Votulastkrant logo

Ervaringen van de nieuwe wijkagent

Sinds het begin van dit jaar werkt Reinier Terluin als nieuwe wijkagent in onze wijk, samen met Bart Pol, die hij begeleidt om ook een geroutineerde wijkagent te worden. Reinier werkte zes jaar in Sterrenwijk en probeert nu door te dringen tot de haarvaten van deze wijk.

In de regel heb je daar als agent wel een jaar of twee voor nodig, volgens Reinier. Zijn spreekuur in Buurtcentrum De Leeuw vervalt nu door de coronamaatregelen, wat het landen in deze omgeving lastiger maakt.

Babbeltje
Deze wijk verschilt nogal van Sterrenwijk. “In een volkswijk als Sterrenwijk moet je beter je best doen om te laten blijken dat je te vertrouwen bent en daarom regelmatig een babbeltje met de bewoners maken, terwijl de mensen in Votulast al gauw het idee hebben dat er iets vervelends aan de hand is wanneer je bij ze aanbelt. Toch wil je als wijkagent op de hoogte zijn van het reilen en zeilen van de wijk en dan is het belangrijk om te weten wat er leeft,” aldus Reinier. “In een volksbuurt ligt de nadruk op zelfredzaamheid; daar delen de mensen minder snel problemen uit zichzelf met de wijkagent. Hier informeren mensen me meer over zaken waarvan ze last hebben en zijn ze geïnteresseerd in mijn mening.”

Wijkagent Reinier Terluin. Foto: Wendeline van den Nagel
Wijkagent Reinier Terluin. Foto: Wendeline van den Nagel


Hotspots
In eerste instantie ben je als wijkagent vooral bezig met de hotspots: bijzondere plekken die meer aandacht trekken. In deze wijk zijn dat natuurlijk het Griftpark, het winkelgebied in de Merelstraat, het hostel Wittevrouwen (aan de rand van het Griftpark) en de tbs-kliniek. Maar Reinier vindt het ook belangrijk om zich bezig te houden met mensen en locaties die minder hard om aandacht schreeuwen en minder in beeld zijn.

Coronamaatregelen
Door de huidige crisis ervaart Reinier de afgelopen maanden uiteraard een hele andere invulling van het werk. In zijn beleving werken de overheidsmaatregelen redelijk goed, hoewel niet alles vlekkeloos verloopt. Vaak is het aftasten wanneer hij merkt dat mensen zich in een grijs gebied begeven. Het is dan essentieel om het gesprek aan te gaan, en te onderzoeken: Gaan mensen doelbewust tegen de regels in? Of handelen ze uit onwetendheid? Over het algemeen kan hij de wijkbewoners er prima van overtuigen dat het anders kan.

Griftpark als tuin
Maar in sommige gevallen moet er dwingender worden opgetreden, zoals enkele keren bij de ontruiming van het Griftpark. Op zich houden de bezoekers van het park zich goed aan de regels, maar met 200 stelletjes die zich in het park ophouden, wordt het echt te druk. Met een dakmegafoon worden de mensen dan verzocht om het park te verlaten. De meeste mensen begrijpen dat heel goed, maar Reinier ervaart uiteraard ook weerstand bij dergelijke acties. Omgekeerd heeft hij ook veel begrip voor de situatie: mensen in de stad leven dicht op elkaar en snakken naar buitenlucht. Ze zien het Griftpark als hun tuin als ze er zelf geen hebben.

Contactberoep
Reinier hoopt dat het snel weer wordt zoals het was. Hij heeft moeite met een tegennatuurlijke afstand: wijkagent zijn is een contactberoep! RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 4, Juli

Ervaringen van de nieuwe wijkagent
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Naar de brugklas! (met een steuntje in de rug)
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Leven in tijden van corona
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

25 jaar gezelligheid
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel