Votulastkrant logo

Votulast verandert

Philomeen

Een buurtbewoner met een bijzonder verhaal krijgt een metamorfose door Servaas Hair + Beauty. Deze keer Philomeen Nilsson.

Januari 2010 was het glad. Philomeen fietste van haar nieuwe baan als moleculair bioloog naar huis en gleed onderuit. Ze werd gelanceerd en eindigde op haar billen. "Ik had een hele blauwe kont."
"Stuitje gebroken, ga maar een foto laten maken," was de snelle conclusie bij de huisartsenpost. Helaas werd door de drukte -zoveel valpartijen door de gladheid- de foto niet nog een keer bekeken. De gebroken wervel hoger in de ruggengraat werd gemist. Zes weken rust, was het doktersadvies. "Ik
kon me goed gaan inlezen voor mijn nieuwe baan als onderzoeker, eindelijk tijd voor al die wetenschappelijke artikelen." Toen Philomeen weer aan de slag wilde bleek dat moeilijk: ze kon nog steeds niet zitten. Ze werkte halve dagen en computerde thuis op haar buik liggend op de bank. De fysiotherapeut die ze om raad vroeg raakte haar niet aan: "Ga eerst maar een foto laten maken." Uit die foto bleek de gebroken wervel.

revalideren
Na een helaas mislukte operatie begon het revalideren. Philomeen kreeg ergotherapie: "Hoe je de wasmachine moet leeghalen en hoe je moet stofzuigen zonder je rug te belasten, heel leerzaam," vertelt Philomeen lachend. "En afkomen van het 'moet-isme': ik moet dit, ik moet dat. Dat kan dus niet meer. Je leert dat je een kwartier iets kunt doen en je bezigheden daarna moet laten liggen om rust te nemen." Het revalideren kan twee tot drie jaar in beslag nemen, werd verteld.
"Na twee jaar ben ik het zo zat. Het ergste is dat je niet mee kunt doen met de kinderen. Mijn partner heeft twee meiden van acht. Vorig jaar hadden we kaartjes voor Duinrell en dan wil ik zo graag mee van die glijbanen... We hebben gekampeerd, maar dat betekent dat ik rond de caravan hang en dat zij met z'n drietjes op pad gaan."

Chronische pijn
"Je moet het zien als een cafeetje. Er komt een ongewenste gast. Maar je geeft 'm toch een stoel. Het is geen acceptatie, maar je moet het wel aanvaarden". Sinds januari doet Philomeen een cursus mindfulness voor mensen met chronische pijn. "Ik ben niet zo zweverig hoor, maar dit was wel een eye-opener. Ik ben nu minder bezig met boos-zijn".

herstel
Philomeen doet van alles om weer beter te worden. Twee keer per week fysiotherapie en één keer per week zwemmen. Zitten gaat weer, en zelfs fietsen lukt. Inmiddels is ze ook met een reïntegratiecoach aan de slag. "Vrijwilligerswerk is de eerste stap, om te kijken wat je draagkracht is."

metamorfose
"Ik voel me net een filmster," zegt Philomeen. Ze heeft het resultaat nog niet gezien omdat ze haar bril niet ophad. Als ze die weer op haar neus zet en in de spiegel kijkt is ze stomverbaasd: "Zijn dat mijn krullen"? "Ik heb er geen permanent ingedaan hoor," zegt kapster Marije droog. "Ben je blij"? vraagt Marjon. "Meer dan blij" straalt Philomeen.

Philomeen vóór de metamorfose
Philomeen vóór de metamorfoseverslag van de metamorfose
Als ik even over half negen de kapsalon binnenstorm zijn kapster Marije en
Philomeen Nilsson al aan het overleggen.

Hair
Philomeen is 16 jaar geleden voor het laatst 'echt' naar de kapper geweest. Ze droeg het lang, en liet het af en toe bijpunten. Marije adviseert het haar net boven de schouder af te knippen,voor een vlotte uitstraling. Op die manier kan het nog wel in een staartje als Philomeen gaat zwemmen. Laagjes zorgen ervoor dat het kapsel luchtig en makkelijk in model te brengen is. Het haar mag wat blonder, maar Philomeen waarschuwt dat ze dat zelf wel eens heeft geprobeerd en dat het toen oranje werd. Marije legt uit dat een coupe soleil in twee sessies gaat: eerst het haar oplichten, en daarna kleur aan het haar geven, hiermee voorkom je dat het haar oranje wordt. Na de knipbeurt en de kleuring föhnt Mieke het haar in model. Met een diffuser weet ze zelfs krullen in het haar van Philomeen te toveren!

And care
Marjon epileert eerst de wenkbrauwen "net een beetje de zwaarte eruit" vertelt ze. Dan brengt ze een dagcreme aan en een transparante make-up. "Lichtjes uitwrijven, maar niet 'in' je huid" waarschuwt Marjon. "Tot de kaaklijn aanbrengen, en vervagen naar de hals toe. Philomeen is een lente-type, ik gebruik frisse, blauw/groene tinten make-up voor haar. Deze kleuren staan mooi bij haar ogen".

Allereerst wordt op de oogleden een neutrale basis aangebracht. Met warmbruin volgt een schaduw in de arcadeboog. Een blauw lijntje met kohlpotlood langs de oogleden haalt de kleur van ogen naar voren. Zwarte mascara maakt de oogmake-up compleet.

Met lippotlood wordt de omstrek van de lippen getekend. Ook kleurt Marjon de lippen in met het lippotlood, dan blijft de lippenstift beter zitten.

Philomeen straalt na de metamorfose
Philomeen straalt na de metamorfoseWeet u ook iemand die in het zonnetje gezet mag worden of een steuntje in de rug verdient? Geef hem of haar op voor 'Votulast verandert'. Mail naar info@votulastkrant.nl MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 4, juni

Wat doen die buizen hier?
lees artikel

Voetbal
lees artikel

Al 46 jaar stomen onder de molen
lees artikel

Wonen in een kerk
lees artikel

Scheiden, hoe doe je dat?
lees artikel

Van poepveldje naar parkje
lees artikel

Philomeen
lees artikel

Torenkamertje voor Torteltuin
lees artikel

Votulastladder
lees artikel