Votulastkrant logo

Een klap of plezier van de Molen?

Al eerder berichtten we in deze krant over de molen, en heeft molenaar en molenmaker Jan Wilten ons verteld waarom molen Rijn en Zon al sinds 2011 stilstaat. Intussen tikt de tijd door maar draait de molen nog steeds niet. Hoe is het met dit icoon van onze buurt? Hoog tijd voor een update!

Jan Wilten. Foto: Jan van Hassel
Jan Wilten. Foto: Jan van Hassel
Jan komt oorspronkelijk niet uit een molenaarsfamilie maar zijn passie voor molens begon in Groenekan bij molen ‘De Geesina’. Het vak van molenaar zou hem niet voldoende werk opleveren; hij koos er al snel voor om ook molenmaker te worden. Het meeste leerde hij destijds niet op de mts maar bij vakman Guus Beckers in de Achterhoek.

Leren in en van de praktijk is voor hem sindsdien essentieel. Bij de restauratie van molens heeft hij het iets te vaak zien misgaan. In het verleden is hij soms weggehoond door ambtenaren, die vervolgens moesten constateren dat de door hen aangenomen gecertificeerde bedrijven niet altijd de juiste beslissingen namen.

De stand van zaken
In februari 2019 nam de gemeente een door alle partijen ondertekende motie aan, waarin werd vastgesteld dat de molen in 2016 niet op een goede manier was gerestaureerd. Een heel belangrijk besluit daarin is dat het gevlucht (het wieksysteem) weer wordt voorzien van stroomlijnneuzen. Daardoor kan de molen vaker draaien en niet alleen om meel te produceren.

De molen kan, aldus Jan, ook heel goed elektriciteit opwekken. Ook worden de vochtige muren aangepakt, evenals de omloop, die in slechte staat is. Ook het wieksysteem met jaloezieën werkt nog niet goed en wordt aangepast met een foksysteem. Daardoor gaat de molen, die nu heel langzaam draait, weer trekkracht ontwikkelen en sneller draaien.

Vooruitzicht
Jan is positief over de huidige ontwikkelingen. Nu de relatie met de gemeente weer veel beter is, voert hij als beheerder zelf ook weer onderhoudswerkzaamheden uit. De bedoeling is dat we de molen dit jaar vóór of óp de 9e mei (de Nationale Molendag) weer kunnen zien draaien. Daarna moet ook de omloop worden gerestaureerd: aan de buitenkant is er wel herstelwerk verricht, maar de andere planken rotten weg en moeten vervangen worden. Dan kunnen er ook weer mensen rondgeleid worden. RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 2, Maart

Auto delen: meer ruimte en schone lucht
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Een klap of plezier van de Molen?
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Toneel achter de tralies
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel