Votulastkrant logo

Ontmoetingen in De Leeuw

Op een ijskoude winteravond ga ik op bezoek bij Gert-Jan van Zetten (43 jaar), om te praten over de lezingencyclus die hij organiseert. Het valt me op dat het tuinpad drempelvrij overgaat in het huis. In de kamer wacht van Zetten mij op in zijn rolstoel. Onze begroeting brengt me even in verlegenheid: hij heeft de kracht niet om zijn hand op te tillen. Ik leg dan maar even mijn hand op de zijne. Terwijl we kennismaken, hoor ik op de achtergrond het puffen van het beademingsapparaat. Het dicteert het tempo van zijn spreken: op elke inademing een korte zin. Van Zetten vertelt over zijn initiatief om de ontmoeting tussen mensen met en zonder handicap te bevorderen. Hij organiseert met een aantal vrienden een lezingencyclus met de naam 'De Leeuw belicht' in Buurtcentrum De Leeuw, in de Staatsliedenbuurt.

De eerste lezing, 'Utrecht in het donker' door Merijn van der Vliet, gaat over fotografie in de schemering, de tweede over de geschiedenis van Noordoost Utrecht. Onderwerpen voor een divers publiek, voor iedereen toegankelijk. "De handicap zelf is niet het thema, het gaat om de ontmoeting. Ik ontmoet regelmatig gehandicapten, maar ben ook juist graag onder mensen die er geen hebben. Mijn hele schooltijd, van de Dr. Bosschool, via de mavo naar de Meao, zat ik op gewone scholen. Als het nodig was, werd de les naar de begane grond verplaatst," vertelt van Zetten.

zorg
De ziekte die hem aan de rolstoel kluistert, Duchenne, is een ziekte waarbij steeds meer spieren uitvallen: van armen, benen en ademhaling. Vierentwintig uur per dag is van Zetten afhankelijk van hulp. Daarom baren de plannen van de regering rond de zorg hem zorgen. Maar van Zetten is niet het type om hier lang bij stil te staan. Hij vertelt over het magazine dat hij heeft bedacht en maakt voor Boogh, een organisatie voor mensen met een handicap. Voor dit magazine schrijft hij onder andere columns die hij ook op zijn blog plaatst; www.gertjanvanzetten.wordpress.com.
Maar hoe schrijf je als je vingers bijna verlamd zijn? Hij richt met drie vingers een slim laserlampje op een alfabetscherm naast de computer. De letters die hij aanwijst verschijnen op het computerscherm. Terwijl de meest gewone zaken als opstaan, wassen en aankleden, allemaal met assistentie, al bijna de hele ochtend in beslag nemen, vindt van Zetten hier dus ook nog de energie voor.

positieve kijk
Gaandeweg het gesprek vergeet ik de handicap, en zit ik te praten met een man met een positieve kijk op de wereld. Die zich ook graag begeeft in die wereld, hoewel hij er niet zomaar even op uit kan, ongepland, omdat er altijd iemand mee moet. De lezingen zijn om mensen te ontmoeten, en mensen elkaar te laten ontmoeten. Mij heeft deze ontmoeting alvast verrijkt. Mijn reflex van medeleven is door dit gesprek omgebogen tot bewondering. Van Zetten zoekt nog sprekers: wilt u graag spreken over een bijzonder onderwerp, of weet u iemand die dit zou kunnen doen, stuur een mail naar gjvanzetten@ziggo.nl.

Lezingencyclus 'De Leeuw Belicht', vanaf 14 maart, elke tweede donderdag van de maand, van 13.30-15.45 uur, Buurthuis de Leeuw (€2.00) Eerstvolgende lezing, 11 april: 'De geschiedenis van Utrecht Noordoost'. SM

Lees meer over: Buurtcentrum De Leeuw

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 2, maart 2013

Afval-overlast in Votulast
lees artikel

Oude mensen moet je niet vertroetelen
lees artikel

Subup
lees artikel

Ontmoetingen in De Leeuw
lees artikel

Huren, kraken, slopen, kopen?
lees artikel

Dank je de Koekoek
lees artikel

Votulast telt vogels
lees artikel

Een Californische Ford F100
lees artikel