Votulastkrant logo

Rara wat gebeurt daar...?

Het Ketelhuis

Bij de molen haal je gehakt en bij de fietsenmaker plakken ze je band. Maar er zijn ook plekken in de wijk waarvan je écht niet weet wat daar gebeurt, en waar je minder snel naar binnen stapt. De Votulastkrant gaat je in deze nieuwe rubriek voor. Dit keer: het Ketelhuis aan de Stieltjesstraat.
Het Ketelhuis
Het Ketelhuis

Bij buurtbewoners staat het bekend als het Ketelhuis, maar boven de deur hangt een bordje 'de Voorziening'. Wat gebeurt er in het karakteristieke pand aan de rand van het Griftpark? Journalist Marloes Elings leidt me rond. Zij heeft al tien jaar een werkplek op de eerste verdieping van het pand. In de ruime kamer linksboven staan aan weerszijden drie bureaus achter elkaar: voor zes mensen een werkplek met een kast erachter. "Er zitten in het gebouw, even tellen, vijftien, nee twintig mensen met hun bedrijf. Drie mensen werken samen, dus eigenlijk zeventien bedrijfjes: allemaal zzp'ers met een creatief beroep. We hebben vormgevers, vertalers, journalisten, een fotograaf, interieurarchitecten, een modeontwerper, tekstschrijvers en communicatieadviseurs. Op de begane grond woont ook nog een gezin; hij is architect en zij cateraar."

de voorziening
Het pand werd in 1923 gebouwd als administratiegebouw van de gemeentereiniging, ontworpen door architect Planjer in de stijl van de Amsterdamse School met elementen van de nieuwe zakelijkheid. In de jaren zeventig was het gebouw een jongerencentrum. Nadat het centrum sloot raakte het pand in verval. Het werd gekraakt en uiteindelijk verkocht de gemeente het pand voor een symbolisch bedrag aan een stichting die er een bedrijfsverzamelgebouw van maakte met de naam 'De Voorziening'.

monumentaal pand
In de middelste kamer boven, met prachtig uitzicht op het Griftpark, zitten vertaler Koen van Gilst, grafisch vormgeefster en fotograaf Desiree Meulemans en grafisch ontwerpers Menno Anker en Hans Smeijsters. "Zij hebben de lekkerste koffie," vertelt Marloes, die regelmatig even op de koffie gaat. Marleen Laverman van de VIP-bus komt net binnen, ze vertelt enthousiast over de oude SRV-wagen en de inspiratiesessies die ze vanuit hun kantoor rechtsboven in het Ketelhuis door het hele land organiseren. Interieurarchitect Mieke van Pijpen zit beneden. Ze werkte eerst vanuit huis. "Maar ik had er genoeg van om in mijn eentje te zitten. Ik wilde mensen om me heen die ook aan het werk waren, collega's waar je mee kunt lunchen of even mee kunt sparren." Ze is blij met de lichte ruimte op de begane grond. "En dat het een monumentaal pand is geeft het een extra dimensie."

eenpitters
De huurders zijn allemaal 'eenpitters' maar er zijn een aantal gezamenlijke activiteiten. Zo zijn ze samen verantwoordelijk voor de tuin en worden er tuinwerkdagen georganiseerd. En wat elk jaar terugkomt is het kerstontbijt: "dat is een soort live jaarverslag," vertelt Marloes. "Iedereen vertelt hoe het afgelopen jaar is gegaan en wat iedereen het komende jaar voor plannen heeft." MV

Lees meer over: Historische panden

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 2, maart 2014

'Hallo' tegen inbraken
lees artikel

Speelplek Check: Majoor Bosshardtplantsoen
lees artikel

Komt voor de bakker
lees artikel

Beschermde wijkgenoten
lees artikel

Het Ketelhuis
lees artikel

Stieltjesstraat en Dopplerhof opgeleukt met vogels
lees artikel

Behoud van Buurland
lees artikel

Biggen in de Griftsteede
lees artikel