Votulastkrant logo

Solidariteit: broodnodig!

'Samen bereik je meer dan alleen' is een belangrijk motto van de Vereniging Solidair, vertelt André Jonkers, bestuurslid van deze vereniging gevestigd aan de Lauwerecht 55.

Hoe kun je economie bedrijven waarin de focus niet ligt op het behalen van maximale winst? En waarin je zowel goed voor elkaar zorgt als voor de wereld? De Vereniging Solidair heeft op deze vragen een antwoord gevonden door een netwerk van bedrijven te vormen die werken volgens deze principes.

Hoe werkt het? Door als bedrijf(je) lid te worden van de vereniging breid je je contacten met gelijkgezinde bedrijven uit, en vergroot je je kans op opdrachten. Het deel van de bedrijfswinst dat je afdraagt aan de vereniging wordt geïnvesteerd in nieuwe initiatieven. Jonkers vertelt enthousiast over een aantal van deze initiatieven. Zes jaar geleden is het Broodfonds ontwikkeld. Voor zzp'ers is het
afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering vrijwel onbetaalbaar. Als je nu met een groepje zzp'ers die je goed kent, afspreekt dat ieder maandelijks een bedrag apart zet, kun je zonder tussenkomst van provisie-slurpende instanties elkaar bijziekte geld uitkeren. Het Broodfonds in Utrecht loopt zo goed dat het ook in andere steden wordt georganiseerd.

Een al langer bestaand project is het huisvesten van groepen mensen die weinig kansen hebben. Psychiatrische patiënten die anders op straat zouden leven, vrouwen zonder papieren die even respijt nodig hebben. Ze wonen in panden die beschikbaar gesteld zijn door de Vereniging Solidair en worden door maatschappelijke organisaties opgevangen. De panden zijn deels een erfenis uit de tijd dat het nog mogelijk was om te kraken.

De oorsprong van de vereniging is dan ook verbonden aan de krakersbeweging: een deel van de krakers had er genoeg van alleen maar te trappen tegen de gevestigde orde. Zij wilden laten zien dat het ook anders kan, door het zelf anders te doen. Inmiddels bestaat de Vereniging al 38 jaar en telt ze 150 leden. Springlevend dus! Ik denk dat de mensen van Occupy eens een kijkje op de website moeten nemen. En u ook natuurlijk.

www.solidair.nl SM

Lees meer over: Lauwerecht

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 1, januari 2012

Meewerken aan de Votulastkrant?
lees artikel

Huisarts Redeke neemt afscheid
lees artikel

Waterpolo
lees artikel

In vrijheid verbonden: samen ouder worden
lees artikel

De deelauto
lees artikel

Torteltuin is hersteld na inbraken
lees artikel

Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehad
lees artikel

Marjolijn
lees artikel

Solidariteit: broodnodig!
lees artikel

Votulastladder
lees artikel