Votulastkrant logo

Leuker kunnen we het maken!

Hij valt misschien niet direct op als je voor je boodschappen bij de Jumbo aan de Merelstraat komt. Maar even het hoekje om piepen en de Draaiweg opgezwenkt, kijk je er recht tegenaan. De muurschildering ‘Vrouwen dragen de wereld’ van collectief De Strakke Hand.

“Een ode aan sterke vrouwen,” aldus buurtbewoner Matthijs Moeken, de initiatiefnemer van het project. Tijdens de eerste lockdown raakte hij in gesprek met illustrator, grafisch ontwerper en kunstenaar Max Kisman van De Strakke Hand die in de school naast het huis van Matthijs een atelier huurde. Matthijs vertrouwde hem toe dat hij al jarenlang de wens koesterde om een kunstwerk op de blinde muur naast zijn huis wilde laten schilderen. Toen begon het balletje te rollen.

Drie dagen
Max droeg het ontwerp aan waarover Matthijs en zijn vrouw meteen enthousiast waren. Met ondersteuning van het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht en hulp van Maarten Grienberger van Wijkbureau Noordoost is dit werkelijk gerealiseerd. In slechts drie dagen tijd zorgden drie schilders van De Strakke Hand ervoor dat de straat een beetje mooier werd gemaakt. Op dag één werd de muur voorbewerkt en gegrond, op dag twee werd de schildering aangebracht en op dag drie werd de schildering met een deklaag afgewerkt.

Toevallige ontmoetingen
Matthijs heeft het glas geheven op het eindresultaat. Waar toevallige ontmoetingen in coronatijd al niet toe kunnen leiden!

Foto: Raymond Dekker
Foto: Raymond Dekker


De Strakke Hand is verder bekend van o.a. de afbeelding van de Fluitspeler van Abraham Bloemaert op een flatgebouw in Overvecht in de serie muurschilderingen van de Utrechtse Caravaggisten; de Muurformules waaronder het Dopplereffect op de Burgemeester Reigerstraat, en dichter bij onze eigen wijk: het ook metershoge schilderij van Pyke Koch aan de Van Asch van Wijckskade. JH

Heeft u zelf ook een leuk idee voor het opleuken van een kale muur of straat? Kijk voor het indienen van een aanvraag en de voorwaarden op utrecht.nl/initiatievenfonds. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 3, Mei

100-jarig jubileum De Tuinwijk
lees artikel

Makers
lees artikel

Van Koekoeksplein tot Kameleon-film
lees artikel

Mondkapjes voor het keukenraam
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Oma's soep
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Leuker kunnen we het maken!
lees artikel

Estafette
lees artikel