelijk overgestapt naar de ‘werkende’ afdeling van Ki Tov. Hoe heeft hij het studentenleven weten te combineren met de dagelijkse gebeden en de spiritualiteit? Had hij wel genoeg tijd over? Joram: “Het is natuurlijk fijn als je als student hier met een bepaalde interesse in spiritualiteit komt, dat je het spirituele en het christelijke kan waarderen, maar je hoeft er zeker niet ieder gebed bij te zijn. Met het drukke studentenleven missen mensen bijvoorbeeld wel eens ochtendgebeden. Maar ditzelfde studentenleven kan ook druk, hectisch en stressvol zijn en daar-voor zijn die gebeden juist vaak een goede plek om tot rust te komen.”

diversiteit
Ook vraag ik naar zijn connectie met andere, niet gelovige studenten. Voelt hij zich misschien door een verschil in geloof op een afstand van hen staan? Joram: “Het levert natuurlijk hier en daar wel wat vragen op, maar dat geeft geen frictie of afstand. Het mooie van dit huis is dat we niet één specifieke christelijke groep volgen. Het belangrijkste is dat iedereen zich welkom voelt. We letten erop dat onze groep divers blijft, met allerlei stromingen en ideeën door elkaar heen gemixt.”

www.kitov.nl IOdC

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 2, April

Meer fiets en groen in Votulast
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Op zoek naar de verloren tijd
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Spirituele studenten
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Iedereen welkom bij Muziekcafé 41UP
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel