Votulastkrant logo

Duifstraat wordt vredesduifstraat

In de Duifstraat kun je sinds Pasen tachtig versierde houten duiven in de bomen bewonderen, bewegend in de wind. Bewoonster Amparo is verantwoordelijk voor dit vredelievende initiatief.

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

De Vogelenbuurt, met natuurlijk de Adelaarstraat, Havikstraat, Kwartelstraat, Koekoekstraat en…Vredesduifstraat. Huh? Het staat er echt, op het straatnaambordje vlakbij de rotonde op de Weerdsingel OZ. De Duifstraat is tijdelijk omgedoopt tot Vredesduifstraat. Hoe zit dat?

Designer Amparo - die vier jaar geleden in de straat neerstreek met haar vier kinderen, na dertig jaar in Italië te hebben gewoond - kwam op het idee om het alternatieve straatnaambord te bestellen. Het oorspronkelijke bord werd eerder door een onverlaat ontvreemd. Amparo: “Niet handig voor mensen die onze straat zoeken. In overleg met de rest van de straat heb ik een vredesduifbord besteld én tachtig bijbehorende vredesduiven gemaakt, die iedereen in de straat zelf kon versieren. We hebben ze daarna gezamenlijk opgehangen: nog vrij spannend, want de bomen zijn best hoog!”

Polarisatie tegengaan
Waarom vredesduiven? Wil de straat hiermee een politiek statement maken, in navolging van de Utrechtse Peace Now-posters waarop ook een vredesduif staat afgebeeld? “Nee, bewust niet. We kiezen geen politieke kant: we kiezen voor de vrede. Je moet op klein niveau de polarisatie proberen tegen te gaan. Het is dan ook meer de boodschap naar buiten dat we een vredelievende straat zijn, en dat - als je samen in gesprek gaat - je al heel ver kan komen. Dat is soms lastig, maar spreek dingen uit, en voorkom zo dat woede zich ophoopt. Ik woon zelf bijvoorbeeld naast twaalf studenten, met vaak harde muziek aan. Toen ik met ze in gesprek ging, snapten ze het probleem. Je wil gewoon allemaal gerespecteerd en geliefd worden, dat geldt voor iedereen.”

Saamhorigheid
De straat heeft een groepsapp, waarin veel positiviteit heerst, net zoals in de straat zelf. “We zijn allemaal zeer verschillend van achtergrond, maar erg behulpzaam naar elkaar toe. Door de duiven kunnen we die saamhorigheid uitdragen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn en verschillende meningen proberen te respecteren.”

Zoek je favoriet
Welke duif vindt zij zelf nou het best geslaagd? “Zelf heb ik me laten inspireren door de Guernica van Picasso. De buurman heeft de zijne beschilderd in de kleuren van Oekraïne. Maar de mooiste vind ik zelf de duif in de stijl van het pointillisme.” Waar deze precies hangt? Daarvoor moet je zelf naar de (Vredes-) Duifstraat komen om hem te zoeken, want de duiven blijven nog wel even hangen. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2024 No. 3, Mei

Hoe gaat onze molen eruitzien?
lees artikel

Clubbin' de wijk
lees artikel

Straatstijl
lees artikel

Liefde voor tuinen
lees artikel

Zorgen om het orgel
lees artikel

Verkeer verleden tijd
lees artikel

Duifstraat wordt vredesduifstraat
lees artikel

Wat doet u hier?
lees artikel