Votulastkrant logo

Wijkverhalen

In vrijheid verbonden: samen ouder worden

Achttien ouderen leven samen in een woongroep aan het Willem van Abcoudeplein 15 t/m 17 E. Samen leven? "Sommige mensen denken dat het een soort commune is," zegt één van de bewoners, "maar dat is het niet, hoor." Hoe ziet het er dan wel uit? Een verhaal over ouderen die elkaar steunen, zoekend naar een balans tussen vrijheid en verbinding. En samen plezier hebben.

Ruim een jaar geleden vierden de bewoners het twintigjarig bestaan van hun woongroep. Indertijd de eerste woongroep voor ouderen in de stad Utrecht. Zij zitten in een complex van de Stichting Studenten Huisvesting (SSH), gebouwd met het oog op ouder worden: brede deuren waar zo nodig een rolstoel doorheen kan, geen drempels en een lift, ook al zijn er maar drie verdiepingen.

geen commune
In de gemeenschappelijke ruimte, de 'Salon', word ik ontvangen door drie bestuursleden. Geen commune dus? "Nee, bij ons staat de privacy voorop. Ieder heeft zijn eigen voordeur met daarachter een ruime woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer. Maar we zijn wel een woongroep en dat betekent dat we gezamenlijke activiteiten hebben en elkaar helpen." Gezamenlijke activiteiten: één koffieochtend in de maand, een kaartavond en bijvoorbeeld samen Sinterklaas vieren. Voor wie er zin in heeft maar de meesten komen graag. Ook is er regelmatig een bewonersbijeenkomst waarbij ze gemeenschappelijke belangen bespreken. Zijn er reparaties in huis nodig? Zijn er speciale wensen van de woongroep? Pas hebben ze een aanvraag gedaan bij de SSH voor een keukenblok om af en toe gezamenlijk te kunnen koken. Eén van de bewoners wil een compliment kwijt: "De SSH is een uitstekende verhuurder. Mankementen worden snel verholpen en voor ons jubileum hebben we een leuke bijdrage gehad om dat te vieren."




vitaal
Een paar bewoners zijn net in de zestig maar de gemiddelde leeftijd is ruim 78. De oudste bewoner wordt 92. "Mensen worden hier oud. En de meesten zijn nog erg vitaal. Maar natuurlijk eist ook ouder worden bij enkelen van hen z'n tol. En dan is het fijn wanneer medebewoners zorg en aandacht hebben. Een boodschapje doen, een keer mee naar het ziekenhuis. En als iemand valt kunnen we hem of haar helpen. En vooral aandacht is belangrijk: even langs wippen, kijken en vragen hoe het met de buurvrouw gaat." Maar er is wel een duidelijke grens. Wanneer iemand hulp nodig heeft bij douchen en andere verzorging, dan komt de thuiszorg.

verzilvering
We leven in een tijd van verzilvering, een mooi woord voor vergrijzing. Maar het is mede daardoor ook een tijd van steeds hogere gezondheidskosten. En in een aantal gevallen ook van vereenzaming. Een woongroep zoals deze - waarin mensen zorg en aandacht voor elkaar hebben - is een oplossing om de kosten binnen de perken te houden. Een maatschappelijk belang. Maar voor de mensen die er zelf wonen is het vooral belangrijk dat zij er plezier in hebben. En dat stralen deze bewoners uit.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (u bent welkom vanaf 55 jaar, de leeftijdsgrens is 69 jaar) kunt u contact opnemen met Kees van der Kuip, telefoon: 06-46134592 of k.vder.kuip@x4all.nl . RH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 1, januari 2012

Meewerken aan de Votulastkrant?
lees artikel

Huisarts Redeke neemt afscheid
lees artikel

Waterpolo
lees artikel

In vrijheid verbonden: samen ouder worden
lees artikel

De deelauto
lees artikel

Torteltuin is hersteld na inbraken
lees artikel

Belastingkantoor heeft zijn langste tijd gehad
lees artikel

Marjolijn
lees artikel

Solidariteit: broodnodig!
lees artikel

Votulastladder
lees artikel