Herinrichtingsplannen stuiten op onwil bewoners
Tuinwijk krijgt geen eigen landgoed. De ideeën om van het gebied tussen de Kardinaal de Jongweg en de Keizersgracht een aaneengesloten gebied te maken met natuur, horeca, speelmogelijkheden en cultuur lijken niet uitgevoerd te gaan worden. De bewoners zijn het de afgelopen maanden niet met elkaar eens geworden over de invulling van het gebied.
water door de wijk
"De negatieve toon heeft toch gewonnen," stelt de voorzitter van de werkgroep Ingenhouszplantsoen, Odette van der Heijden. Al sinds 2008 zijn bewoners en ondernemers, in drie werkgroepen, bezig om het gebied tussen de Zaagmolenkade en het Van Ingenhouszplantsoen leefbaarder te maken. "Wij zouden het gebied graag meer als eenheid zien. En als natuurlijk ontmoetingspunt voor de bewonders. Met fruitbomen, rozenperken, terrassen, noem maar op. En als samenhang-end element de terugkeer van het Zwarte Water langs de Zaagmolenkade en Willem Arntzkade naar de Kardinaal de Jongweg."
initiatief van bewoners
Op diverse avonden hebben buurtbewoners hun visie kunnen geven. "Dat maakte dit traject zo uniek," vertelt Odette van der Heijden. "Het initiatief voor de plannen kwam echt van de bewoners. En de hele buurt mocht vervolgens meedenken." De gemeente bleef op afstand. "Pas als de plannen gereed zouden zijn, zou de gemeente in beeld komen: die zou een besluit nemen over de door de bewoners opgestelde aanvragen."
weerstand
De inspraakavonden liepen echter anders dan de organisatoren hoopten: "Misschien waren we ook wel erg ambitieus en hebben we ons vergist in de weerstand van de bewoners. Het viel ons erg tegen dat veel bewoners de ideeën wel aansprekend vonden, maar vrijwel niets wilden veranderen aan de bestaande situatie. Zodra het ging om bomen of parkeerplaatsen die moesten verdwijnen of zelfs een hondenuitlaatstrook spraken bewoners een veto uit. Blijkbaar zagen ze goed voor zich wat ze zouden kwijtraken en waren zij, of wij, niet goed in staat om de vertaling te maken naar wat er voor terug zou komen."
slingermuur
Wat de bewoners nu wel gaan aanvragen is onzeker. "Met de visie van de stadsarchitect Mariken van Nimwegen kan de gemeente de kosten berekenen. Dan wordt duidelijk wat het kost om bijvoorbeeld langs de Kardinaal de Jongweg een slingermuur aan te leggen zodat je tegen fruitbomen aankijkt en niet tegen auto's. De volgende stap zou zijn dat de bewoners voor dit soort voorstellen een aanvraag indienen bij de gemeente."
gemiste kans
"Maar ik ben bang dat er alleen kleine zaken aangevraagd zullen worden. Veel bewoners gaat het kappen van één enkele boom al te ver. Voor hen is een boom heilig, hoe donker en zompig het park door de vele bomen ook is." Zo ook het Willem van Noortplein. "De gemeente gaat waarschijnlijk het plein verkeersluwer maken. Maar het lijkt niet te lukken om er een echt ontmoetingsplein voor de buurtbewoner van te maken. Geen cultuur en geen terras vanwege wat parkeerplaatsen. Een gemiste kans." NVDH
Lees meer over: Natuur in Votulast Ingenhouszplantsoen
Reacties
Dit is zeker een gemiste kans. Persoonlijk keek ik wel uit naar de nieuwe plannen. Er toch veel meer te halen uit de groenstrook en het plein. Zelf maak ik gebruik van de speelgelegenheden en daar mag wel wat in worden vernieuwd.
Succes. Groetjes,
Pien Gokemeijer (Gerard Noodtstraat)
door Pien Gokemeijer op dinsdag 3 mei 2011 om 09:10
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
no. 3, april 2011
Excursie Stadsnatuur
• lees artikel
Herinrichtingsplannen stuiten op onwil bewoners
• lees artikel
Eten voor 55-plussers in Buurtcentrum De Leeuw
• lees artikel
De Votulastkrant online!
• lees artikel
Frisse lucht in Votulast
• lees artikel
Het roer om!
• lees artikel
Van Humboldtstraat
• lees artikel
Denise Cremers
• lees artikel
EXCURSIE Natuur in Votulast
• lees artikel