Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Schrijfster draagt boek op aan buurtgenoot

Een prentenboek. Over een monstertje. Dat graag wil spelen, maar geen vriendjes heeft omdat iedereen van hem schrikt. Het monstertje is namelijk nogal groot en anders dan de meeste anderen. Schrijfster Herke Sanders, uit de Kwartelstraat, presenteert eind september samen met illustrator Dick Rinck een prentenboek over vriendschap. Een verhaal met een bijzondere ontstaansgeschiedenis en een bijzonder persoon aan wie het is opgedragen.

Het prentenboek is het resultaat van een kleine wedstrijd. "Normaal gesproken verzin ik een verhaal," vertelt Herke, "en dan maakt een illustrator daar tekeningen bij. Deze keer ging het andersom. Illustrator Dick Rinck had op zijn blog tekeningen gepubliceerd en daagde schrijvers uit om er een verhaal bij te verzinnen. Via via kreeg ik de tekeningen te zien en ik wist meteen welk verhaal bij een van de figuren paste. Het karakter deed me denken aan een jongen die vroeger op het Koekoeksplein wilde spelen. Mijn kinderen kwamen thuis en zeiden "Mam, nu is die enge jongen weer op het plein." Mijn kinderen legde ik uit dat die jongen, Tommie, verstandelijk gehandicapt is en daardoor wat anders is. Maar ik stelde me ook voor hoe vervelend de situatie voor die jongen moest zijn geweest. Hij probeerde mee te doen, maar kinderen liepen voor hem weg terwijl hij zo graag wilde spelen. Te graag eigenlijk."
Een kinderboek door en voor een buurtgenoot
Een kinderboek door en voor een buurtgenootwedstrijdje
Herke won het wedstrijdje dat de illustrator bedacht had. Samen maakten ze het verhaal over eenzaamheid en vriendschap. Herke: "Toen ik het verhaal geschreven had, heeft Dick enkele tekeningen aangepast. Ik had ook niet alle figuren die hij bedacht had nodig in het verhaal. Maar ik vond het erg leuk om te merken dat de tekeningen meteen het verhaal opriepen."

het floepte in mijn hoofd
Dit prentenboek is niet Herkes eerste boek. Schrijven deed ze als redacteur bij educatieve uitgeverijen. Ook schrijft ze afleveringen voor kindertelevisieprogramma's. "De verhalen kwamen later. Toen ik een keer in Parijs was, floepte er een verhaal in mijn hoofd en dat moest eruit. Sindsdien schrijf ik vooral boeken voor kinderen, naast mijn andere werkzaamheden. Schrijven is een kwestie van een lange adem: om verhalen te maken, maar ook om ze uitgegeven te krijgen. Ik doe het vooral omdat ik schrijven heel leuk vind. Ervan leven kan ik niet, maar ik ben wel heel blij dat het me lukt om ze uit te geven."

een echt boek
Herke is trots op het prentenboek. "Eerder heb ik twee luisterboeken gemaakt, waarvan er eentje ook beschikbaar is als app (Een Piet van niets; red.). Zo'n app voelt toch wat raar. Als de uitgever failliet gaat, is de app ook verdwenen. Dit prentenboek is er gewoon en blijft voor altijd bestaan."

boekpresentatie
Herke zal het boek samen met Dick Rinck op zaterdag 27 september, om 15.00 uur, presenteren in de kinderboekwinkel op de Ganzenmarkt. "We gaan het aanbieden aan de persoon aan wie het ook is opgedragen: Tom. Tom vindt dat helemaal geweldig en ik ook." NVDH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 5, september

Onrust rondom bouw Schermerhornstraat
lees artikel

Wat is de beste voetbalplek?
lees artikel

Schrijfster draagt boek op aan buurtgenoot
lees artikel

De Gamebox
lees artikel

Rio de Bio werft leden
lees artikel

Dag Biebelebons
lees artikel

Waakzaamheid in Votulast
lees artikel

De hengelaar
lees artikel