Votulastkrant logo

Een fietsbrug over de Weerdsluis?

De gemeente Utrecht wil de fietsverbindingen in de stad verbeteren, en zoekt naar een alternatieve fietsroute van het station naar de Uithof. Het idee om van de Weerdsingel Oost- en Westzijde een fietsroute te maken, ‘Route Singel-Noord’, omvat ook een plan voor een nieuwe oversteek bij de Weerdsluis.

Er zijn al een paar tekeningen gemaakt. “De ene nog wanstaltiger dan de ander,” aldus VVD-raadslid Marijn de Pagter. Zo is er een variant waarbij een brug recht over de sluis komt, waarbij het sluiswachtershuisje zou sneuvelen. Bij een andere variant komt er een lange brug dwars over het water bij de Weerdsluis te liggen, van de Weerdsingel Westzijde diagonaal naar de andere kant. Een derde variant kent een dubbele brug, een soort kruis boven het water. De ene voor fietsers, de andere voor voetgangers. Wat de Pagter betreft zet de gemeente direct een streep door die plannen. Inmiddels heeft hij antwoord op de ruim vijftig raadsvragen die hij samen met PvDA-raadslid Bülent Isik hierover stelde. En hij geeft nog niet op.Per toeval ontdekt
De Pagter ontdekte per toeval dat het plan voor de fietsbrug al in een vergevorderd stadium is. “De Weerdsingel Oostzijde wordt heringericht tot fietsstraat en dat was ook een van de aanleidingen om de raadsvragen te stellen. Bewoners die daar in de klankbordgroep zitten waren namelijk niet zo tevreden over de participatie.” Na een bezoek aan een aantal bewoners heeft hij meer onderzoek gedaan naar de plannen voor het fietsroutenetwerk en de zogeheten ‘Route Singel-Noord’. “Toen kwam dit plan voor de fietsbrug boven tafel,” vertelt Marijn de Pagter.

Monumentale status
In tegenstelling tot de plannen die er liggen voor de herinrichting van de Weerdsingel Oostzijde kan de gemeente nog geen uitspraak doen over wanneer die fietsbrug er zou moeten komen. De Weerdsluis is een rijksmonument en daarom moet er een monumentenvergunning worden aangevraagd. De burgemeester en wethouders benoemen in hun antwoorden de fietsbrug als extreme variant en vinden de monumentale status “méér dan zomaar een aandachtspunt”. Bovendien kan het proces van onderzoek en aanvragen nog drie tot vijf jaar duren. De Pagter: “En dan weet je nog niet eens of het kan met de monumentale status. Laten we er nu gewoon een punt achter zetten. En geen geld meer uitgeven aan onderzoek naar een brug die we niet willen.”

Alternatieven
De Pagter: “De route via het Vredenburg is het drukste fietspad van Nederland. Over een paar jaar is dat fietspad overbelast. Daar moet dus een alternatief voor komen aan de noordkant. Daar ben ik op zich ook voor, alleen zie ik die brug daar niet zitten. Er zijn volgens mij genoeg alternatieven.” Bijvoorbeeld een fietsroute via de Stenenbrug die iets verderop ligt (en Kaatstraat met Adelaarstraat verbindt, red). Ook de zuidkant van de Singel is volgens de Pagter een betere optie.

Bizar plan
Dat ze van de Weerdsluis moeten afblijven, dat staat volgens hem buiten kijf. “Het is een heel mooi plekje in Utrecht. Dat is gewoon niet een plek waar je zo’n brug neer moet leggen. Niet voor auto’s, niet voor fietsers, niet voor wandelaars. Die plek moet gewoon blijven zoals die is.” Daarom gaat hij samen met raadslid Isik (PvDA) een debat aanvragen. Door de coronamaatregelen en drukke agenda’s kan dat nog even duren. De Pagter verwacht dit ‘bizarre’ plan in oktober of november te kunnen bespreken met de gemeenteraad. MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 5, September

Een fietsbrug over de Weerdsluis?
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Het badhuis wordt weer van de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Een mini-bos in tuin en buurt
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Van vermiste katten tot flauwe grappen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel