Votulastkrant logo

Eerste hulp aan hond of kat

Zaterdagochtend in Griftsteede. Een publiek van meer dan twintig men­sen, jong en oud, luistert naar het verhaal van dierenarts Doreen over wat een huisdier kan overkomen, en wat zij zelf kunnen doen om te helpen: dit is de snelcursus dieren-EHBO.

Ouders van kleine kinderen volgen veelal de cursus kinder-EHBO. Als ouder wil je weten wat je zelf kan doen als je kind iets raars gegeten heeft of zich heeft verwond. Je wilt ook de ernst kunnen inschatten zodat je weet of een pleister genoeg is, of dat je beter naar de dokter of het ziekenhuis kan gaan.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


Levend oefenmateriaal
Ook je huisdier kan eerste hulp nodig hebben. Wat is er fijner dan te weten wat verstandig is om te doen? Te kunnen handelen in plaats van in paniek naar de dokter te bellen? Dierenartsenpraktijk de Molen, gevestigd op de hoek Adelaarstraat / Lijsterstraat, biedt tegen een klein bedrag een berg aan informatie aan in een ochtend. De dierenarts en assistente hebben hun eigen huisdieren Sky (woef) en Roxy (miauw) meegenomen als oefenmateriaal voor de cursisten. Zij wachten geduldig tot zij aan de beurt zijn.

Filmen
Het is stil als de ene na de andere dia voorbij komt. Alle types verwon­dingen en verschijnselen (en wat je er als baasje aan kunt doen) komen voorbij: spalken, afbinden, stelpen. Soms wordt vooraf een waarschuwing gegeven, en als een You Tube filmpje van een epileptische aanval bij een kat wordt getoond laat een cursiste al snel weten dat het haar teveel wordt. De dierenarts legt uit dat baasjes gevraagd wordt om zo'n aanval te filmen voor een zorg­vuldige inschatting, en dat pas bij meerdere aanvallen achtereen een poes beter naar de praktijk gebracht kan worden.

Uitproberen
Na de presentatie mogen de cursisten op poes en hond uitpro­beren of zij hebben begrepen hoe de basale handelingen uitgevoerd moeten worden. Vriendinnen Ike en Welmoed voelen bij de poes waar precies de hartslag kan worden gemeten.

Reader
De cursisten krijgen een reader mee naar huis om nog eens rustig na te lezen, maar ook om erbij te pakken als hun huisdier vreemd gedrag ver­toont of een wond heeft. Soms kan een dier zonder dat je het aan de buitenkant ziet erg ziek zijn. Dit is bij aanrijdingen vaak het geval. Als een dier gewond is en de baas de eerste hulp heeft toegepast, is het meestal verstandig om nog even te bellen met de dierenartsenpraktijk. NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 3, Mei

De soap rond onze molen draait door
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Van tunnel naar toekomst
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Eerste hulp aan hond of kat
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Verbetering plein draaiweg
lees artikel

Koffie met...
lees artikel