Votulastkrant logo

School, stappen en...

Muziek

Justin Bieber, zoveel mogelijk Uggs verzamelen of halsbrekende skateboard-trucs perfectioneren? Wat houdt jongeren in Votulast eigenlijk van de straat? Of wat brengt ze misschien juist óp straat? Wat laat ze van de daken schreeuwen: "Dit is mijn ding!" Dit keer de twee broers Math en Jurr van Soest met allebei een passie voor muziek. Math (17) speelt leadgitaar in een rockband en Jurr (16) speelt klarinet in het Nederlands Jeugd Orkest. Math: "Mijn soort muziek is als abstracte kunst, waar Jurr zijn muziek foto-realistisch is. Bij mij gaat het om improviseren, vernieuwen en creëren. De techniek staat op het tweede plan."

Jurr: "Bij mij is virtuositeit heel belangrijk. Dus veel oefenen op techniek. De dirigent bepaalt hoe het stuk geïnterpreteerd wordt, en wij volgen. Meestal dan." Jurr zit in Den Haag op een middelbare school waar je op hoog niveau klassieke muziek leert spelen: de School voor Jong Talent. Zes dagen per week op en neer: klarinetles, repeteren met het orkest, uitvoeringen. En naast het gewone school-werk zelfstandig klarinet studeren: drie uur per dag! Zijn broer Math doet dit jaar eindexamen vwo. Hij vertelt gedreven over het op de gitaar bedenken van mooie stukjes muziek, thema's en riffjes. Samen met drie andere jongens uit Votulast werkt hij die uit tot echte muziekstukken. Eerst was het negentig procent covers en tien procent eigen, nu is het andersom. Uitnodigingen voor optredens van rockband 'just' zijn welkom!
Van wie hebben jullie het?
"Niet van onze ouders, maar ze maken het allemaal wel mogelijk: lessen en instrumenten, en veel halen en brengen naar de trein. Ze volgen ons, maar ze pushen niet," vertelt Jurr tevreden.

Over vijf jaar...
Math hoopt na een tussenjaar naar de Rock Academy te gaan, in Tilburg. En dan de grote roem? "Nee, dat hoeft niet. Ik wil geen mainstream muziek maken. Als ik er maar een flatje in de Bijlmer mee kan huren. Uitstapjes kunnen maken vanuit rockmuziek naar de blues, funk en reggae." Hij gaat ook het vak 'music business' nemen; altijd handig als je bijvoorbeeld een eigen studio wil beginnen. Ook Jurr heeft er al goed over nagedacht: "Nederland heeft te weinig over voor de klassieke muziek. In Duitsland is er meer kans op werk. Liefst zou ik in Berlijn naar het conservatorium willen. Later als ik oud ben wil ik misschien dirigeren, maar eerst gewoon werken als klarinettist in een orkest. Veel Mahler en Wagner, en ook wat Debussy."

Twee bevlogen broers: Math en Jurr van Soest. Onthoud hun namen goed! SM

Lees meer over: School, stappen en...

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no.2, maart 2012

Votulast zoekt versterking!
lees artikel

Alle neuzen dezelfde kant op
lees artikel

Muziek
lees artikel

Ontmoet je buren aan de buurttafel of bij de buurtborrel
lees artikel

Lezersvraag: Zaagmolen de Haas
lees artikel

Energiecentrales in de Van Swindenstraat
lees artikel

Foto Romp gaat verhuizen
lees artikel

De metamorfose van Joke
lees artikel

Verslag van Joke's metamorfose
lees artikel

Katteneilandjes in de Koekoeksvaart
lees artikel

Ladder no. 2
lees artikel