Votulastkrant logo

Slavernij herdenken in het Griftpark

“Ik keek even naar die engeltjes.” Drie vriendinnen lopen vanaf het eiland even naar het nieuwe slavernijmonument in het Griftpark. “Nee, we kwamen er niet speciaal voor, we doen een stadswandeling en het kunstwerk viel ons op.” Na uitleg dat dit het nieuwe slavernijmonument is, bekijken ze het werk met andere ogen. “Als je vanaf deze kant kijkt richting het water, lijken de Afrikanen echt door de lucht te vliegen. Maar ook hier kunnen ze niet weg doordat hun buik aan het kunstwerk vastzit,” merkt één van hen op.

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman

Vrijdag 30 juni werd in het Griftpark het monument ‘Vlucht en Verzet’, ontworpen door kunstenares patricia kaersenhout, onthuld. “Er zijn echt veel meer mensen dan verwacht,” vertelt parkbeheerder Wim Horst. Er staat een overkapping van tentdoek met stoelen die allemaal bezet zijn. Op de kant van de heuvel die uitkijkt op het monument zitten mensen in het gras, en aan de andere kant staat nog een grote groep toehoorders. De opening bestaat uit een mooie afwisseling van verhalen, speeches en muziek.

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman


Erkennen, delen en herdenken
Initiatiefnemer van het slavernijmonument Leroy Lucas vertelt dat hij zeven jaar geleden startte met het idee voor een monument. Hij bedankt alle mensen die hebben meegestreden om het monument werkelijkheid te laten worden. “Het monument is de erkenning van de gruwelijke realiteit van de slavernij en een eerbetoon aan de veerkracht van de tot slaaf gemaakte mensen en hun naasten. We kunnen niet ontkennen dat slavernij een van de gruwelijkste hoofdstukken van de menselijke geschiedenis is geweest. We kunnen niet terug in de tijd om het ongedaan te maken, maar wat we wel kunnen doen is fouten erkennen, samen delen en deze periode in onze geschiedenis blijven herdenken.”

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman


Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman


De plaats in het park
En nu staat die plek om te herdenken er dus: een kunstwerk in het Griftpark, naast de heuvel, met de ‘boeg’ richting het water. In de aanloop naar de plaatsing was er discussie over de meest geschikte plek in het park. Beheergroep Griftpark is nog steeds van mening dat een slavernijmonument belangrijk is, maar had graag gezien dat het kunstwerk op een meer betekenisvolle plek geplaatst zou zijn. Ook is de gekozen plek naast de heuvel minder zichtbaar voor handhaving. Nu het monument er staat, lijkt het met extra overlast mee te vallen: mensen die in het park zitten maken gebruik van de heuvel of de bankjes naast het monument.

Foto: Lars Beekman
Foto: Lars Beekman

MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2023 No. 5, September

Ouder worden doe je samen!
lees artikel

Dit vind ik
lees artikel

Kiek!
lees artikel

Slavernij herdenken in het Griftpark
lees artikel

Verdwenen gebouwen
lees artikel

Nieuwe horeca in de wijk
lees artikel

Natuurlijk!
lees artikel