Votulastkrant logo

De ogen en oren van de buurt

Ziet u ook elke dag rond hetzelfde uur die mevrouw met haar hond langs uw huis lopen? Binnenkort zal het ritme eruit zijn. Expres. Dan start het project 'Waaks!'; een nieuw project om de veiligheid te vergroten. Tot de instanties die aan veiligheid werken behoren de gemeente, de politie, Cumulus Welzijn, het jongerenwerk, en de woningcorporaties. Zelfs particulieren helpen: ondernemers uit de wijk, en binnenkort dus ook de hondenbezitters.

Op wijkbureau Noordoost vertellen gebiedsmanager Veiligheid, Jacotien Visser, en wijkagent Mark van Dorssen enthousiast hoe zij werken aan het terugdringen van criminaliteit in onze wijk. vergeleken met de gemiddelde Utrechtse cijfers, komt Votulast er niet goed van af. Geweldsdelicten komen net zoveel voor als in de rest van de stad, maar autokraken en woninginbraken zijn er bijna twee keer zo vaak. Ook is er meer jongerenoverlast. De totale geregistreerde criminaliteit neemt overigens af, zowel in heel Utrecht (met 27 procent sinds 2006) als in Votulast (met 16 procent). Dit zie je ook terug in de cijfers over hoe wij ons als bewoners voelen: steeds veiliger.
lik op stuk
Om jongerenoverlast terug te dringen, worden de (meestal) jongens die aan de rand van een criminele groep hangen geholpen met scholing, stageplaatsen en werk. Bij de jongeren uit de harde kern, die niet bereid zijn gebleken hun leven te beteren, wordt een lik-op-stuk-beleid gevoerd. De drie wijkagenten, Mark van Dorssen, Jamal Oulad-Eddib en Tim Breman, staan in nauw contact met deze groepen.

dna-project
Een project tegen woninginbraken is het synthetische DNA-project. Misschien heeft u hier zelf ook aan meegedaan. Met een onzichtbare vloeistof met microchip kunt u uw flatscreen of favoriete diamanten broche merken. De politie kan ze zo altijd tot u herleiden. En de sticker op uw raam, waarop staat dat u aan het project meedoet, zorgt er hopelijk voor dat de potentiële dief een ander huis zoekt. Evaluatie volgt.

buit eruit
Om het aantal autokraken te verminderen hangen op steeds meer plekken de bordjes 'Buit eruit'. Dieven zijn helaas creatief in het bereiken van hun doel. Op de zwarte markt zijn ingebouwde navigatiesystemen momenteel veel waard. Zo'n systeem kunt u natuurlijk niet even uit uw auto halen als u een boodschapje gaat doen. Maar laat die laptop in hemelsnaam niet in uw auto liggen!

boeven-uurtjes
Nu terug naar het project 'Waaks!' Het idee erachter is dat hondenbezitters extra ogen en oren zijn voor de politie, en contact met hen opnemen bij onraad. Hondenbezitters lopen immers 's ochtends vroeg en 's avonds laat op straat, typische boeven-uurtjes. Maar dan staat u daar zelf een keer op de hoek een sigaretje te roken, ongeschoren, in trainingspak, petje op. Dan wilt u natuurlijk niet dat een opgeroepen agent ineens voor uw snufferd staat. Daarom is training van hondenbezitters belangrijk: in mei wordt een informatieavond gehouden. Wat is verdacht? Wanneer moet je alarmnummer 112 bellen, wanneer 0900-8844? Ook het nut van het variëren van het hondenuitlaatrondje zal aan bod komen. Dieven zijn niet dom: als iemand de hond altijd op dezelfde tijd via dezelfde route uitlaat, weten ze waar ze niet moeten gaan inbreken.

De bewonersavond waarin uitleg gegeven wordt over het project "Waaks", vindt plaats op 15 mei om 20.00 uur in Griftstede, Griftpark. SM

Lees meer over: Veiligheid

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 3, Mei 2012

Een station in het Griftpark
lees artikel

Atletiek
lees artikel

40 Jaar Café Fokus
lees artikel

Pluk de stad
lees artikel

De ogen en oren van de buurt
lees artikel

Huisconcert in Tuinwijk
lees artikel

Votulast verandert: David van Tongeren
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel