Votulastkrant logo

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar

Het idee ontstond eind vorig jaar in de vriendengroep van Ivo (50). Wat als we zelf in één jaar 52 kleine stapjes zetten richting een duurzame leefstijl? En dit elke week online delen met een filmpje zodat andere mensen ook mee kunnen doen? Vooraf werd ingezet op zo’n 5.000 deelnemers, bij de start waren dat er al 12.000. Welllicht draagt hun insteek voor de opdrachten hieraan bij: laagdrempelig, op vrijwillige basis en vooral gezellig om samen uit te voeren.

Ivo, de afgelopen 10 jaar woonachtig in de Vogelenbuurt, hoefde niet lang na te denken om mee te werken aan het project 52wekenduurzaam. “Afgelopen zomer ben ik gaan wandelen naar het begin an de Rhône en daar stonden allemaal bordjes,” vertelt hij. “Dat de gletsjer in 2100 bijna helemaal weg zal zijn. Toen kwam die klimaatverandering ineens wel heel dichtbij.” Waar hij zich de afgelopen 25 jaar in de sociale hoek als zelfstandig grafisch ontwerper heeft ingezet om een boodschap simpel en helder over te brengen, vindt hij het nu tijd om de komende 25 jaar het ‘hebben van impact’ ook toe te passen in duurzame opdrachten, bijvoorbeeld samen met de gemeente en duurzame organisaties.

ELKE WEEK EEN OPDRACHT
Het uitvoeren van dit project bleek wel een grotere klus dan gedacht. Iedere maandagochtend ontvangen deelnemers een mailtje met daarin de weekopdracht. Zomaar een greep uit die opdrachten: ‘Eet je kastjes leeg’, ‘Heel Holland (tegel)wipt’ en ‘Verwen je fiets’. Aan dat mailtje gaat het nodige werk vooraf, denk aan experts interviewen, filmpjes maken, teksten schrijven en social media bijhouden. Maar niet voor niks. Ivo: “Laatst vertelde iemand me dat ook haar kinderen zich elke week weer verheugen op de nieuwe opdracht. Daar word ik erg blij van, je voelt dat er behoefte aan is.”

Ivo. Foto: Raymond Dekker
Ivo. Foto: Raymond DekkerTREKHAAK GEZOCHT
Het afgelopen halfjaar kwamen de initiatiefnemers zelf ook nog steeds tot verrassende inzichten. “Dat bijvoorbeeld de temperatuur van CVketels vaak standaard te hoog staat en dat je die gemakkelijk zelf omlaag (op 60 C) kunt zetten”, zegt Ivo. “Of de oproep ‘Trekhaak gezocht’ van iemand die alleen een caravan had en elke keer andere mensen die op vakantie gingen vroeg om hem een stukje mee te slepen.” Toekomstdromen voor het project? Ivo lachend: “Als er 52.000 mensen meedoen aan het eind van het jaar zou dat heel tof zijn. Maar uiteindelijk blijft het een kwestie van de lange adem, hopen dat die groene vlek zich blijft uitbreiden!”

Je kunt je nog steeds aanmelden op www.52wekenduurzaam.nl ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 4, Juli

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
lees artikel

Makers
lees artikel

Alle dagen feest: lusten en lasten in het Griftpark
lees artikel

Willem Dreeslaan 55 op de schop
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Nolenslaan wordt schoolstraat
lees artikel

Estafette
lees artikel