Votulastkrant logo

Rio de Bio werft leden

Achter de biologische winkel 'Rio de Bio' op de Adelaarstraat ligt er tussen de huizen een klein groen paradijsje. Op een warme zomerdag interview ik in de schaduw van een boom Geert Helleman en Marjolein Raijmakers, medewerkers van de winkel. De aanleiding is de recente verandering in de organisatiestructuur.

Rio de Bio
Rio de Bio


Begin jaren tachtig werd er in de molen aan de Adelaarstraat een winkel met onder andere biologische producten geopend: 'De Korenschoof ', later 'De Molen'. Het was een wat stoffig en te klein winkeltje met beige tegels en houten kasten, en begin jaren negentig verhuisde het naar de huidige ruimere locatie en werd het bovendien een winkel met alleen biologische waren.

rivier van leven
De naam Rio de Bio betekent letterlijk 'Rivier van Leven'. Het verwijst naar het streven van de winkel: goed voedsel verkopen, met zorg voor de aarde en zonder uitbuiting van producenten. Waar het kan worden lokale producten verkocht. Deel van de ideologie is om te zorgen dat ambachtelijke producten gemaakt blijven worden en 'ouderwetse' gewassen in stand blijven. Gezondheidsproducten vallen niet onder het assortiment. "We zijn geen apotheek," vertelt Geert. "Gezondheidsproducten zijn te gevoelig voor modes; wat het ene jaar als zaligmakend wordt geadverteerd, blijkt het volgende jaar kanker te geven." Voor Rio de Bio staat genieten voorop.

food community
In 2011 is de winkel door de eigenaar verkocht aan een coöperatie, een samenwerkingsverband met een tiental leden. De overnamesom was erg hoog doordat een winkelketen een hoog bod had gedaan. Recent zijn bovendien de sociale lasten voor personeel gestegen. Het inleveren van manuren heeft voor het rendabel maken van de winkel onvoldoende soelaas geboden. Daarom is een zogenaamde 'Coöperatieve food community' opgericht. Het werkt als volgt: iedereen die de winkel een warm hart toedraagt kan lid worden. Je legt honderd euro in, of een veelvoud daarvan, en elk jaar ontvang je een vergoeding van 7,5% in de vorm van een waardebon. Die kun je in de winkel besteden. Je koopt dan eigenlijk eten in je eigen winkel!

koers meebepalen
Als lid kun je de koers van de winkel meebepalen, onder andere door de stem die je hebt tijdens de ledenvergaderingen. Je kunt ook ideeën aandragen over producten en leveranciers. "Tijdens de informatiebijeenkomst in juni bleek dat veel mensen enthousiast zijn over het concept en ook graag een niet-financiële bijdrage willen doen," vertelt Marjolein. "Bijvoorbeeld door te klussen of een lezing te houden, of expertise te leveren over een efficiëntere bedrijfsvoering. Voor dat laatste winnen we trouwens ook advies in van de Stichting Lazuur uit Wageningen. Zij hebben veel ervaring met deze vorm van bedrijfsvoering."

Op de website van de winkel (www.biologischewinkelutrecht.nl) staat onder het kopje 'Word lid van Rio de Bio' meer uitleg over de organisatievorm. Ik koop op zaterdagochtend altijd van dat lekkere stevige brood bij Rio de Bio. Ik ga lid worden, want ik wil dat brood nog lang blijven kopen! SM

Lees meer over: Vogelenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 5, september

Onrust rondom bouw Schermerhornstraat
lees artikel

Wat is de beste voetbalplek?
lees artikel

Schrijfster draagt boek op aan buurtgenoot
lees artikel

De Gamebox
lees artikel

Rio de Bio werft leden
lees artikel

Dag Biebelebons
lees artikel

Waakzaamheid in Votulast
lees artikel

De hengelaar
lees artikel