Votulastkrant logo

Griftpark bijna jarig: vier je mee?

Dit jaar bestaat het Griftpark 25 jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden! Het park zou nooit de plek geworden zijn zoals we die nu kennen zonder de doorlopende inzet van bewoners. Toepasselijk da ook nú bewoners de handen ineen slaan bij de voorbereidingen van de viering op 15 september. En het mooie is: jij kan ook meedoen!

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

Ruim honderd jaar was het terrein waar nu het Griftpark is een vuilstortplaats met een vervuilende gasfabriek ernaast. Beiden werden rond 1962 gesloopt. Bewoners wilden er graag een park voor in de plaats. Na jaren strijd kregen ze in 1976 hun zin van de gemeente. Maar toen in 1978 eindelijk aan de aanleg van het park werd begonnen, bleek - tot ieders grote teleurstelling - dat de grond te zwaar vervuild was. Het terrein werd jarenlang afgesloten, tot in 1990 de bodemsanering startte (die nog tot op heden doorloopt) en in september 1999 het langverwachte park en Griftsteede opende. De inzet van bewoners is nooit gestopt, en zorgde voor de komst van plekken zoals de bloemenmuur.

Samen met bewoners
Wilma de Buck is initiatiefnemer van het plan rondom de viering: bewoners stimuleren om met ideeën te komen voor activiteiten voor de viering, en deze in samenspraak met elkaar te organiseren, in de ‘Werkplaats Griftpark 25 jaar’. “Er is al een groepje met themawandelingen - zoals over boomkruinen - bezig.” Het idee is om te kijken of activiteiten structureel te ontwikkelen zijn, zodat de energie niet stopt na de jubileumdag. Wilma: “Buiten bewegen, elkaar ontmoeten, biodiversiteit: het Griftpark staat voor mij voor heel veel wat belangrijk is. Het is een plek waar veel positieve energie bij elkaar komt vanuit de wijk.”

Superleuk park
Astrid Kraft woont in de Vogelenbuurt en houdt zich bezig met de communicatie rondom het jubileum, want het is wel leuk als mensen ook weten dat het feest is. Ze kwam zelf in contact met de werkgroep door een straatproject waaraan ze meedoet: vergroening en verfraaiing van een hoek van Kievitstraat en Kwartelstraat. “Toen ik 25 jaar geleden de plannen van de gemeente zag, dacht ik: o nee, dat wordt echt zo’n park dat niet leeft. Maar door ideeën uit de buurt is het toch een superleuk park geworden.” Aan wat voor soort activiteiten denkt ze voor de komende viering? “Misschien dat jongeren uit het skatepark iets willen organiseren: een show of clinic? Of misschien dat basketballers of voetballers uit verschillende wijken een competitie willen organiseren: Votulast tegen Wittevrouwen of Staatsliedenbuurt tegen Lauwerecht, haha.”

Kennis doorgeven
Kasper van Steenbergen werkt als programmamaker bij Griftsteede en is ook aangesloten bij de bewonersgroep. “Op Griftsteede vieren we het jubileum tegelijk met het jaarlijkse Oogstfeest. Als bewoners iets binnen de hekken van Griftsteede willen organiseren, kan ik dit wellicht faciliteren, mits het past bij thema’s zoals groen, duurzaamheid en stadsnatuur.” Kasper hoopt dat er activiteiten ontstaan waarbij kennis en expertise over groene onderwerpen van de oudere generatie kunnen worden doorgegeven. “Je merkt anders dat die kennis - zoals over natuurhistorie en ecologisch tuinieren - verdwijnt.” Wilma: “Het is denk ik ook goed dat de verhalen en kennis over het Griftpark worden doorgegeven aan de jonge generaties, want de generatie die dit park mogelijk heeft gemaakt is er straks niet meer.”

Heb je een idee en wil je iets organiseren? mail: onsgriftpark@gmail.com. Of kijk op wijkwijzernoordoost.nl/activiteit/72956/werkplaats-griftpark-25-jaar FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 2, April

Griftpark bijna jarig: vier je mee?
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Miss Senior Pride uit de Vogelenbuurt
lees artikel

Frisse start voor de Torteltuin
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Spelletjesavond met pizza voor studenten
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel