Votulastkrant logo

Goed nieuws voor overstekende fietsers Draaiweg-Lauwerecht

Wat ziet u van links aankomen? Niets, inderdaad. (foto: Michiel van Dongen)
Wat ziet u van links aankomen? Niets, inderdaad. (foto: Michiel van Dongen)


Steekt u wel eens over bij het kruispunt Lauwerecht met Draaiweg, komend vanuit het centrum? Nadat u bijvoorbeeld een ijsje gehaald heeft gehaald bij Il Mulino? U heeft rechts van u fietsenmaker Huijssen, links het bakstenen gebouw van zeefdrukkerij Spant, en tegenover u pizzeria Bella Italia. U wilt naar het noorden, en wat ziet u als u naar links kijkt, om te kijken of u de Draaiweg kunt oversteken? Niets, inderdaad.

Het kruispunt Lauwerecht/Draaiweg is samen met het kruispunt Adelaarstraat / Bemuurde Weerd het gevaarlijkste kruispunt van het wijkgebied Noord-Oost. Ouders die vanuit het centrum op de fiets hun kind naar de basisscholen de Fakkel en Dr. Bos brengen, ervaren dagelijks hinder. Zeker als je met een bakfiets komt; die is er al bijna afgereden voordat je goed zicht hebt. Fietsenmaker Huijssen en zijn vrouw zien hoe het heel vaak nét goed gaat. Dat komt volgens hen niet alleen omdat het trage verkeer uit de nauwe straatjes het snelle autoverkeer van de Draaiweg kruist, maar ook omdat fietsers soms gewoon niet opletten of een koptelefoon op hebben waardoor ze niet kunnen horen dat er iets aankomt. Want voor het verkeer dat van links komt, moet je het hebben van je oren.

De gemeente vond het tijd om er wat aan te doen. Kerstin Steinhart , die tegenover het kruispunt woont en regelmatig het getoeter en de piepende remmen hoort, is vrijwilliger bij de Wijkraad, voor verkeer. Ze neemt deel aan de inspraakprocedure van de gemeente.

Hoe wist de gemeente dat dit een probleemkruispunt is?
"Heel eenvoudig, met ongevallenstatistieken. De gemeentelijk projectleider Judith Zuidgeest heeft met een werkgroep van bewoners, de Wijkraad en verkeersdeskundigen in verschillende ronden de problemen en mogelijke oplossingen besproken. De communicatie verliep heel goed. Er was wel enige vertraging, maar over het resultaat ben ik best tevreden," vertelt Kerstin.

Wat gaat er precies veranderen?
"Er worden een aantal parkeerplaatsen aan de Draaiweg opgeofferd, tegenover de Zeefdrukkerij, zodat de bocht aangepast kan worden en je het verkeer komend van de Oudenoord niet alleen kunt horen maar ook kunt zien. Rode asfaltstroken gaan het fietspad op de Draaiweg markeren. De vluchtheuvels worden ook aangepast, zodat je er ook als fietser veiliger kunt staan. De stoep voor de fietsenmaker wordt breder zodat je niet met je pas gerepareerde fiets vanuit de deur de straat op valt."

Waarom komt er geen verkeersdrempel op de Draaiweg, of anders een stoplicht?
"Verkeersdrempels zijn voor bussen vervelend. Een stoplicht leidt tot veel afremmen en optrekken, en dat geeft weer vervuiling. Ik had een zebrapad voorgesteld, omdat het dan voor iedereen duidelijk is dat je moet afremmen. Maar volgens de verkeersdeskundige geeft een zebrapad juist schijnveiligheid."

Aan het eind van deze maand komt het definitieve plan op de website van de gemeente Utrecht (www.utrecht.nl/verkeersveiligheid). De werkzaamheden beginnen na de zomer. Dus erger u tijdens de werkzaamheden niet aan de opgebroken straat en stoep, het onhandig moeten manoeuvreren met
kinderwagen of rollator, het af moeten stappen als fietser of het om moeten rijden als automobilist: het dient een hoger doel! SM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 3, mei juni

Wanneer wordt het Zwartewater weer groen?
lees artikel

Sppelplekcheck pocketparkjes
lees artikel

O'Leary's: Utrechts oudste Ierse pub
lees artikel

Decodel aan het Koekoeksplein
lees artikel

BuurTalentdag: kennismaken en verbinden
lees artikel

Goed nieuws voor overstekende fietsers Draaiweg-Lauwerecht
lees artikel

Reizend servies
lees artikel

Een klein dierenparadijsje aan de Nieuwe Keizersgracht
lees artikel

Ladder mei juni
lees artikel