Votulastkrant logo

Rubriek: Makers

Magisch Borduren

Wat wordt er allemaal gemaakt in onze wijk en door wie? Dit jaar gaan we daarnaar op zoek. Dit keer: borduurkunstenaar Daniëlle Balfoort geeft workshops Magisch Borduren.

Het atelier van Daniëlle bevindt zich op Gruttersdijk 12: een pand vol creatieve bedrijven, waarin de zogenaamde ‘stille’ kunstdisciplines zoals die van Daniëlle op de hogere verdiepingen gevestigd zijn. In haar lichte atelier liggen ronde - met organza opgespannen - raamwerken, gouddraad, glimmende kraaltjes, edelstenen en lovertjes te wachten om verwerkt te worden tot borduurkunstwerken zoals die ook aan de muur hangen.

Heilige geometrie
Daniëlle: “Ik maak borduurwerk gebaseerd op heilige geometrie in combinatie met edelstenen, waarbij ik een techniek uit de achttiende eeuw gebruik: luneville.” Naast het borduren werkt ze in een spirituele winkel, wat haar interesse voor de werking van edelstenen en heilige geometrie verklaart.

Daniëlle Balfoort. Foto: Wendeline van den Nagel
Daniëlle Balfoort. Foto: Wendeline van den NagelHet roer om
Ooit werkte ze bij een advocatenkantoor op de Zuidas, maar nadat ze gegrepen werd door het borduren gooide ze het roer totaal om. Ze volgde onder meer een opleiding in Engeland aan de Royal School of Needlework, waar ook de bruidsjurk van Kate Middleton van borduurwerk werd voorzien. “Daar heb ik ‘goldwork’ geleerd: borduren met metalen.” Nu volgt ze een deeltijdopleiding bij een aan Chanel gelieerde borduurschool in Parijs. “Engeland is meer op de historie - het restaureren en bewaren - gericht, terwijl deze school in Parijs meer op de haute couture is gericht. Je leert veel verschillende borduursteken uit verschillende periodes.”

Eigen baas
Borduurkunst is erg arbeidsintensief. “Je kan maar een paar werken per jaar maken en in opdracht werken voor een modehuis wil ik niet: ik wil mijn eigen baas zijn.” Naast dat ze eigen werk maakt, geeft ze daarom workshops waarbij deelnemers een ‘edelstenen grid’ borduren. “Mensen kunnen zelf kiezen voor een heilige geometrische vorm om te borduren. Dit zijn vormen die in de natuur voorkomen, en waarvan men zegt dat ze bepaalde krachten hebben. Aan zo’n vorm kun je een wens verbinden. De edelstenen worden dan op bepaalde plekken in de vorm gelegd om deze wens te ondersteunen: een ‘kristal grid’. Ik vond het een mooi gegeven om dit te combineren met handborduren: om uit je hoofd te gaan en je intuïtie te volgen!”

Meer weten? www.daniellebalfoort.com FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 5, Oktober

Na 120 jaar: kaarsen nu definitief uitgeblazen in Sint Josephkerk
lees artikel

De drie mannen van 'Man man man, de podcast'
lees artikel

Magisch Borduren
lees artikel

De bevrijding
lees artikel

Buurtmoestuin Midland
lees artikel

Een konijnenheuvel en een nieuw schoolplein
lees artikel

Estafette
lees artikel

Woordzoeker
lees artikel