Votulastkrant logo

Vrijwilliger in de wijk

Geertje leest voor!

Vrijwilligerswerk komt in allerlei vormen. Waar houden onze vrijwilligers in de wijk zich eigenlijk mee bezig? Waar zetten zij zich onbaatzuchtig en met hart en ziel voor in? Deze keer: de VoorleesExpress, waarvoor Geertje (26) uit de Adriaen Beyerkade al vijf jaar vol enthousiasme een uur per week voorleest.

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met een taalachterstand. Zo wordt het leesplezier van de kinderen vergroot en hun taalontwikkeling op speelse wijze gestimuleerd. Het is de bedoeling dat de ouders bekend raken met het voorleesritueel en het overnemen. Deze aanpak is inmiddels zeer succesvol gebleken.Wat is er zo leuk aan voorlezen?
"Ik ben vijf jaar geleden als student begonnen. Ik was vooral nieuwsgierig: je komt toch bij mensen thuis bij wie je normaal misschien niet zo snel binnen zou komen. Je moet trouwens niet naar een gezin gaan met het idee dat jij ze wel eens even wat zal leren; je moet zelf óók willen leren. Je stelt vragen over en weer en leert zo van elkaar. Je blijft een half jaar bij elk gezin, dus je leert elkaar echt kennen. Na één keer proberen was ik verkocht: ik lees nu voor bij mijn tiende gezin. Mensen zijn superblij als je komt, ik krijg altijd een warm welkom. Als kinderen je zo enthousiast om de nek vliegen, hoe kan je dat nou niet leuk vinden!"

Wat voor boeken neem je mee?
"Mijn strategie is zoveel mogelijk boeken meenemen bij de eerste afspraak. Van sommige boekjes weet ik dat ze een geheid succes zijn, dus die neem ik sowieso mee. Van te voren krijg ik het één en ander te horen over de kinderen: Waar het gezin vandaan komt, hoe oud de kinderen zijn, of het gaat om jongetjes of meisjes. Daar kan ik met mijn keuze rekening mee houden. Als ik dan de boekjes pak, en een jongetje begint honderduit te praten over een plaatje van een spin, dan kan ik daar op in spelen. Zo was er een jongetje dat bijvoorbeeld alles wilde weten over gordeldieren. Dan ga ik op zoek in de bibliotheek naar allerlei boekjes waar gordeldieren in voorkomen; ook van die saaie informatieve boeken... maar hij vond het helemaal geweldig, ha ha! Dat is trouwens ook een leuke bijkomstigheid: ik kom weer eens op de kinderafdeling van de bibliotheek. Veel boeken zijn erg grappig. Laatst zei een jongetje: "Mevrouw, u lacht zelfs nog harder dan ik!"

Doe je ook stemmetjes?
"Stemmetjes doen het altijd erg goed, dat vinden ze helemaal fantastisch! Ik bereid me altijd wel even voor door het boekje van te voren door te lezen en te bedenken hoe ik het ga doen. Je moet heel creatief zijn. Sommige kinderen zijn niet gewend aan boeken lezen. Die moet je echt laten zien hoe leuk en gezellig voorlezen kan zijn. Ook aan de ouders, die toch vaak het idee hebben dat je het op een schoolse strenge manier moet aanpakken."

Meer informatie? Aanmelden als vrijwilliger?
Kijk op www.voorleesexpress.nl FK

Reacties

Goed hoor dat er mensen zijn die zulke initiatieven nemen!
door Jan op donderdag 24 november 2011 om 09:40

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 5, oktober 2011

Verborgen geschiedenis
lees artikel

Verbroedering op de fiets bij de fietsclub
lees artikel

Koffie met iets Mooijs erbij
lees artikel

Steun voor dier en baas
lees artikel

Studentenfiets met garantie
lees artikel

Actieve inbreng van bewoners bij (nieuw) groen in de wijk
lees artikel

Fotografeer Votulast!
lees artikel

De Van Swindenstraat
lees artikel

Geertje leest voor!
lees artikel

Bewoners ontdekken website Votulastkrant
lees artikel