Votulastkrant logo

Een speeltuin voor iedereen

Hoe creëer je een inclusieve stadsspeeltuin waar ook kinderen met een beperking fijn kunnen spelen? Pascal van Wanrooy, locatiecoördinator bij Griftsteede, vertelt hoe de speeltuin bij Griftsteede dankzij de subsidie ‘Samen Spelen’ toegankelijker wordt voor iedereen.

De subsidie is onderdeel van de speelbelofte van gemeente Utrecht. Hierin staat dat eind 2021 minimaal vijf speeltuinen een Samenspeeltuin zijn: “Een openbare beheerde speelplek die toegankelijk is voor iedereen.” Pascal: “Inclusiviteit is een breed thema en toegankelijkheid kun je op duizend verschillende manieren insteken. Allereerst hebben we gekeken naar de fysieke kant. Hoe toegankelijk en open is onze speeltuin als je in een rolstoel zit, slechtziend bent of met krukken loopt?”

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Aanpassingen
Er zijn al veranderingen doorgevoerd. De padenstructuur is aangepast en er zijn nieuwe speeltoestellen geplaatst. De draaimolen in het midden is toegankelijk voor rolstoelen en de nieuwe praatpalen staan op een geschikte hoogte. Daarnaast is een amfitheater voor klassen en groepen in de maak, waarin elke leerling op een fijne manier onderdeel kan zijn van de buitenles.

Zachte kant
“Bouwen aan de fysieke kant is snel gedaan, maar de zachte kant vergt wel wat,” vertelt Pascal. Ook kinderen met een verstandelijke beperking horen ongestoord en vrij te kunnen spelen bij Griftsteede. Pascal en zijn collega’s gaan zich verdiepen in plannen om als locatie meer steun en support te bieden. “Je kunt het personeel daar wat sterker voor inzetten en we denken eraan om een netwerk op te bouwen van ouders met kinderen met een beperking,” vertelt Pascal. “We willen kijken of we samen iets kunnen betekenen. Als je met meer bent, kun je misschien wat breder de rest van de ouders betrekken.”

Dankbaar
Dat de speeltuin in het Griftpark onmisbaar is, blijkt ook tijdens de coronaperiode. Het gedeelte met de dieren is gesloten, maar de speeltuin is altijd opengebleven. Pascal: “Zeker toen kinderen thuisonderwijs kregen, kwamen er elke dag ouders naar ons toe om te vertellen hoe dankbaar ze waren dat de speeltuin open was.”

Grasdak
In 2021 zal deze speeltuin meer positieve ontwikkelingen doormaken, maar helaas begon het jaar met een tegenslag. Begin februari is het koperen dak aan de voorkant van het pand vernield. Pascal: “Wat wij heel graag willen: het koper eraf en er een grasdak op leggen.” Het is nog afwachten of dit kan qua kosten, techniek en de esthetiek van het gebouw. “Wij zijn er zeker een voorstander van in het kader van biodiversiteit.” Wie weet wordt Griftsteede binnenkort ook toegankelijker voor bijen, vlinders en andere insecten. MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 2, Maart

Buurt niet blij met nieuwbouwplannen Buurland
lees artikel

Makers
lees artikel

Het sprookje van de griftparkbacterie
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een speeltuin voor iedereen
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Ondernemen in coronatijd
lees artikel

Estafette
lees artikel