Votulastkrant logo

Meer groen op straat

Een lange straat vol geparkeerde auto's, fietsen op de stoep en weinig beplanting: De Jacob van der Borchstraat. Een doorn in het oog van enkele bewoners. Zij sloegen de handen ineen: de Jacob van der Borchstraat gaat vergroenen.


Een extra boom? Een nieuw aangelegd perkje? Een trapveldje voor de deur? Met deze tekst riep de gemeente Utrecht in juni 2011 de bewoners van de verschillende wijken op om een voorstel in te dienen voor de vergroening van onze stad. Doel van dit wijkgroenplan is meer groen, mooier groen of beter toegankelijk groen in de wijken. Voor de wijk Noord Oost was er een budget van € 420.000,-. In het najaar van 2011 dienden bewoners Andrea Lehr en Walter Peek een plan in bij het Wijkgroenplan en kregen €25.000 voor de uitvoering ervan. De plannen worden momenteel uitgewerkt en in september zal de eerste plantdag plaatsvinden.

groenplan
Het begon met een bewonersbijeenkomst waarbij iedereen in de straat werd uitgenodigd mee te denken over het groenplan. Dat leidde tot veel enthousiaste reacties. Met de enthousiastelingen werd een werkgroep van dertien bewoners gevormd die een enquête uitzette in de straat. De resultaten hiervan vormen de basis voor de plannen. Andrea: "Omdat wij als bewoners geen ervaring hebben met zo'n groenplan, hebben we Rob van der Steen gevraagd ons te helpen. Rob is een ervaren hovenier die al vaker bewonersinitiatieven heeft begeleid. In december hebben we met hem een wandeling door de straat gemaakt waarbij hij heeft bekeken wat de opties zijn."

geen bomen
Fred Verschuur, lid van de werkgroep: "Er gelden helaas ook restricties voor de plannen. We wilden bijvoorbeeld bomen in de straat planten maar dat mag niet in verband met de kabels in de grond. Nu denken we aan geveltuinen, grote bloempotten en beplanting van de spiegel rond een lantaarnpaal. Hierbij is het belangrijk dat we rekening houden met de beperkte ruimte in de straat. De bewoners willen natuurlijk hun vervoermiddelen nog wel kwijt kunnen, dus dat is wel iets waar we om heen moeten plannen."

vergroenen
Naast het vergroenen van de straat is ook het versterken van de cohesie een doel. Andrea: "De straat is lang en daardoor soms anoniem. Aan de andere kant van de Antonius Matthaeuslaan ligt nog een stukje van onze straat, 'het korte end', daar kent men elkaar al veel beter. Het is leuk om elkaar door het groenplan beter te leren kennen. Dat geldt ook voor de bewoners van de bovenwoningen. Zij hebben weinig plek om te planten, maar misschien vinden ze het leuk om een grote bloembak op straat te 'adopteren'? Zo raken zij ook betrokken bij de vergroening van hun straat."

straatfeest
Plannen voor het groenonderhoud zijn er ook al. De werkgroep gaat een subsidieaanvraag indienen bij de gemeente om jaarlijks hovenier Rob in te kunnen huren zodat hij zijn visie kan geven op het onderhoud dat door de straatbewoners wordt gedaan. Ieder jaar zal de onderhoudsdag worden
afgesloten met een straatfeest, net als de plantdag zelf. GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 3, mei

Votulastladder
lees artikel

Meer groen op straat
lees artikel

Het plein achter de Draaiweg
lees artikel

Een man met twee rechterhanden en een grote auto
lees artikel

Geven en (in)nemen bij Café Averechts
lees artikel

Wijsheid en genezende krachten in het Griftpark
lees artikel

Detour
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel

Knalroze met zebrabekleding
lees artikel