Votulastkrant logo

Miss Senior Pride uit de Vogelenbuurt

Afgelopen november werd ze op de Nationale Roze Ouderendag gekroond tot ‘Miss Senior Pride’: buurtgenote Nardie Eijsberg. Nardie zet zich in voor ‘Regenboogouderen’.

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

Sinds 2019 behartigt Nardie vanuit Stichting Roze 50+ de belangen van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse 50-plussers. Zelf valt ze op vrouwen en was in haar eigen loopbaan en persoonlijk leven altijd al expliciet over haar geaardheid. “Het is maar één aspect van wie je bent, maar het is wel medebepalend voor je positie in de samenleving.” Als jongvolwassene gaf ze al voorlichting vanuit het COC. “Een beweging kan het verschil uitmaken over hoe je je voelt, en samen sta je sterker, contact met gelijkgestemden kan steunend en aanmoedigend zijn.”

Meer aandacht
Aan Nardies ambassadeurschap is door de Miss-titel niets veranderd, maar zo’n verkiezing zorgt voor extra aandacht en dat is fijn. “In Utrecht hebben we bij de gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties meer aandacht gevraagd voor regenboogouderen. Ondanks dat veel oudere lhbtiq+’ers deel hebben gehad aan de emancipatie-bewegingen hebben zij nog te vaak een leven van onzichtbaarheid en afwijzing achter de rug: in de jaren 50 kregen mensen nog elektroshocks omdat homoseksualiteit gezien werd als een ziekte. Deze generatie is ook vaker zonder kinderen wat kan leiden tot minder netwerk en meer eenzaamheid. Het is belangrijk dat die mensen zich veilig voelen als ze van zorg afhankelijk worden.”

Diversiteitsbeleid en inclusie
Afgelopen december is de Utrechtse Alliantie Regenboog 50+ opgericht. De alliantie wil ervoor zorgen dat zorg- en welzijnsorganisaties sensitief zijn op de diversiteit van bewoners. “Als we aan zorginstellingen vragen ‘Hoe gaat het met jullie regenboogouderen?’ dan blijkt dat ze daar eigenlijk weinig zicht op hebben. De boodschap aan zorgmedewerkers is: als je foto’s ziet staan, vraag dan ‘Is dat een belangrijk iemand voor je?’ en niet meteen ‘Is dat je zus?’ want het kan ook een portret van de partner zijn. Diversiteitsbeleid en inclusie zijn hot items, maar dan moet je eerst wel weten om wie het gaat. Het is een heel proces dat nog steeds gaande is.”

Contact
In Votulast zelf zijn nog geen regenboog-initiatieven waarvan Nardie weet. “Maar misschien zijn er wel mensen die op buurtniveau willen koffiedrinken met elkaar, om uit te wisselen, voor de gezelligheid, of omdat je vragen hebt.” Op stadsniveau organiseert het COC activiteiten voor senioren: elke maand kun je aanschuiven bij een maaltijd, er is een zondagmiddagsalon en er worden wandelingen en culturele uitjes georganiseerd. Ook is er sinds dit jaar een maatjesproject. Mensen mogen Nardie altijd benaderen: “Als ze vragen hebben, of een workshop willen, of wat dan ook, laat ze vooral contact met me opnemen”.

Contact? Mail info@votulastkrant.nl het bericht wordt doorgestuurd. www.roze50plus.nl | www.cocmiddennederland.nl/werkgroepen/50plus MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 2, April

Griftpark bijna jarig: vier je mee?
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Miss Senior Pride uit de Vogelenbuurt
lees artikel

Frisse start voor de Torteltuin
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Spelletjesavond met pizza voor studenten
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel