Votulastkrant logo

Elfhonderd krantjes in vijfenzeventig minuten

De Votulastkrant, wie bezorgt die eigenlijk? Als u in de Staatsliedenbuurt of de Vogelenbuurt woont, is de kans groot dat Ries Adriaansen hem bij u in de bus stopt. Maar niet voor lang meer. Ries, die al sinds 1975 in onze wijk woont en vanaf 1985 bij de Votulastkrant betrokken is, stopt met bezorgen. Hij verhuist naar Wittevrouwen. "En dat terwijl dit echt mijn wijk is."

Ries Adriaans op zijn geliefde Koekoeksplein
Ries Adriaans op zijn geliefde Koekoeksplein

Ries heeft aan de wieg gestaan van het ontstaan van deze krant. Al in de jaren zeventig, toen hij in de Bellamystraat kwam wonen, werd hij actief in de wijk. "In die tijd was er een buurtcomité dat zich verzette tegen de sloop van woningen in de wijk om de auto ruim baan te geven. Het buurtcomité pleitte voor renovatie en richtte zich op verbeteren van de leefbaarheid. Uit die activiteiten kwam de wijkkrant voort."

actiekrant votulast schoon
Ries laat enkele oude Votulastkranten zien uit de jaren tachtig en lacht: "De krant heette ooit 'Votulast Schoon'. Dat was echt een actiekrant: renovatie, minder troep op straat, afval inzamelen, meer groen en minder autoverkeer. En dan gingen we met vrijwilligers in de Vogelenbuurt de rotzooi te lijf. Ik had een convenant gesloten met het hoofd van de gemeentereiniging. Als de buurtbewoners
het zwerfafval naar de hoek van de straat veegden, zou hij iedere week veegwagens sturen. Vrijdagochtend voor 10 uur moest het klaarliggen voor de veegploeg. Dat hebben we toch mooi een jaar zo volgehouden.

neerlands bekendste opbouwwerker
Ries heeft lang gewerkt als opbouwwerker onder andere in zijn eigen wijk. "Ik heb veel met Turkse en Marokkaanse jongeren gewerkt. Zij kwamen vanaf de jaren zeventig in grote aantallen hier wonen, eerst in de Vogelenbuurt en later rond de Troelstralaan. We probeerden om ook hen te betrekken bij de zorg voor de eigen buurt. De vpro heeft in 1990 een reportage over mij gemaakt, zo'n soort 'Man bijt hond'-achtig filmpje. Tot mijn verbijstering zonden ze dat op zondagavond pal na Koot en Bie uit en zagen anderhalf miljoen kijkers me rondlopen in de wijk. Dezelfde avond hingen er acht journalisten aan de lijn. Ik was ineens de expert in samenwerking tussen buurtbewoners en overheid. Ik ben nog tot in Enschede uitgenodigd om te komen vertellen hoe dat moet.

rood draadje
In die tijd was de Vogelenbuurt volgens Ries ook een proeftuin: "Zelf aanpakken van overlast! Begin jaren negentig mochten we van de wijkagent fietswrakken markeren met een rood touwtje. Daar kregen we natuurlijk wel eens gedoe over met de eigenaar, die vond dat zijn fiets nog heel goed was. Maar het hielp wel!"

samen een wijkje lopen
Vanaf 1994 deed Ries geen redactiewerk meer. Maar hij is wel altijd bezorger gebleven. "Ik bezorgde soms wel elfhonderd kranten! Dan maakte ik er met mezelf een wedstrijd van. Mijn snelste bezorgtijd staat op 1 uur en 15 minuten. Maar meestal kom ik onderweg iemand tegen, voor een leuk praatje." Aan het bezorgen komt nu een einde. Hoewel? "Mijn kleinzoon komt in de wijk wonen en ik hoop dat we later samen een wijkje kunnen lopen."

Enthousiast geworden na dit verhaal? Wij zoeken momenteel weer nieuwe bezorgers! Meld je aan via info@votulastkrant.nl NVDH

Lees meer over: Vogelenbuurt Staatsliedenbuurt Wijkverhalen

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 1, februari en maart

OPROEP
lees artikel

Omrijden voor schonere lucht
lees artikel

speelplekcheck: Het Lommer
lees artikel

Zeefdrukkerij Spant: oud ambacht met moderne techniek
lees artikel

Elfhonderd krantjes in vijfenzeventig minuten
lees artikel

Puur Beweging, yoga-café aan de Bemuurde Weerd
lees artikel

Hoe kon dat nou?
lees artikel

Huisarts verhuisd
lees artikel

Beest en baas: kikkers en gekko
lees artikel

Votulastladder
lees artikel