Votulastkrant logo

Na 120 jaar: kaarsen nu definitief uitgeblazen in Sint Josephkerk

De Sint Josephkerk is niet meer. Het bord ‘Verkocht’ prijkt levensgroot voor de monumentale voorgevel. Maar het is nog steeds onduidelijk hoe de toekomst van de kerk eruit gaat zien.

De Sint Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de wijken Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomst deed toenemen. Het ontwerp was van Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe. Het interieur van deze neogotische kerk is ontworpen door Otto Mengelberg en zijn zoon. Het orgel werd in 1792 voor de Johanneskirche in het Duitse Barmen (Wuppertal) gebouwd; in 1920 werd het door de Utrechtse parochie aangekocht. Daarnaast beschikt de kerk over een bijzonder uitgevoerde lambrisering, kerkbanken en zij-altaren die door de Utrechtse kunstenaar Steph Uiterwaal zijn vervaardigd.

St. Josephkerk. Foto: Marcel Venderbosch.
St. Josephkerk. Foto: Marcel Venderbosch.Sociaal centrum
De laatste koster Dick van der Horst is in 1990 samen met nog vijf andere kosters in de kerk gekomen. Hij memoreert hoe de Sint Joseph als eerste met de carnavalsdienst is begonnen. In die tijd groeide de kerk tot een sociaal centrum uit waar ook niet-religieuze bijeenkomsten plaatsvonden – zeer tegen de zin van het bisdom. “Maar volgens de bijbel is God de vader, dus waarom zou je Zijn huis niet voor iedereen mogen openstellen?” aldus Dick van der Horst. Zo was de Sint Joseph door de jaren heen een plek voor huwelijksrecepties, concerten en Oekraïens-orthodoxe gebedsdiensten. Daaraan kwam op 3 juli een einde, toen van der Horst met pijn in het hart zijn sleutels inleverde.

Gaat tot Jozef
Behoort de kerk met zijn verbindende functie in de wijk nu definitief tot het verleden? Als het aan Peter Dobbinga ligt niet. Onder het pseudoniem Klankenvanger heeft hij de film ‘Gaat tot Jozef’ gemaakt waarin de kijker door rondleider Chris de Greef door de kerk wordt gevoerd. Samen met straatgenoot Joost van der Veen had hij een bod van één euro gedaan. Het zou een plek voor zzp’ers moeten worden, met units en een barretje, waardoor het aanzien van de kerk ongeschonden zou blijven. Ook een boekwinkel behoorde tot de mogelijkheden. Het gebouw ging uiteindelijk voor 690.000 euro naar de onderneming Wonen in Arnhem die al meer ervaring met het transformeren van moderne gebouwen heeft, waaronder kerken.

Hoe nu verder?
Maar mede-eigenaar van Wonen in Arnhem Ronald Verheij weet nog niet precies wat er met de Sint Joseph moet gebeuren. Het orgel is een Rijksmonument en mag niet zo maar verwijderd worden. Aanvankelijk zou er een kinderdagverblijf met daarboven appartementen in komen, maar dat stuitte op bezwaren van omwonenden. Verheij heeft verklaard om in het najaar met een actief participatieproces te willen beginnen. Dus voor Peter en Joost is de kous nog niet af. Ze willen hun plan voor zzp-units alsnog aan Verheij voorleggen. “Wij vinden dat de kerk zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat moet blijven bestaan. De sfeerimpressies zijn onvergelijkbaar, de geschiedenis uniek. Als je in de wijk voor Guusjes staat, zie je dat prachtige silhouet opdoemen. Dat totaalbeeld heb ik samen met het verhaal van de kerk in mijn film proberen te vangen,” aldus Klankenvanger Peter Dobbinga.

www.klankenvanger. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 5, Oktober

Na 120 jaar: kaarsen nu definitief uitgeblazen in Sint Josephkerk
lees artikel

De drie mannen van 'Man man man, de podcast'
lees artikel

Magisch Borduren
lees artikel

De bevrijding
lees artikel

Buurtmoestuin Midland
lees artikel

Een konijnenheuvel en een nieuw schoolplein
lees artikel

Estafette
lees artikel

Woordzoeker
lees artikel