Votulastkrant logo

Nolenslaan wordt schoolstraat

De Nolenslaan is een van de eerste twee straten in Nederland waar het fenomeen ‘schoolstraat’ is ingevoerd. School, ouders en gemeente zijn enthousiast, maar bij bewoners uit omliggende straten zijn er nog wat zorgen. “We hopen dat het in september mee zal vallen met het extra verkeer in onze straat. Dan zullen we zien wat de werkelijke situatie zal zijn.”

De Nolenslaan wordt tijdens breng- en haaltijden afgesloten met een verrijdbaar hek: ouders van beide scholen plaatsen en bemannen dit hek volgens rooster en vooralsnog lijkt hiervoor voldoende animo te zijn. De verkeerscommissie, bestaand uit betrokken ouders: “Je kunt natuurlijk flyeren, spandoeken ophangen of paaltjes en drempels plaatsen, maar wanneer er geen autoverkeer meer door de straat rijdt tijdens de opening en de sluiting van de school, kan je pas écht een verschil maken. Het percentage ouders dat aangeeft dat hun kind zich onveilig voelt op de fiets is gedaald van 17 procent naar slechts 3 procent!” Een mooi resultaat.

ZORGEN
Naast enthousiasme zijn er ook zorgen van omwonenden uit - met name - de Gijsbrecht van Walenborchstraat en Melis Stokestraat over de toename van verkeer in hun straat. Buurtbewoonster Cathelijn: “We zien het dichtgooien van de Nolenslaan als het verleggen van een probleem, in plaats van het op te lossen. Het lijkt me een taak van de school om ouders op te voeden, zodat ze niet omrijden door onze straat maar op de fiets of lopend komen. Dan is het project pas écht geslaagd.” Ook vinden ze het moment waarop de pilot is gedaan niet representatief. “Door corona werkten veel mensen thuis én De Fakkel zit tijdelijk op een andere locatie. Al met al een raar moment voor een pilot, vinden wij. Voor september en oktober houden we dus ons hart vast, als het gaat regenen en de ouders weer naar hun werk gaan.”

AUTO’S GETELD
De verkeerscommissie: “De bezwaren worden serieus genomen en de gemeente heeft daarom verkeerstellingen uitgevoerd ten tijde van de schoolstraat. Hieruit bleek dat er per etmaal 120 motorvoertuigen door de Gijsbrecht van Walenborchstraat rijden. Dat is niet veel.” De gemeente verwacht verder dat de heropening van De Fakkel en het einde van de coronaperiode weliswaar tot meer autoverkeer leidt, maar dat de wijk dit ook aankan qua verkeersafwikkeling.

GEDRAGSVERANDERING
De verkeerscommissie: “Wat in ieder geval wél zeker is, is dat we nu met de schoolstraat een gedragsverandering in gang hebben gezet. En hopelijk houden mensen dit vast wanneer ze weer vaker naar het werk gaan.” Met wat geluk laten ouders de auto dus gewoon thuis na de zomervakantie.

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 4, Juli

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
lees artikel

Makers
lees artikel

Alle dagen feest: lusten en lasten in het Griftpark
lees artikel

Willem Dreeslaan 55 op de schop
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Nolenslaan wordt schoolstraat
lees artikel

Estafette
lees artikel