Votulastkrant logo

Votulast gaat groen

Energiecentrales in de Van Swindenstraat

Dit jaar besteedt de Votulastkrant in een 6-delige rubriek aandacht aan duurzame initiatieven in de wijk. In dit nummer: energiecentrales in de Van Swindenstraat.

Als u dit voorjaar in de Van Swindenstraat komt, kijkt u dan af en toe omhoog. De kans is groot dat u op diverse daken grote bedrijvigheid ziet. Op die daken worden namelijk energiecentrales aangelegd. Een van de bewoners van deze straat, Martijn van Triest, weet er meer van.

Energiecentrales?
Wat gaat er gebeuren?
"Bewoners van de Van Swindenstraat laten zonnepanelen op hun dak plaatsen. Daarmee kunnen ze voor een flink deel zichzelf van stroom gaan voorzien. Op zonnige dagen gaan ze zelfs aan het net stroom terugleveren."

Hoe is dat begonnen?
"Een jaar geleden was er een straatfeest met het thema 'duurzaamheid'. Verschillende bewoners werden enthousiast voor het zelf stroom opwekken en we sloegen de handen ineen om met meer mensen tegelijkertijd panelen te plaatsen. Dat werkt natuurlijk voordelig door op de prijs omdat de installateur er één groot project van kan maken. Deze hoeft dan niet steeds opnieuw berekeningen te maken en hij kan ook de aanvoer en installatie bundelen. Ook de panelen zelf worden iets goedkoper door de grotere bestelling.

Op hoeveel huizen komen panelen te staan?
"Er waren tweeëntwintig bewoners die het hele traject met zeer veel interesse hebben gevolgd en ook naar de presentatie van drie leveranciers geweest zijn. Dertien bewoners hebben een offerte aangevraagd. Drie daarvan -waaronder ikzelf- hebben de bestelling daadwerkelijk geplaatst."

Drie. Valt je dat tegen?
"Nou, als uiteindelijk zes bewoners een bestelling plaatsen, dan vind ik dat heel mooi. Ik snap dat mensen terughoudend zijn. Je geeft toch tussen de drie- en achtduizend euro uit. En de zonne-energiewereld verandert snel, met prijzen die voortdurend dalen. Dat brengt mensen aan het twijfelen. En mensen die twijfelen nemen geen beslissing, die wachten nog even.

Worden de bewoners er rijk van?
"Ja, uiteindelijk wel. Je betaalt eigenlijk je energierekening van de komende vijftien jaar in één keer. En als je dan bedenkt dat de installatie minstens twintig jaar meegaat, dan verdien je er geld mee. Je hoeft zelf geen stroom meer te betalen én je levert energie terug. Nu doe ik het eigenlijk niet alleen vanwege het geld, maar ook vanuit een maatschappelijk besef. De wereld en de natuur kampen met grote problemen en ik lever op deze manier graag een bijdrage om dat probleem te verkleinen."

Kunnen geïnteresseerden nog deelnemen?
"Ja dat kan. Neem dan contact op met mtriest@eosweb.nl of kom langs op nummer 41. We hebben de afgelopen maanden veel kennis opgedaan over de voor- en nadelen van zonne-energie, over de installatie en over de installateurs. Die kennis deel ik graag."
Een energiecentrale op je dak?
Een energiecentrale op je dak?

NVDH

Lees meer over: Duurzaamheid en milieu

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no.2, maart 2012

Votulast zoekt versterking!
lees artikel

Alle neuzen dezelfde kant op
lees artikel

Muziek
lees artikel

Ontmoet je buren aan de buurttafel of bij de buurtborrel
lees artikel

Lezersvraag: Zaagmolen de Haas
lees artikel

Energiecentrales in de Van Swindenstraat
lees artikel

Foto Romp gaat verhuizen
lees artikel

De metamorfose van Joke
lees artikel

Verslag van Joke's metamorfose
lees artikel

Katteneilandjes in de Koekoeksvaart
lees artikel

Ladder no. 2
lees artikel