Votulastkrant logo

Hoe verder met de Josephkerk?

De St. Ludgerusparochie waar de gemeenschap van de Josephkerk toe behoort, heeft besloten vijf van de zes kerken te sluiten. Alle diensten gaan plaatsvinden in de Rafaëlkerk in Overvecht, de andere vijf kerken staan te koop. Na 13 maart worden er geen zondagsvieringen meer in de Josephkerk gehouden. De gemeenschap verwacht niet dat de kerk snel verkocht wordt. Anne-Marieke Koot: “De koper mag bijvoorbeeld wel de banken eruit halen, maar wat van waarde is - zoals de lambrisering - moet blijven.”

De St. Josephkerk is een gemeentemonument, het orgel van Friedrich Meyer zelfs een rijksmonument. “Jammer genoeg zit er geen geldpotje aan die status vast,” lacht Anne-Marieke. “Het betekent tegenwoordig vooral dat je een heleboel dingen niet mag. De kerk mag bijvoorbeeld vanwege de monumentenstatus niet zomaar verbouwd worden.”

Het interieur van de Josephkerk
Het interieur van de Josephkerk


Hoe gaan we verder na 13 maart?
Anne-Marieke benadrukt de kwetsbaarheid van de groep mensen die zich na de sluiting over het kerkgebouw moet gaan ontfermen tot het pand is verkocht. “We zijn een klein groepje amateurs met een véél te groot gebouw, dat ons veel te lief is om te laten verpauperen.” Ze hoopt op hulp van wijkbewoners om een beheergroep te vormen. “Misschien zijn er mensen die met ons mee kunnen denken of er subsidiemogelijkheden of fondsen zijn voor activiteiten."

Koster Dick van der Horst: “Maar naast meedenkers zoeken we ook meedoeners, bijvoorbeeld voor het onderhoud van de tuin. Of iemand voor de kleine praktische zaken, een lamp die vervangen moet worden, een hulpkoster zeg maar.” Ook mensen die het leuk vinden om zich te verdiepen in het gebouw en de kunst kunnen zich melden, bijvoorbeeld om tijdens de zomeropenstelling rondleidingen te verzorgen. Je hoeft niet katholiek te zijn, iedereen met liefde voor het gebouw is welkom.

Gelovige plek
Anne-Marieke: “Hoe kan zo’n gebouw een plek in de wijk blijven die de gemeenschap omarmt? Daar willen we graag over nadenken met iedereen. Het zou in elk geval mooi zijn als we een bescheiden gelovige plek kunnen blijven voor de buurt, met onder meer de gebedsvieringen op woensdag en het Gregoriaans gezang door vrouwen één keer per maand.”

Er zijn nog diverse geloofsgemeenschappen die de kerk blijven huren voor hun erediensten. Dick van der Horst: “Er is bijvoorbeeld een Servisch-Orthodoxe gemeenschap die hier vieringen houdt, en een Oekraïense gemeenschap. Die komen ook regelmatig op zondag.“

Stookkosten
Links voorin de kerk staat een indrukwekkende warmteblazer achter een rooster in de muur verstopt. Zesduizend euro per jaar wordt er verstookt voor de zondagsvieringen. De enorme stookkosten in de winter zijn voor rekening van de gemeenschap. Dit maakt gebruik in de winter moeilijk. Maar achterin de kerk zijn enkele kleine sfeervolle ruimtes die goed te gebruiken zijn voor activiteiten. Zo huurt een pianolerares twee keer per week een ruimte voor haar lessen.

Anne-Marieke: “De kerk staat er, het duurste is eigenlijk het stoken. Maar in de zomer? Je kunt hier concerten geven bijvoorbeeld. Als straks het tabernakel leeg is, en de kerk na de laatste dienst aan de eredienst wordt onttrokken, mag er meer. Nu zijn er nog allerlei eisen vanuit het bisdom ten aanzien van het gebruik.”

www.draaiwegkerk.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 1, Januari

Hoe verder met de Josephkerk?
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Rechtstreeks van de boer naar het Griftpark
lees artikel

Hennie vertelt...
lees artikel

Brinkers Tapijten stopt
lees artikel

Over de drempel in Votulast
lees artikel

Muziek proeven aan de Bemuurde Weerd
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel